Прочитај ми чланак

Истина из манастира Ћелије о смрти српског атлетичара

0

Некадашњи дворански рекордер Југославије у скоку удаљ, Даниал Јахић, преминуо је у уторак у манастиру Ћелије, а трагична вест задесила је српску атлетику у уторак увече.

Иако је првобитно објављено да се борио против коронавируса у манастиру Ћелије, то је демантовано за Нова.рс.

Из манастира Ћелије, мати Гликерија је негирала да је Јахић био заражен коронавирусом и да је дошао у манастир “да се лечи” од вируса.

Тачно је само да је био тешко болестан и да је мир и спокој желео да пронађе у манастиру, где је и желео да буде сахрањен.

“Њега је довео отац пре четири дана, желео је да дође овде, он је Данило, крштен у православној вери. Желео је да дође овде јер је он тешко болестан био, али не од короне. Хтео је да дође да се причести и исповеди. Њему је позлило у понедељак и преминуо је синоћ у пола седам. То је све што могу да кажем”, рекла је за Нова.рс игумања Гликерија.

“Родитеље му знамо 20 година, он је у тешкој болести био и отац Јован му је испунио жељу. Довео га је и питао да ли може да дође, сваког болесника примамо осим короне, на молитву и исповест. Он је мирно испустио душу и докторка која је констатовала смрт, рекла је да никада није видела тако блажено лице. Тешко је болестан био. Изразио је жељу да ако умре, да се овде сахрани и то смо испунили”, закључила је мати Гликерија.

Даниал Јахић рођен је 1979. године, а потекао је из спортске породице јер је и отац Фахрудин (сада Јован) био атлетски репрезентативац, док је мајка Нада била каратисткиња.

Он је упамћен као други српски атлетичар који је прескочио осам метара и уз Ненада Стекића био доминантан у тој дисциплини. Са 191 центиметром висине и 76 килограма, Јахић је скочио 8,18 метара у грчком Ретимну 28. маја 1999. године.

Стекић је био испред са 8,45 метара. Јахићев дворански рекорд од 8,02 метра стајао је 20 година на снази све док га 2019. године није оборио Страхиња Јованчевић.

На јуниорском Светском првенству из 1998. године Јахић је освојио пето место скочивши 7,89 метара, док је исте године први пут скочио и осам метара.

Био је првак Балкана, двоструки сениорски првак Југославије, али и осмопласирани на Европском првенству у Генту 2000. Клупски је бранио боје Таша, Чукаричког, Звезде и Партизана, од атлетике се опростио у 26. години.

Сахрана и опело служиће се у четвртак 21. јануара у 11х на гробљу манастира Ћелије.