• Почетна
  • СПОРТ
  • ИВКОВИЋЕВА АНАЛИЗА СВИХ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦА: Најбољи су …
Прочитај ми чланак

ИВКОВИЋЕВА АНАЛИЗА СВИХ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦА: Најбољи су …

0

ivkovic-02rasfoto-marko-metlas

(Телеграф.рс)

Оно што је најављивао Душан Ивковић је и урадио. На првом састанку с медијима по повратку са Евробескета, где је репрезентација Србије освојила седмо место, Дуда је обелоданио одлука да се повлачи са клупе националног тима. Но, пре него је то саопштио направио је анализу урађеног, али и појединачног учинка сваког играча.

– Не бих улазио у проблематику, али је било невероватно да смо с припремама почели са 11 кошаркаша. У лепа времена сам почињао сам 18. Да сам у сличној ситуацији био са клубом… Не бих радио. Међутим ово је била наша обавеза – рекао је сада већ бивши селектор осврнувши се на кратку анализу игара тима у Словенији:

– Наша идеја је била да се базирамо на агресивну одбрану на 3/4 терена, која би нам обезбедила поене из транзиције и контранапада. Међутим, све то је пало у воду када смо сазнали да Милош Теодосић неће ићи. Забрана лекара из ЦСКА је била шок, јер смо ми акције правили као да ће он играти. Зато смо морали да прибегнемо нападима из блокада или игром на центре.

Циљ на Евробаскету је остварен, па ће кошаркаши Србије играти на светском купу, али и у Украјини на Европском шампионату.

– Немам намеру да величам резултат. Урађено је шта је урађено, а ја не видим разлику између четврте и седме позиције. Разлику између нас и Хрватске.

Игра репрезентације обиловала је са много осцилација, а то је потврдио и селектор.

– Наш млади тим је имао страховито много осцилација. Први пад био је против Македоније, проузрокован еуфоријом и тешким пријемом информација. Слично се догодило и после Француске. Тај меч смо одиграли одлично, а онда смо опет подлегли еуфорији. Почели су да размишљају о медаљи. Уследио је пад против Шпаније и Словеније. Шпанци да су могли, они би нас самлели. Ово првенство је искуство које ће им много користити и задовољан сам што су играчи отишли озарених лица.

После анализе игре Ивковић је медијима рекао и по неколико реченица о сваком кошаркашу.

О ВАСИ МИЋИЋУ…

– Као дебитант показао је и доказао таленат. Ипак, видео је разлика између сениора и јуниора. Оправдано је један од највећих талената у Европи. Због притиска је правио грешке. Гледао је како да разигра себе пре него да разигра тим.

О СТЕФАНУ МАРКОВИЋУ

– Одиграо је вансеријски, а имао је озбиљну повреду. Био је пример како се бори за тим. Стефану сам, због повреде, једном приликом споменуо да игра без клуба, без уговора, а он ми је само рекао “никакав уговор не може да буде већи од задовољства играња за Србију”. Био је наш далеко најбољи и играч на лопти, док је велики допринос имао и у нападу.

О НЕМАЊИ НЕДОВИЋУ…

– Рекао сам му да је ово ЕП школа, припрема за улазак НБА лигу. Одиграо је добро. Има потенцијала, али му недостаје искуство. Пријем информација је био проблем и у једном тренутку сам га питао да ли имамо неки проблем? Рекао ми је да не, и да се он бори сам са собом. Ретко је добар момак и биће ту све ОК. Ипак, имао је скроман проценат шута. Само 27 одсто.

О ДАНИЛУ АНЂУШИЋУ…

– Играч са златном и тако меканом руком… Анђушићу је недостајао креатор, јер сам не може да искреира позицију за шут. Он је изразити кошгетер из троугла. Мора да још ради на себи, да поправи рад ногу…

О БОГДАНУ БОГДАНОВИЋУ…

– С њим и Калинићем смо надокнадили кључни недостатак атлетских способности коју тражи савремена кошарка. Не волим да хвалим, али је Богдановић игром, пријемом информација и прихватањем анализа показао да је играч од кога сигурно могу да се очекују врхунски домети. Био је наш трећи скакач, имао је добар проценат шута… Бескромпромисан играч.

О НЕМАЊИ КРСТИЋУ…

– Добра глава, стабилност, селекција шута. Недостају му физикалије. Немања је био бољи од Дангубића, Митровића и Бирчевића, који се повредио, и то је разлог зашто је он кренуо са нама. Шансу је искористио.

О НИКОЛИ КАЛИНИЋУ…

– Нова енергија… Најбољи скакач у нападу. Радили смо и после тренинга. На шуту. Пријатно изненађење.

О НЕМАЊИ БЈЕЛИЦИ…

– Није плејмејкер. Много тога се променило од када је играо и на тој позицији. Помогао нам је на позицији четири. После повреде Марковића морао је да преузме и организацију. Најбољи је скакач, а његов однос према репрезентацији је какав се само пожелети може.

О ЂОРЂУ ГАГИЋУ…

– Позитивно откровење. Игра му се искристалисала тек у завршној фази, али мора да обрати пажњу, то зна и Вујошевић, на самоконтролу у игри. Кроз игре у Евролиги и у репрезентацији поправиће и концентрацију.

О НЕНАДУ КРСТИЋУ…

– “Крстић се понашао капитенски, није пропустио ниједан тренинг, а на утакмицама подносио највећи терет, борећи се са суженим и грубим одбранама. Пружао је подршку млађим саиграчима и на терену и у свлачионици. Игра му је била на врхунском нивоу.

О РАШКУ КАТИЋУ…

– Врхунски атлета који се не припрема само за тренинге и утакмице… Он на најбољи начин води рачуна о исхрани, о одмору. Спортска култура му је на високом нивоу. Ипак, много је грешио. Рејтинг асистенција и грешака му је 1/3! Рецимо, против Италије сам инсистирао да доминирамо у скоку. Он то није радио… Опет, ово није нешто што може да промени добро мишљење.

О ВЛАДИМИУ ШТИМЦУ…

– О пожртвованости нећу. И он је правио доста грешака, али је задовољио.

Коначно, пошто смо сазнали да више неће водити репрезентацију, Дуда се осврнуо и на изостанке…

– Мој савет би био да се пре објавивања списка сваки играч изјасни да ли жели да игра. Мени сем (Милана) Мачвана ниједан играч није рекао да не жели да игра. Потребно је да то буде на време, да се не дође у ситуацију да постане проблем. Иако је био предлога да се изричу казне ја нисам за то – констатовао је бивши селектор, који је са СФРЈ и СР Југославијом освојио три титуле првака Европе (1989, 1991, 1995), титулу првака света (1990) и сребрну медаљу на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године.