Прочитај ми чланак

ЈСЛ: Ко ће бити поносан у недељу?

0

jsl

Ко ће бити поносан, а ко не, знаћемо у недељу увече када ћемо имати комплетну табелу, на којој је од прошлог кола усамљени лидер – Партизан.

СЛОБОДА – РАДНИЧКИ 1923

Актери овог дуела воле да утакмицу својих клубова називају великим дербијем, што би он свакако и требало да буде. Е, сад, да ли дерби подразумева само „двојке“ у међусобним дуелима, то је за дискусију… Прошле сезоне у утакмицама ова два клуба резултат је био два пута 0:2.

Ове сезоне, као ретко када од преласка Слободе и Радничког у елитну рунду, Ужичани су лошије пласирани на табели од Крагујевчана. Тим Љубише Стаменковића има само три бода, дупло мање од екипе Радмила Иванчевића. Слобода још никога није победила код куће (0-2-1), Раднички је доживео три пораза на страни уз гол разлику 1:8.

ФК БЕОГРАД – РАД

Овај мали престонички дерби дуго је био једна од најзанимљивијих утакмица у шампионату, али се временом почео играти „тврд“ фудбал са мало голова. „Кечеви“ долазе у овим утакмицама константно од 26. августа 2010. године када је на „Карабурми“ било 0:1.

Од тада 2:0, 2:1, 1:0, 1:0 и 1:0, увек за домаћина.

Свих шест бодова које има, екипа Златка Крмпотића освојила је код куће (2-0-1), док је Рад на два гостовања ове сезоне доживео два пораза уз гол разлику 1:4. Грађевинари су имали и проблема са односима унутар тима, због чега је млади Урош Ђурђевић био суспендован једно време, али је враћен у тим под притиском навијача.

„Грађевинари“ у ову утакмицу улазе после елиминације у шеснаестини финала Купа Србије од друголигаша Борца из Чачка. Можда ће за младе играче два тима додатна мотивација бити најављено присуство страних скаута, људи из Олимпика из Марсеја и Андерлехта.

ЈАГОДИНА – НОВИ ПАЗАР

Пазарци су претходне две сезоне ретко где ишли са „претњом“ да ће освојити бодове, јер су се углавном борили за опстанак. После шест утакмица у овој сезони, имају већ десет бодова и добре игре и резултати са отварања сезоне дају им за право да се надају бодовима и у Јагодини.

А, Јагодина није изгубила ни бод на свом терену у мечевима са Новим Пазаром, од када су Пазарци ушли у Суперлигу (1:0 и 2:1). Бодове из Јагодине ове сезоне однео је Напредак (0:2), док су поражени фудбалери Доњег Срема и Спартака, резултатима 2:0.

Биће то и занимљив дуел браће Арсенијевић, Филипа у редовима домаћина и Немање из гостујућег табора. Јагодинци најављују трећу узастопну победу код куће па славље на свадби голмана Јокића.

ЈАВОР – РАДНИЧКИ НИШ

У Ивањици ће Јавор покушати да забележи тек другу победу у четвртом мечу на свом терену ове сезоне, али то неће бити нимало лако, јер им у госте долази нишки Раднички који је дуго био непоражен, све до гостовања ОФК Београду на „Карабурми“.

Са утакмицом мање, Нишлије су и даље у горњем делу табеле, али пре свега због одличног учинка код куће. У гостима имају 1-0-1, односно победу над Радом и поменути пораз од ОФК у прошлом колу.

Прошле сезоне у Ивањици је било 2:0, баш као и у Нишу.

ДОЊИ СРЕМ – ВОЖДОВАЦ

Ако жели да у другој сезони од дебија у елити не испадне из исте, Доњи Срем мора да побеђује код куће. Пећинчани су на свом терену ове сезоне освојили само бод против Јавора (1:1), уз пораз од Напретка (1:3).

Уз два бода сакупљена на страни и то против Војводине (0:0) и Црвене звезде (2:2), Доњи Срем има колико и Слобода са којом дели позиције испод црте.

У госте им долази појачани, амбициозни и такмичарски настројени Вождовац, који се такође може похвалити успехом против Црвене звезде, коју је победио у прошлом колу 1:0. Вождовац је од повратка у елиту побеђивао и на страни, конкретно Јавор у Ивањици, па се може очекивати борбена утакмица у којој ће бодови свакако бити потребнији екипи Љубомира Ристовског.

Вождовац ове сезоне још није одиграо утакмицу са више од два гола…

НАПРЕДАК – ЧУКАРИЧКИ

Прошле сезоне дерби Прве лиге Србије, сада утакмица елитног ранга, са тешко предвидивим исходом. ПЛС дуел у Крушевцу прошле сезоне, рецимо, припао је Чуки.

Напредак и даље чека победу на свом стадиону ове сезоне, а њу ће можда донети нови тренер Нешко Миловановић. „Чарапани“ се нису радовали када су гостили Црвену звезду (0:1) и Вождовац (1:1). Њима ове сезоне више одговара гостујући терен, где су освојили шест бодова у мечевима са Јагодином и Доњим Сремом.

Сада дочекују Чукарички, уз Партизан и Војводину једини непоражени тим ове сезоне. Чукарички је на три гостовања забележио све три победе – Рад 0:1, ОФК Београд 1:2, Јавор 0:2.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – СПАРТАК

Није ни октобар, а Црвена звезда прокоцкала је све кредите и увелико мора да побеђује. У шест кола, тим Славише Стојановића већ има два пораза и реми, па за Партизаном заостаје целих шест бодова.

Црвено-бели су се мало тргли у среду, у Купу, када су победили друголигаша Пролтер у Новом Саду (0:3), уз два лепа гола Абиоле Дауде, али их сада очекује тежак посао против суботичког Спартака. У мечевима са Доњим Сремом (2:2) и Вождовцем (0:1), Звезда је освојила бод од шест могућих у претходна два кола, па јој је победа над „голубовима“ императив.

Од повратка у елиту, Спартак само једном (у сезони 2010/11) није поражен напустио „Маракану“, било је 2:2. Остале утакмице Звезда је добијала, некад лакше (5:2, 4:1), а некад тешко (1:0). Спартак је на три гостовања ове сезоне освојио бод и постигао један гол, тако да ће тим Петра Курћубића морати да прикаже најбољу игру до сада како би се подичио скалпом фаворита.

Црвена звезда ову утакмицу дочекује после недеље у којој се дискутовало о смени тренера Славише Стојановића и његовим могућим наследницима, као што је Славољуб Муслин.

ВОЈВОДИНА – ПАРТИЗАН

Један од три највећа дербија српског фудбала заказан је за недељу у 17 часова. Играју Војводина и Партизан, два клуба са својим унутрашњим проблемима и размирицама, али два клуба која то различито резултатски подносе.

Војводина, са утакмицом мање, погубила је бодове у мечевима са Доњим Сремом (0:0), Чукаричким (0:0) и Вождовцем (0:0), а некако, неубедљиво, победила Спартак (1:0) и Нови Пазар (2:1). Оваква форма тима Марка Николића није била очекивана после лепршавих игара летос у квалификацијама за Лигу Европе, али се све променило изненадним одласком Абубакара Оумаруа, од којег „лале“ још не могу да се опораве.

На све то, надовезао се сукоб навијача Војводине и саветника председника клуба, бившег фудбалера Партизана, Матеје Кежмана, који још није завршен најављеним одласком младог функционера из клуба.

С друге стране, Партизан има 16 од могућих 18 бодова после шест кола и не може се рећи да екипа има проблема, иако се константно о њима пише. Колико о лошим играма, форми појединаца, толико и о лошим односима у клубу (наводни сукоб председника Драгана Ђурића и спортског директора Алберта Нађа).

На крају, то је дерби у којем ће играчи, када истрче на терен, заборавити на све што се до тада догађало и добро и лоше и желеће само да поразе овог другог! Партизан је побеђивао у Новом Саду у претходне две сезоне (1:2 и 0:3), а последњу победу код куће над црно-белима Воша је остварила 2010. године – 2:0.

Партизан је добио три од последње четири утакмице у Новом Саду.

(Мондо)