Прочитај ми чланак

КЕЦМАНОВИЋ ХОЋЕ ДА НАСЛЕДИ НОВАКА: Лепо је бити део историје

0

Најбољи јуниор света и Србије Миомир Кецмановић победник је једног од најпрестижнијих турнира на свету за јуниоре у конкуренцији до 18 година, чувеног Оранж Боула који се од 1947. године одржава на Флориди.

w

Најбољи јуниор света и Србије Миомир Кецмановић победник је једног од најпрестижнијих турнира на свету за јуниоре у конкуренцији до 18 година, чувеног Оранж Боула који се од 1947. године одржава на Флориди.

Након титуле коју је освојио на овом такмичењу 2015. исто је поновио и у 2016. и то као најбољи јуниор света. У борби за нови трофеј, први јуниор планете, наш Кецмановић савладао је другог носиоца из Кине Ју Вибинга 6:3, 6:1.

Ово је потврда да могу много, да имам шампионску нит и сада је време да уз наставак великог рада, све ово што сам урадио као јуниор једног дана урадим и у профи водама

Миомир Кецмановић, први јуниор света

Пре седам дана Миомир је освојио дуплу круну на још једном светски познатом јуниорском такмичењу који сваке године окупља сам такмичарски светски крем, у питању је Еди Хер на Флориди.

У последњих месец дана одиграо је 32 меча, остварио 29 победа.

– Изузетно сам срећан и задовољан свим што сам урадио у последњих месец дана, али и током целе ове године. Иза мене су одлични мечеви, велике победе, трофеји, долазак на прво место ИТФ листе. Радио сам много и напорно да би дошао до свих ових резултата и на крају сав тај ради и труд се исплатио.

Знам да сам направио нешто изузетно, али још нисам све коцкице тог успеха сложио у глави. За неколико дана ћу, свакако постати свестан величине тог успеха и подвига – рекао је Кецмановић за сајт Тениског савеза, и додао:

– Пре свега желим да се добро одморим. Чини ми се да нисам толико уморан физички, али овај притисак који сам себи наметнуо, узима данак. У сваком случају поносан сам на ово што сам постигао. Кажу, ушао си у тениску историју. Ако је тако – лепо. Међутим, сви ови успеси, заправо, обавезују ме да још више и боље радим. Одабрао сам свој пут, пут тенисера и сада нема повратка, нити неког самозадовољства. Спорт је такав, тера те непрестано напред. На рад, и рад, и рад… – рекао је први јуниорски рекет света.

У финалу 2015. Кецмановић је био најмлађи учесник икада финала овог турнира, за трофеј се борио против актуелног вицешампиона, ове године Миомир је бранио трофеј као најбољи јунир света. Које финале је било теже?

– Оба финала имају своју тежину и своју путању. Оба су била подједнако тешка, али и велики изазов. Мислим да је за мене одбрана титуле била тежа. Прошле године нисам био фаворит на овом турниру, а онда је то далеко лакши пут јер противници не обраћају пажњу, односно више своју амбицију усмеравају на фаворите. Прошле године сам у финалу био бољи од браниоца титуле, сада сам ја бранио титулу. Уз то, на турнир сам дошао као изразуити фаворит и сви моји противници пружали су свој максимум како би ме скинули с трона. С друге стране на турнир сам стигао са позиције број један, а после успеха на претходним турнирима, па су моји противници зазирали од мене – у даху је говорио Кецмановић и наставио:

– Знам по себи да је таква позиција, у којој сам ја био и олакшавајућа и отежавајућа. Срећом, све је било избалансирано. Знао сам да уколико останем ментално јак, концентрисан до максимума и миран, доћи до жељеног резултата, до трофеја и историје. То је сада ту и јако сам срећан. Ово је потврда да могу много, да имам шампионску нит и сада је време да уз наставак великог рада, све ово што сам урадио као јуниор једног дана урадим и у профи водама, јер то је мој сан, циљ и због тога се и бавим овим послом – закључио је млади ас.

Изазови ме терају напред!

Млади тениски ас је говорио о амбицијама у наредној сезони.

– Моја амбиција у тенису је од првог дана када сам почео да играм турнире, да будем најбољи. Због тога себи увек постављам нове, веће, захтевније циљеве. У наредној години ћу акценат ставити на профи турнире. И у току 2016. играо сам фјучерсе, освојио титулу у дублу, играо финале сингла где сам био на корак од титуле.

Прелаз из јуниорске у сениорску конкуренцију, кажу, може бити трауматичан за младог тенисера. Али, ја волим изазове. Они ме терају напред. Профи турнири су нормалан след у развоју сваког тенисера. Тај пут су прошли сви, од просечних до оних врхунских тенисера. Па ко успе. Ја сам уверен да ћу успети – рекао је Кецмановић.