• Почетна
  • СПОРТ
  • ЛИГА ШАМПИОНА: Митровић бранио пенал, Коларов водио Сити до преокрета!
Прочитај ми чланак

ЛИГА ШАМПИОНА: Митровић бранио пенал, Коларов водио Сити до преокрета!

0

Aleksandar Kolarov

Прве мечеве последњег кола Лиге шампиона обележио је – снег.
Због великог невремена у Цариграду одложен је сусрет између Галатасараја и Јувентуса (0:0) који је директно одлучивао о путнику у осмину финала.

Liga šampiona, 6. kolo:

Grupa A:
Mančester Junajted – Šahtjor 1:0 (0:0)
(Džons 67)
Real Sosijedad – Bajer Leverkuzen 0:1 (0:0)
(
Toprak 49)

Grupa B:
Galatasaraj – Juventus odložen pri rezultatu 0:0
Kopenhagen – Real Madrid 0:2 (0:0)

(Modrić 25, Ronaldo 49)

Grupa C:
Benfika – Pari Sen Žermen 2:1 (1:1)
(
Lima 44, Gaitan 59 – Kavani 37)
Olimpijakos – Anderleht 3:1 (1:1)
(Saviola 34, 58, Domingez 90+5 – Klještan 39)

Grupa D:
Bajern – Mančester siti 2:3 (2:1)

(Miler 5, Gece 12 – Silva 28, Kolarov 59, Milner 63)
Viktorija Plzen – CSKA 2:1 (0:0)
(Kolar 76, Vagner 90 – Musa 65)

Sreda, svi mečevi počinju u 20:45

Grupa E:
Čelsi – Steaua
Šalke – Bazel

Grupa F:
Marsej – Borusija Dortmund
Napoli – Arsenal

Grupa G:
Atletiko Madrid – Porto
Austrija – Zenit

Grupa H:
Milan – Ajaks
Barselona – Seltik

Међу 16 најбољих пласирао се Бајер победом над Сосиједадом у гостима са 1:0 и захваљујући поразу Шахтјора од Јунајтеда истим резултатом. Бенфика је узалуд савладала ПСЖ са 2:1, пошто је Олимпијакос био бољи од Андерлехта (2:1) и заједно са Парижанима иде даље. Много узбуђења било је у Минхену где је Бајерн водио 2:0, али је на крају славио Сити са 3:2.

Група А: Јунајтед послао Шахтјор у Лигу Европе, Бајер у осмини финала
Јунајтед је обезбедио пласман у осмину финала пре последњег кола, али је Шахтјор стрепео и испао, јер га је Бајер тријумфом у Сосиједаду претекао и освојио друго место које води даље.

Прво узбуђење у Манчестеру било је већ у шестом минуту када је Џонс пробио по десној страни после дуплог паса са Рафаелом, али је Пјатов одбранио његов шут у ближи угао. Узвратили су „рудари“ контром у 12. минуту када је Тајсон избацио Алекса Тешеиру по левој страни, он је побегао Фердиднанду и изашао сам пред Де Хеу, али је лопта завршила тик поред стативе.

Најбољу шансу до одмора имао је Јунајтед у 37. минуту – Ешли Јанг је добио дуел са Срном на левој страни и желео атрактивно да матира Пјатова, успео да га лобује али не и да погоди мрежу. Шест минута касније крилни напдач је могао да се искупи на асистенцију Рунија, али је уместо тога уписао још један промашај.

„Ђаволи“ су први запретили и по повратку са паузе, пошто је Јанг пронашао Кагаву који је ставио Пјатова на муке. Гол на Олд трафорду после бројних прилика пао је у 68. минуту када се након корнера са десне стране у казненом простору гостију најбоље снашао Фил Џонс и погодио за коначних 1:0.

Бајер је тражио цео плен у Сосиједаду, уз кикс Шахтјора који се догодио на Острву, а сусрет је отворио Кастро погођеном стативом домаћина из слободњака. Свесни су били гости из Леверкузена да им је потребна победа, па су нападали, а Ролфес је главом након прекида са три метра пребацио лопту преко пречке…

„Фармацеути“ су бољу партију на Аноети коначно крунисали у 49. минуту пошто је Топрак најбоље снашао у гужву после корнера и погодио за 0:1, чиме је одвео немачког представника у осмину финала.

Група Ц: Пирова победа Бенфике, Олимпијакос и ПСЖ међу 16 најбољих, Андерлехт црвенео
ПСЖ је био сигуран и пре овог кола док су се Олимпијакос и Бенфика пред својим навијачима борили за једну карту која води међу 16 најбољих.

Лисабонски тим је имао тежи посао јер је угостио лидера групе Ц. Публику на „Ла Лушу“ пробудио је Енцо Перез у седмом минуту ударцем са 20 метара којим је натерао Сиригуа на параду, да би на другој страни узвратио Жереми Менез, а његов покушај у доњи десни угао зауставио је Артур.

Ређали су се напади Бенфике, па је ударац Гаитана отишао тик поред леве стативе, а и Матић је промашио врло добру прилику да главом затресе мрежу. Уследила је казна у 37. минуту када је Кавани погодио мету после контре и центаршута Менеза са десне стране.

Бенфика и Олимпијакос су враћени на почетне позиције пред крај првог полувремена, када је Траоре несмотрено оборио Силвија ударцем главом у главу и тако скривио пенал. Одговорност је преузео Лима и исписао 1:1 на семафору погодивши доњи леви угао.

У наставку су пулени Жоржа Жесуса кренули са силним нападима који су се исплатили у 58. минуту када је Макси Переира прошао по десној страни, Камара лоше интервенисао у жељи да отклони опасност, а Гаитан преокренуо на 2:1. Како је у истом минуту поново повео и Олимпијакос, навијачи португалског тима нису имали много разлога за славље.

На то се надовезала и повреда Лазара Марковића који је услед фаула Дињеа морао да напусти игру, а на клупи му се указивала помоћ са болном гримасом на лицу. Цео меч су одиграли Матић и Фејса и били одлични на средини терена, а прилику у 77. минуту добио је и Миралем Сулејмани, али није могао да помогне.

Олимпијакос није желео да ослушкује вести из Париза, већ је све време нападао отписани Андерлехт, за који су од почетка играли Лука Миливојевић и Александар Митровић, а чак тројица њихових саиграча су искључена.

Савиола је имао најбољу шансу у првом делу, али је искоса са леве стране шутирао поред даље стативе. Аргентински нападач се искупио већ 33. минуту када је из сличне позиције погодио доњи десни угао за 1:0 и то је био резултат који је атинске црвено-беле водио даље.

Да не буде све извесно тако брзо, побринуо се шест минута касније Саша Кљештан који је крунисао акцију у којој је била изиграна цела одбрана Пирејаца.

Други део је почео идеално за Олимпијакос, пошто је шут Фустера из велике близине руком зауставио Кујате, зарадио други жути картон и скривио пенал. Ипак, шут Савиоле са беле тачке одбранио Прото у 50. минуту и тиме оставио Бенфику у животу.

Атињани су дошли до злата вредног гола осам минута касније – Фустер је шутирао са дистанце, а Савиола није желео да буде трагичар, већ је скренуо лопту у мрежу за 2:1 и у том тренутку обесмислио сваки тријумф Бенфике.

Све је могло да буде готово у 72. минуту, али је голман Андерлехта још једном заблистао и одбранио други пенал на мечу, а овога пута је био кобан по Вајса, који је и изнудио најстрожу казну услед прекршаја Н’Сакале.

Aleksandar-Mitrovic-1

Брислеска екипа је меч завршила са осморицом због искључења Н’Сакале у самом финишу, али и голмана Прота који је зарадио црвени у трећем минуту надокнаде а уједно скривио и трећи пенал. Како је тренер Андерлехта Ван ден Бром извршио све три измене пред гол је стао Митровић и прочитао намеру Домингеза, али није и одбранио његов шут са креча за 3:1.

Група Д: Преокрет Ситија против Бајерна, Плзен одузео Московљанима Лигу Европе
Шампион Европе, Бајерн из Минхена,  доминантно је ушао у још један меч: после 7:0 против Вердера, деловало је да катастрофа прети и Ситију у Лиги шампиона. Већ после 12 минута било је 2:0, јер је прво Милер побегао Коларову, који је понео капитенску траку, а Геце је искористио гужву у шеснаестерцу да пошаље лопту поред Харта.

Успео је Сити да одоли новим нападима, Силва је у 28. минуту смањио на 2:1 на пас Милнера, и са тим резултатом се отишло на одмор. Бајерн је затим наивно сервирао пенал фаулом над Милнером, а Коларов је био сигуран извођач најстроже казне.

Уследила је и акција у којој је очајно реаговао Боатенг, па је усамљени Милнер добио лопту, и није пропустио прилику да се намести за шут и савлада Нојера. Сити је овим дошао и до прилике да јури прво место, које је гарантовала победа од 4:2, али се задовољио и победом на гостовању браниоцу титуле.

ЦСКА је отишао на гостовање Плзену са жељом да потврди пласман у Лигу Европе, али се домаћин није предавао, па је морао Игор Акинфејев да се истиче одбранама у првом делу игре. У наставку, ЦСКА је повео преко Мусе у 65. минуту, а само два минута касније, Плзен је имао играча више због директног црвеног картона Џагоеву.

То је искоришћено у 76. минуту, када је Колар после убацивања био највиши у скоку. Вагнер је затим у 90. минуту постигао злата вредан гол за преокрет после кикса одбране, па је срчана екипа Плзена прославила одлазак у Лигу Европе.

(Блиц.спорт)