• Почетна
  • СПОРТ
  • ЛЕГЕНДАРНИ СУДИЈА: Најјачи су они што не смеју жени да кажу не, а онда су баје на утакмицама!
Прочитај ми чланак

ЛЕГЕНДАРНИ СУДИЈА: Најјачи су они што не смеју жени да кажу не, а онда су баје на утакмицама!

0

sudija_2

У разговору за портал Телеграф.рс легендарни судија прича на којег судију Душко Вујошевић најчешће врши притисак, где је играо кошарку пре почетка судијске каријере, кукавицама са трибина које коментаришу суђење, неоствареном сну…

Велики мечеви стварају велике играче, а иста је ситуација и са судијама. Одлика најбољих делиоца правде је да задрже критеријум суђења и под притиском, о чему за Телеграф прича легендарни кошаркашки арбитар Драгослав Љуца.

Данашњи председник Удружења кошаркашких судија Београда у каријери је делио правду на највећим домаћим, европским и светским такмичењима, али остаје жал што није учествовао на Олимпијским играма.

– Нисам никада судио на Олимпијским играма, иако сам требао да будем један од арбитара 2004. године на Играма у Атини! Све судије које су судиле Дајмонд бол пред то такмичење, међу којима сам био и ја, учествовале су на тим Играма, само сам ја отпао са списка – рекао је Љуца у  разговору за Телеграф и открио како је почео да се бави овом професијом.

– Готово све кошаркашке судије су бивши играчи, који нису успели да направе професионалну каријеру. Половина неуспелих кошаркаша се опредељује за тренерску, а пола за судијску професију. Тако сам и ја почео, играјући за Партизан, касније и једног српсколигаша, али је то било на аматерском нивоу – прича легендарни судија и додаје:

– Између тренерске и судијске професије увек бих изабрао улогу арбитра, а када бих могао да бирам да ли ћу бити кошаркаш или судија, наравно одлучио бих се за играчку каријеру – рекао је Љуца.

Својевремено као један од најбољих српских арбитара био је редован учесник дерби утакмица Црвене звезде и Партизана, а Љуца сликовито описује колики је притисак на тим мечевима.

– Један статистичар рекао ми је да сам у каријери судио 41 вечити дерби, на шта сам му одговорио да сам онда 41 пут повраћао пре почетка тих мечева – рекао је Љуца и додао:

– Ипак цела атмосфера и притисци док сам судио били су мање – више спортски, а добре судије не подлежу притиску са трибина. Ако публика почне да убацује тврде предмете на терен судијска тројка после два упозорења, уколико има храбрости, може да испразни део трибина или целу халу – рекао је некадашњи арбитар и открио рецепт за “смирење страсти међу гледаоцима”:

– Изузетно је важно да судије притисак са трибина сасеку на почетку утакмице, јер ће им у наставку бити много лакше да деле правду – рекао је Љуца.

aba-partizan-sa-21-razlike-porazio-siroki-na-pecari
Осим са трибина велики утицај на арбитре долази од тренера, али и са клупа актера утакмице, о чему сведочи и председник УКСБ.

– Највећи притисак управо долази од тренера! Неки од њих, као на пример Душко Вујошевић, то раде јавно, где сви у хали и преко ТВ екрана виде да он врши притисак, док други то вешто прикривају, па приговарају само када је судија у њиховој близини. Вујошевић иначе најчешће врши притисак на трећег арбитра, односно најслабијег квалитета, а на другој двојици судија је да заштите колегу – рекао је Љуца за Телеграф и додао:

– Битна ствар је да судија препозна моменат када ће доделити техничку грешку тренеру или играчима због приговора, јер у том случају може да реши све. У супротном, ствара се још већи притисак – рекао је Љуца и истакао да судије не прате само понашање тренера током утакмице, већ су усресређене на терен:

– Многи се питају зашто судије тренерима не досуде техничку грешку много раније? Није исто бити у дворани пред 20.000 навијача и испред телевизора, на којем вам јасно приказују ситуацију када тренер псује и прети. Судије не јуре и не прате само тренере на утакмици – објаснио је некадашњи арбитар.
 
Велика расправа када је у питању суђење води се и о критеријуму, који арбитри успоставе у току меча.

– Никада нисам био присталица суђења сваког контакта. Битно је да критеријум буде једнак. Кошарка је кажу игра без додира, али то није тачно. Важно је да судија сваки оштрији прекршај одговарајуће санкционише – рекао је Љуца, који сматра да судијска професија није на лошем гласу у нашој земљи.

– Као председник УКСБ знам да сваке године имамо све већи број полазника школе за кошаркашке судије. Уколико погледате штампу у Грчкој или Шпанији видећете да су судије и у тим земљама под великом пресијом- рекао је Љуца и додао:

– Судије су омжрене у делу јавности, јер се често дешава да на трибине долазе они који код куће жени не смеју да кажу не, деци да подвикну, а онда у дворани коментаришу суђење о којем немају појма – закључио је легендарни судија.

(Телеграф)