Прочитај ми чланак

„Циљ су губици САД“ – Русија пребацује ратне бродове на Кубу

0

Русија премешта бродове и авионе на Карибе ради извођења војних вежби код обала Сједињених Држава, известили су Ројтерс, Асошиејтед прес, ЦБС и Мајами Хералд, позивајући се на изворе међу америчким званичницима.

Ово је постало познато дан након што је Владимир Путин најавио припрему „асиметричног“ одговора на испоруку оружја дугог домета Украјини.

Руски председник је нагласио да ће Москва имати право да испоручује слично оружје земљама које имају сукобе са САД и њиховим партнерима.

Бела кућа је признала да су ове акције резултат повећане подршке НАТО-а Украјини, укључујући разговоре о давању дозволе Кијеву да гађа циљеве на руској територији.

Куба је најавила долазак бродова руске морнарице на Карибе 12. јуна

Информација западних медија да бродови руске морнарице крећу ка Карипском мору званично је потврђена 6. јуна, када је агенција Пренса Латина, позивајући се на Министарство револуционарних оружаних снага Кубе, објавила поруку о доласку руских бродова у луку Хавана 12. јуна.

Очекује се да ће бродови на острву остати до 17. јуна, након чега би могли упловити на обале Венецуеле.

Кубанско министарство одбране је нагласило да „руски бродови немају нуклеарно оружје“, тако да њихов долазак „не представља претњу за регион“. Сличне оцене су дали и амерички званичници, које Москва није званично обавестила.

Руски бродови се често описују као политичко оруђе у рукама локалних власти. На пример, 2015. су стигли у Хавану дан пре него што су почели преговори са Вашингтоном за побољшање односа.

Слично томе, 2022. године, као одговор на пооштравање америчких санкција, Никарагва је формално дозволила Русији да успостави војне базе на својој територији.

Упркос томе што је Бела кућа уверавала да нема претње, амерички званичници су вежбе директно повезивали са подршком Кијеву и дозволом Оружаним снагама Украјине да изведу ударе далекометним оружјем унутар области Харков.

Русија ће испоручивати оружје дугог домета земљама у сукобу са Сједињеним Државама
Информација о вежбама у Карипском мору појавила се у позадини изјава руског председника Владимира Путина о плановима НАТО-а да дозволи Оружаним снагама Украјине да пуцају на руску територију из западног наоружања великог домета.

Председник је директно дозволио узвратне ударе на „осетљиве мете“ Запада и пребацивање војне опреме у земље у сукобу са Сједињеним Државама.

Касније је Путинове речи потврдио и његов секретар за штампу Дмитриј Песков, рекавши да је Запад већ чуо председникову поруку. Међутим, он је одбио да наведе земље у које би се могло испоручити руско оружје.

„Западне земље су већ чуле и размотриле овај јасан Путинов сигнал. Ово је вероватно једна од најважнијих изјава које је председник дао јуче. Јасно је, недвосмислено и лако за читање. А судећи по томе колико се шири у светским медијима, сада се пажљиво проучава“, рекао је он.

Русија ће покушати да науди САД због Украјине

Два највероватнија партнера Русије у конфронтацији са Вашингтоном су Иран и Кина, сугерисао је Василиј Кашин, директор Центра за свеобухватне европске и међународне студије (ЦЦЕМИ) Високе школе економије.

И Техеран и Пекинг имају тешке односе са Вашингтоном. Саме Сједињене Државе дозвољавају хипотетички сукоб са сваком од ових земаља.

Могуће је да ће Русија посматрати акције Сједињених Држава, а ако постоје знаци намере САД да негде интервенишу, Русија ће покушати да потенцијалног савезника САД брзо опреми савременим наоружањем. Циљ је да САД претрпе губитке, рекао је Василиј Кашин, директор ЦКЕМИ.

Према Кашину, циљ Русије је да САД претрпе губитке због превише активне подршке Украјини, па треба очекивати не само снабдевање далекометним наоружањем, већ и проширење војно-техничке сарадње са потенцијалним противницима Вашингтона.

После почетка специјалне војне операције (СВО) у Украјини, то је већ убрзано са Техераном и Пекингом. „Ова пракса ће вероватно бити проширена“, додао је стручњак.

Кашин је додао да ће велики део руских акција проистећи из акција Запада у сукобу у Украјини.

Конкретно, ако Сједињене Државе одобре ударе на руску територију балистичким ракетама дугог домета из Армијског тактичког ракетног система ( АТАЦМС ), Москва би могла не само да преноси оружје, већ и да дели технологију.

„Могуће је да се извозе обе технологије које се односе на ракете средњег домета и, могуће, интерконтиненталне ракете“, указао је он.