• Почетна
  • СПОРТ
  • ОНИ СУ ХЕРОЈИ: Ко је све од спортиста донирао новац у хуманитарне сврхе?
Прочитај ми чланак

ОНИ СУ ХЕРОЈИ: Ко је све од спортиста донирао новац у хуманитарне сврхе?

0

radman-milicic-kezman-novak

Потез фудбалера Звезде, Милоша Нинковића, који је донирао део преосталог новца за лечење болесне девојчице Уне Савић, последњи је пример у низу хуманитарних акција српских спортиста последњих година.

Скоро сваке године имамо неког српског аса који донира огромну суму новца за лечење болесне деце или у друге хуманитарне сврхе. Иако их вероватно врло добро знате, није лоше да се поново подсетимо њихових дела.

Најпознатији је свакако Владе Дивац, који има хуманитарну организацију ХОД, преко које годинама редовно скупља средства за помоћ исељеним лицима. Његова акција “Можеш и ти” годинама је прибављала новац за изградњу домова за расељена лица.

Такође, незванично се може чути да је Дивац своју националну пензију (за сребро на ОИ у Атланти) у износу од две просечне плате у Србији, проследио неименованој особи као помоћ.

Он није једини српски спортиста хуманитарац. Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић у више наврата помагао је разним особама и установама. Године 2011. донирао је 100.000 евра манастиру Грачаница, а након тога цркви у селу својих предака Јасановом пољу уплатио је још 35.000 долара.

Не треба заборавити да хуманитарна организација нашег аса под именом “Новак Ђоковић” сваке године организује добортворне вечери на којима се скупља новац за српску децу. Последњи пут у септембру прошле године у Њујорку скупљено је чак 2,5 милиона долара.

Један од највећих донатора је свакако кошаркаш Дарко Миличић, који је у више наврата давао новац за лечење деце. Последњи пут, бар колико је јавности познато, 2011. године је мајци двоје деце из Чуруга Слађани Бенке помогао да дође на листу чекања за трансплантацију срца на клиници у Бечу тако што јој је поклонио 50.000 евра.

Годину дана пре тога Миличић је донирао 120.000 долара деци која болују од Батенове болести.

– Увек сам волео да помажем другима. Посебно деци која су мала и беспомоћна, уз то и болесна. Ако је пут у Кину једини начин да им се продужи живот, спреман сам да им помогнем колико год треба – рекао је тада Миличић.

Још један наш бивши НБА кошаркаш Владимир Радмановић дао је велику донацију за акцију „Можеш и ти” Владе Дивца, чији је циљ прикупљање средстава за помоћ расељеним лицима и изградња њихових кућа. Тадашње крило Лејкерса донирао је 100.000 долара 2007. године.

Пошто је и сам доживео судбину избеглице, јер је током рата у Хрватској и Босни оставио свој дом и дошао у Србију, Радмановић је имао посебан мотив да помогне.

Ништа мањи донатор и хуманитарац није Матеја Кежман, који већ годинама помаже српске православне цркве, нарочито манастир Ђурђеви ступови.

Кежман је скупљао и новогодишње поклоне за незбринуту децу у дому „Моша Пијаде” у Београду, а међу поклонима су биле играчке и гардероба.

Сигурни смо да у Србији има још много спортиста и других људи који дају хуманитарне прилоге. Напишите нам у коментарима чије вас је добро дело одушевило или разнежило.

(Телеграф)