Прочитај ми чланак

ЛАВОВСКА БОРБА И ПАД ФЕДЕРЕРА: Ђоковић освојио Индијан Велс и 50. титулу у каријери!

0
Фото: Бета/АП /Марк Ј. Терил

Фото: Бета/АП /Марк Ј. Терил

Новак Ђоковић дошао је до 50. титуле у каријери! Први тенисер света је после гладијаторске борбе савладао Роџера Федерера у финалу Индијан Велса са 6:3, 6:7(5), 6:2.

Федерер је изгледао помало збуњено на терену, јер није веровао да неко може толико лако да се брани од његових сервиса, а да прилично сигурно доминира са основне линије – што је управо чинио Ђоковић.

Ипак, све се мења крајем другог сета када Роџер успева да надигра противника и да га убаци у размишљање, да ли има снаге да изгура до тријумфа. Е, па, Новак је доказао да има и да је тренутни владар светског тениса.

Новак је тако одбранио титулу у Индијан Велс, а то је последњи пут урађено пре девет година, и то од стране Федерера.

Ђоковић је врло добро отворио сервисом меч тако што је са четири поена повео са 1:0 уз помоћ дубоких лопти на саму основну линију. Улазило се у дуге размене и у другом гему, али је овога пута Роџер био бољи за изједначење (1:1). Федерер није био сигуран на свом сервису колико и Новак, па је већ у четвртом гему допустио брејк лопту, а онда је дошао до новог поравнања (2:2).

Федерер није у прва два Новакова сервис гема да освоји поен, али је зато у петом повео са 0:30, што му није било довољно да буде бољи на првом ударцу противника (3:2). Није имао ритам Роџер, а то се одразило већ у наставку када се сусрео са још четири брејк лопте од којих је управо четврта означила вођство Ђоковића од 4:2.

Након тога је врло лако, за 50 секунди, стигла потврда уз невероватне сервис (5:2). Сусрео се Федерер са проблемима, ипак дошао на 5:3, али није успео да заустави сигурног и хладнокврног Новака да дође до првог сета резултатом 6:3.

Српски тенисер је наставио да врши константан притисак на Роџера који се једва борио са тим, давао све од себе, зато је и заслужио вођство од 1:0 у прво сету. Када све откаже, Новаку је остајао сервис, а ни то га није спасило од брејк лопте са којом се суочио, те се одбранио и поравнао на 1:1.

Тражио је Ђоковић рупе у игри Швајцарца, а затим их и пронашао пошто су дубоке лопте биле кључ Роџеровог мучења, те је Србин дошао до новог брејка, првог у другом сету (2:1). Јасно је било да Новак не игра против било кога, већ против легендарног Федерера који ће кад-тад додати гас, што је он и учинио у четвртом гему и „саградио“ две брејк лопте.

Ипак, у кључним тренуцима није успео да погоди терен, тако да је први тенисер света повећао на 3:1. Сервиси, сервиси и само сервиси – то је било потребно Ђоковићу да одржи предност, што је он сасвим успешно чинио (4:2). Изненађени су били сви присутни што је швајцарски тенисер освојио два гема у низу уз брејк који му је дао нову енергију чак и да преокрене (4:5).

Моменат је био на страни Федерера, ту није било приче, па је Швајцарац дошао на само два поена од сета (0:30), али је Новак „дозвао“ свој сервис у битном тренутку и ипак изједначио на 5:5. Јасно је било да ће оба противника у наставку бити опрезна, па се приступило тај-брејку.

Ђоковић је у одлучујућем гему имао осцилација, долазио до предност (3:1), па је губио (3:3), потом је је сјајним лобом пришао на два поена од победе (5:3), а све то је упропастио лошим прилазом на мрежи и са две дупле сервис грешке у низу (5:6). Федерер је одмах освојио и сет.

Новаку је рука дрхтала невероватним интезитетом на одмору између два сета, вероватно од нервозе или стреса после веома тешке деонице, али је лагано освојио први гем, а онда је имао и три брејк лопте од којих је искористио трећу и повео са 2:0.

Водила се невероватна борба у трећем гему, Федерер је имао прилику да врати брејк после једне фино скраћене лопте, а затим још четири од којих је искористио последњу тако што је Новак послао лоптицу у мрежу, тако да је био у мањој психичкој предности пред наставак (2:1).

Након тога, Новак је поломио рекет, што му није помогло да спречи поравнање (2:2). Ипак, то га је доста растеретило, па је повео са 3:2, а онда је Федерер од готовог направио вересију, те на брејк лопти направио дуплу сервис грешку за 4:2.

Још један сигуран корак ка победи, а онда и две меч лопте за првог тенисера света, што Федерер ипак није преживео, тако да је Индијан Велс на крају заслужено одбрањен.

(Блиц)