Прочитај ми чланак

„Из Београда се враћају с џеповима пуним пара“: Буран одлазак Габријела Ескобара

0

Габријел Ескобар више неће бити на функцији специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан. С ове функције одлази на буран начин, између новинских натписа да је његова неутралност доведена у питање због финансијских веза његове супруге с Министарством спољних послова Србије и демантија Стејт департмента. Нова функција на коју ће Ескобар бити распоређен, ако уопште буде распоређен, према мишљењу саговорника Нова.рс, даће одговор на питање да ли у изнетим оптужбама има истине.

Вест о томе да Габријел Ескобар одлази с досадашње функције стигао је са портала Фронтлајнер, уз неке врло тешке оптужбе на рачун сад већ одлазећег изасланика САД за Западни Балкан.

У њиховом тексту се, између осталог, наводи да су Ескобарове акције на Косову пристрасне и потенцијално компромитоване, имајуц́и у виду финансијске везе између његове супруге и српског Министарства спољних послова. То, како даље пишу, баца сенку на очекивану неутралност и непристрасност међународног изасланика и изазива сумњу у његове поступке током критичних догађаја на КиМ, попут кризе у јуну и августу 2023.

Фронтлајнер је писао и о породичним везама Габријела Ескобара и Мануела Ескобара, партнера у фирми МцГиннис Лоцхридге ЛЛП, која наводно има уговор с Владом Републике Српске за саветовање и заступање у међународним правним стварима.

Стејт департмент је готово моментално упутио деманти. Међутим, у њему не негирају да Ескобар више неће бити изасланик за западни Балкан, али тврде да није реч о смени, већ о “ротацији”.

Требало би да пређе на следећи задатак.

“Све каријерне дипломате у иностранству ротирају се сваке једне до четири године, што је редовна пракса. Као дипломатски службеник, Ескобар је на својој садашњој функцији био три године, а требало би да пређе на свој следец́и задатак у наредним недељама. До заказане транзиције, он остаје на дужности заменика помоц́ника секретара у Канцеларији за европска и евроазијска питања, као и специјалног изасланика за питања западног Балкана“, наведено је у одговору Стејт департмента Тањугу.

Стејт департмент демантује поменуте наводе о финансијским везама његове породице са МСП Србије и Владом Републике Српске.

“Супруга заменика помоц́ника секретара Ескобара никад није добила средства од Министарства спољних послова Србије. Такође, заменик помоћника америчког државног секретара нема било какве породичне везе с наводним партнером у тексашкој адвокатској фирми ‘МцГиннис Лоцхридге ЛЛП’“, истичу у Стејт депарменту.

Бивши дипломата Срећко Ђукић каже да с једне стране јесте изненађење да се име једног професионалног дипломате и његове супруге везују за овакве приче. Међутим, тврди да такве приче већ дуго колају Београдом.

“Из Београда с враћају с џеповима пуним пара”
“И то не само о Ескобару, већ и о многим другим страним чиновницима који се из Београда враћају с џеповима пуним пара. У круговима људи који се озбиљно баве анализом политике и дипломатије, заиста се некад не може наћи адекватно објашњење за софт политику која се често води према Србији. Без обзира на неке догађаје, неиспуњена обећања и честе ставове који се косе с онима у ЕУ и САД. На крају крајева, ми имамо и по питању тумачења неких ствари које се дешавају у Србији врло различите ставове амбасадора САД Кристофера Хила и Стејт департмента. А све је то, заиста, врло необично”, каже Ђукић за Нова.рс.

Али да се вратимо на Ескобара.

“Мене лично не би зачудило да су ови наводи тачни, без обзира на негирање Стејт департмента. Зарад сопственог дигнитета и америчке дипломатије, Стејт департмент сигурно неће ићи даље у раскринкавање. Видећемо кад буде распоређен на нову дужност, ако се то заиста деси, каква је казна за Ескобара и колико су ови наводи тачни”, закључује Ђукић.

Подсетимо, Ескобар је на место изасланика САД за Западни Балкан именован 2021. године, заменивши Метјуа Палмера. Према тадашњим тврдњама аналитичара у Вашингтону, његово именовање је био показатељ да се Бела кућа под командом Џозефа Бајдена одлучила за енергичнију, проактивну улогу на простору Балкана.

„Он је човек који завршава поверене послове и налази решења, понекад их и дипломатски намећући“, говорили су тад о њему.