Прочитај ми чланак

Лига Европе: Звезда са два гола на Исланд

0

Crvena zvezda53023_orig
(Б92, фото: Старспорт)

Фудбалери Црвене звезде победили су исландски ИБВ са 2:0 (1:0) у првом мечу 2. рунде квалификација за Лигу Европе.

„Црвено-бели“ су контролисали меч пред 32.000 навијача, те головима дебитанта Нејца Печника и Николе Мијаиловића стекли солидну предност пред дуел на Исланду.

Остао је утисак да је Звезда морала убедљивије да савлада ривала који је тек са дистанце претио домаћину, а опасан био само после грешки одбране и голмана Бобана Бајковића.

„Можда је могло боље, али и они су имали прилике, бар у првом полувремену. Све у свему, реалан је резултат, отворили смо сезону победом и ја честитамиграчима на томе. Измена Касалице је била непланирана, базирали смо неке акције на њему, али у таквим ситуацијама морамо да реагујемо и нађемо решење. Треба доста тога да поправимо пред реванш, анализираћемо утакмицу и добро се одморити јер нас чека дуго путовање“, рекао је после меча тренер Звезде Славиша Стојановић.

Звезда је кренула енергично пред 32.886 навијача против Исланђана, већ у првих пет минута је креирала 2-3 добре акције, а најближи голу био је Нејц Печник који је после слободног ударца Милијаша шутирао главом поред стативе.

Звезда је госте покушавала да надигра центаршутевима са крилних позиција, и то је донело резултат у 12. минуту. Касалица је добио лопту на десној страни, имао довољно времена да се намести за центаршут, лопту је послао на другу стативу где је Нејц Печник био сам на ивици петерца и главом савладао Дејвида Џејмса.

Неколико минута касније Звезда је имала шансу после конфузне реакције одбране играча ИБВ-а, Нинковић је био неколико метара од Џејмса, али се одлучио на дриблинг. Окренуо се од гола и покушао да изнуди пенал, али је главни судија приметио симулирање играча Звезде, који је прошао без картона.

Pescanik565_orig
Половином периода и ИБВ је коначно конкретно запретио „црвено-белима“. Торвардсон је сјајно прошао по левој страни поред Вешовића, убацио је лопту у петерац, али је Мијаиловић на време интервенисао и лопту избацио у корнер.

У 32. минуту Дауда је добро створио себи шансу за гол, после паса у казнени простор са десне стране сјајно је преварио Сигурбјорнсона, али је погодио само малу мрежу.

„Црвено-бели“ су у наставку успорили ритам, а запретила је преок Милијаша из прекида. Само неколико минута касније поново је капитен створио шансу, убацио је лопту у петерац где је Младеновић успео да је закачи главом поред два ривала, али је искусни Џејмс сјајно интервенисао.

Крајем полувремена Бајковић је умало коштао Звезду гола. Један Исланђанин је шутирао са више од 25 метара, голман Звезде је покушао да ухвати лопту, она му је исклизнула, али је успео да је удари пре него што је прешла гол линију.

Одмах је узвратио Печник, имао је дуел са Џејмсом, али овај пут није надмудрио некадашњег репрезентативца Енглеске.

Звезда није успевала у другом полувремену да се разигра. Тешко је долазила до гола ривала, којем је са друге стране дозвољавао да прети Бајковићу са дистанце.

Протекла је половина другог полувремена, а Звезда није успела да повећа предност против аутсајдера са Исланда. Није било ни шанси за гол, док су гости и даље покушавали да са дистанце дочекају нову грешку Бајковића.

А онда, када се најмање очекивало Звезда је постигла други гол. Мијаиловић је кренуо сам по левој страни, сјајним финтом је избацио чувара и ушао у казнени простор, а онда послао дијагонало по земљи поред збуњеног Џејмса.

До краја меча „црвено-бели“ су имали две полушансе, али су имали и срећи приликом једне лоше интервенције Лазића, те на крају славили са 2:0.