Прочитај ми чланак

Косово у систему ФИФА, Блатер покушава да доврши прљав посао

0

Vokri, Blater i Karadžić

ФИФА је, највише захваљујући ангажовању председника Јозефа Блатера, дозволила да се на фудбалској сцени појаве тимови и селекције самопрокламоване државе Косово.

Према одлуци Извршног комитета ФИФА, тимови и А репрезентација могу да играју против екипа из држава које су признале Косово, док млађе селекције могу да учествују на међународним турнирима без ознака државе и интонирања химне.

ФИФА је, ипак, потврдила је Косово увела у свој систем. Објављујући листу 30 држава у којима је последњи дан августа био и последњи дан прелазног рока, светска кућа фудбала је међу њима и Косово.

Лако је уочити да су 29 држава чланице Уједињених нација, што је услов за чланство у ФИФА. Косово није у чланству Уједињених нација нити је чланица УЕФА, која без околишања тамошње клубове и селекције држи подаље од Ниона.

ФИФА се, међутим, не либи преседана. Одлазећи председник Јозеф Блатер чини последње напоре како би привео крају бројне послове којих се прихватио под геслом да за фудбал нема граница.

Остаје нам да видимо како ће се по овом проблему опходити следећи председник ФИФА. Мишел Платини, председник УЕФА који важи за највећег фаворита за наследника Сепа Блатера, до сада је успешно одолевао косовском лобију. 

Извор: Спортски журнал