• Почетна
  • СПОРТ
  • ИЗБАЦИЛИ ГА ЕНГЛЕЗИ Роман Абрамович напустио Челзи после 20 година
Прочитај ми чланак

ИЗБАЦИЛИ ГА ЕНГЛЕЗИ Роман Абрамович напустио Челзи после 20 година

0

Руском олигарху је одузето право и да борави на територији Велике Британије у својим некретнинама након што су Руси ушли у Украјину.

Абрамович је Челси купио у јулу 2003. године по цени од 140 милиона фунти, а под његовом „палицом“ направљени су неки од највећих успеха у историји клуба – након пола века „суше“ 2005. је освојена прва шампионска титула, потом су уследиле још четири, на то је додато пет трофеја у ФА купу, три Лига купа, два Комјунити шилта, две титуле првака Европе, две победе у Лиги Европе, једна у Суперкупу Европе, као и на Светском првенству за клубове.

Абрамович се огласио званичним саопштењем које је пренео Челси, у ком је појаснио мотив за ову одлуку:

„Током периода од 20 година на челу Челсија, себе сам видео као чувара клуба, чији задатак је да се побрине да су сви успешни колико јесу данас, али и да гради будућност, док игра позитивну улогу у заједници. Увек сам интерес клуба стављао на прво место. Остајем веран тим вредностима. Због тога сам бригу о Челсију пребацио на Челсијеву добротворну фондацију.

Верујем да су они у најбољој позицији да брину о интересима клуба, играча, особља и навијача“, наведено је у саопштењу које је објављено на званичном сајту „плаваца“.

Занимљиво, у саопштењу руски олигарх није ни споменуо да је санкционисан од британаске владе, да му је забрањен приступ некретнинама, вероватно и блокирани банковни рачуни као и другим руским олигарсима у Британији, а није написао ни то да ли је продао Челзи или га само „уступио на коришћење“.

Огласила се и Абрамовичева ћерка Софија, која је на Инстаграму напала Путина написавши да је „највећа и најуспешнија лаж пропаганде Кремља да већина Руса стоји уз Путина“.