Прочитај ми чланак

Исповест Ђоковићевог доктора: Неке Новакове тајне

0

Cetovic Novak1(Ало)
Када је Новак Ђоковић 2011. године освојио светски тениски врх, многи су се питали како је успео да у кратком временском року од момка који се мучио са повредама, алергијама и малаксалошћу постане синоним за беспрекорну физчку припремљеност и невероватну менталну снагу.

Одговоре на ова и бројна питања везана за најбољег играча света дао је његов бивши лични доктор Игор Четојевић.

Cetovic Novak1.jpgetovic Novak1Све је почело у јануару 2010. године…
– Иако нисам био тениски фан, гледао сам Новаков меч са Цонгом на Аустралијан опену и видео га како се мучи са дисањем. Коментатор је упорно понављао „Ђоковић поново има проблема са астмом, на шта бих ја увек гласно викнуо: није астма! – почео је причу за „Гулф неwс“ Четојевић и наставио:

– Астма се углавном јавља ујутру, а тај меч се играо после подне. На крају крајева, и да јесте проблем са астмом, не би онда одиграо онако добра прва два сета. Претпоставио сам да је проблем у стомаку, односно, у региону дигестивних органа. Према кинеској медицини, плућа и дебело црево су у блиској вези – рекао је Четојевић, познат и по томе што примењује алтернативну медицину.

У догвору са својом супругом Франческом, уговорио је састанак са Ђоковићем у Сплиту, током Дејвис куп окршаја Хрватске и Србије. Прикључио му је инструмент и измерио ниво стреса, токсина, можданих таласа и алергије у организму.

– Прво што сам открио била је његова велика осетљивост на глутен, протеин који се налази у пшеници. Новак је, као сви млади људи, одрастао једући хлеб, пицу, пасту и палачинке, а сва та храна садржи глутен. Уместо тога, почео је да једе пахуљице, пије природан чај, а изгубио је и на тежини, иако никада није био дебео.

nole-ap-1Било је ту новина и у понашању, навикама…
– Рекао сам Нолету да је квалитетан сан од изузетне важности и научио га како да се опушта у напетим тренуцима током мечева. Открио сам му и неке технике дисања, затим, како да буде фокусиран на оно што се тренутно дешава, а да заборавио све што је до тада било. То му је помогло да кључне поене игра много боље, посебно у мечевима са Федерером и Надалом, мада је то много лакше рећи некоме него урадити. Рекао сам му да ми верује и када је почео то да ради, кренуо је и његов напредак – напомиње Четојевић.

Све то утицало је да Новак 2011. годину заврши на спектакуларан начин – са десет освојених титула!

– Сарадњу смо окончали када је освојио Вимблдон.

Колико је Четојевић помогао Новаку, толико је и Новак помогао свом доктору.

– Могао сам годинама прилчати људима колико је правилна исхрана важна за здравље и чуло би ме само неколико њих. Међутим, када Ђоковић то каже њега послушају ако не милиони, онда сигурно на хиљаде људи – рекао је крају Четојевић.

Ноле као вандал!
Игор Четојевић је такође истицао како су време релаксације, забаве и смеха веома делотворне биле у Новаковом суровом животу професионалног тенисера, па је испричао једну занимљиву анегдоту из Дубаија.

– Када је 2011. освојио турнир у Дубаију, цео његов тим и ја чекали смо превоз да нас врати назад у хотел. На једним вратима стајао је велики постер с ликом Новака Ђоковића. Његов физиотерапету Миљан Амановић узео је фломастер и нацртао црне бркове. Ноле је наишао и видевши постер почео да се смеје. Затим је сам узео фломастер и доцртао и браду, ето какав је шаљивџија. Е сада, организатори турнира су се вероватно питали ко су ти вандали који су урадили тако нешто, а нису ни сањали да је то урадио шампион њиховог турнира – рекао је Четојевић.