Прочитај ми чланак

„Казните српски савез због ширења мржње!“

0

TAS

Косовски тaеквондисти неће учестововати на Балканском првенству у Зрењанину јер не желе да се такмиче без обележја и химне, саопштио је председник Савета Нухи Гаши. Он тражи и отказивање шампионата због, како је рекао, ширења мржње.

Гаши је у писму послатом Међународном олимпијском комитету, Светској, Европској и Балканској федерацији затражио да се због, како је навео, двоструких аршина откаже првенство.

„Изражавамо нашу дубоку забринутост у вези са Балканским првенством и организацијом Таеквондо асоцијација Србије. Косовски таеквондо савез од маја 2015. године пуноправни је члан међународних организација, као што је Међународни комитет Косова члан Међународног олимпијског комитета. Само три дана пре почетка Првенства обавештени смо да не можемо да учествујемо под нашом заставом и химном, гарантованом статутима свих поменутих организација, због чега нашим спортистима није понуђена сигурност и безбедност“, истиче Гаши.

Даље се наводи да се „из изјава најбоље таеквондисткиње Милице Мандић јасно закључује да косовски спортисти нису добродошли у Зрењанин“.

„Док косовски спортисти дају све од себе да путују у Србију и такмиче се, да деле позитивне вредности једни са другима, да се зближе и покажу моћ спорта, Таеквондо асоцијација Србије забрањује учешће наших спортиста, третирајући их као да нису једнаки са осталима“.

Гаши поручује да је „одлука да косовски спортисти буду без обележја супротна правилима и статутима светских таеквондо федерација“.

„Различите поруке ових дана и израз забринутости у Србији подигле су мржњу. Таеквондо асоцијација Србије прекршила је етичке кодекс и статуте Светске таеквондо федерације. Не постоје основни и једнаки услови за све учеснике и не би требало да се одржи такво првенство“.

„Косовски таеквондо савез има велику жељу да учествује у међународним такмичењима, али због наведених разлога одлучио је да не дозволи својим спортистима да учествују са оваквом врстом организације у Србији. Тражимо казну за Таеквондо савез Србије и да Балканско првенство буде отказано јер шири мржњу према косовским спортистима“, закључује се у писму.

Шампионат Балкана, који се одржава у Зрењанину, почиње сутра и траје до недеље.

RTS