Прочитај ми чланак

Како Новак може опет до места броја један?

0

Новак Ђоковић нема прилику да осваја бодове на мартовској америчкој турнеји, али има шансу да ускоро поново буде тенисер број један.

Иако ће пропустити „Саншајн дабл“ због тога што није вакцинисан, како се захтева за улазак у САД, Ђоковић има шансу за повратак на трон, макар на кратко.

Тренутна разлика између првопласираног Данила Медведева и Новака је свега 150 поена.

Украјинска тенисерка: Ниједна руска колегиница ми није пришла и извинила се
Рус је на челу са 8.615 бодова, док је Новак тренутно на 8.465.

Ситуација је таква да ће Новак, пошто не игра, по завршетку Мастерса у Индијан Велсу остати на истом, док се Медведеву брише 250 поена, које је освојио пре годину дана на турниру у Марсеју.

Московљанин није бранио титулулу ове сезоне у фебруару, непосредно после Аустралијан опена, а датум када се ти бодови бришу је понедељак, 21. март.

Ипак, Медведев игра сада у Индијан Велсу и ту може да „врати“ одређену количину поена и тако спречи повратак Ђоковића на трон.

За то ће му према рачуници бити неопходно да освоји 180 поена на турниру у Калифорнији, тачније да се пласира макар у четвртфинале.

Осмина финала му не би била довољна, јер она носи само 90 поена.

Предност над Новаком би могао додатно да увећа ако избори полуфинале (360 поена), финале (600) или освоји титулу (1.000).

Занимљиво је да Медведев никада до сада није успео да дође до четвртфинала у Индијан Велсу, али у прва три наступа није ни био међу десет најбољих на свету, док се 2020. због пандемије тамо није ни играло.

Прошле године је у осмини финала изгубио од Григора Димитрова са 4:6, 6:4, 6:3.

Штета је за Новака што не може да игра у Америци, јер је тамо збирно, у Индијан Велсу и Мајамију бранио свега 45 поена.

Ипак, повратак на терен у Монте Карлу, почетком априла, враћа га на такмичарски колосек, надамо се у нормалном ритму до краја сезоне.