Прочитај ми чланак

Илић: Пронаћићемо новог Клеа

0

sasa ilic(Новости)
Навијачи Партизана су у понедељак два пута могли да одахну у свега неколико сати. Први пут у подне када је из Ниона стигла вест да су у ситуацији „50-50“ црно-бели избегли најтежег могућег противника у овој фази квалификација (Лудогорец) и дочекали да их жреб сасвим извесно пошаље у Јерменију, одакле је почео пут Партизана ка Лиги шампиона пре три године.

Другу вест из категорије лепих донео је потпис најискуснијег фудбалера шампиона на нови, једногодишњи уговор. Капитен Саша Илић је после одређених размимоилажења са челницима клуба око финансија успео да пронађе компромис за опште добро. За разлику од прве фазе рада на Златибору, у Словенију је кренуо са папиром у џепу, спреман као запета пушка да Партизану да све што може, како играма на терену, тако и саветовањем млађих колега.

– Добро је да је та цела прича завршена на начин који свима одговара. Радио сам максимално на Златибору и када није било договора, тако ће да буде и сада у Словенији када је уговор потписан. Једноставно цела та прича не заслужује велику пажњу, све је у најбољем реду, размишљам само о ономе што нас чека – категоричан је човек који је после Лукача и Аксентијевића трећи овог лета користио пенкало у Хумској.

А оно што чека шампиона Србије је много више искристалисано после жреба у Ниону који је црно-белима на првом европском кораку овог лета наменио победника дуела Ширак – Тре Пене.

– Добро је што нас жреб није спојио са Ђером или Лудогорецом, јер су то свакако били много тежи противници за ову фазу такмичења. Далеко од тога да потцењујем шампиона Јерменије, али не би требало ни бежати од чињенице да смо фаворити. Не познајем их, ипак имамо сасвим довољно времена да о њима све сазнамо. У земљама бившег СССР се много улаже у фудбал, тако да сигурно ни Јермени нису изузетак.

Капитен црно-белих се добро сећа своје прве посете Јерменији. Тада је Партизан у оба меча био бољи од Пјуника, да би касније преко Хелсинкија и Андерлехта други пут у историји ушао у Лигу шампиона.

– Сећам се да су услови за игру били јако тешки и ту пре свега мислим на велику влажност ваздуха. Тада смо имали Клеа и лагано смо решавали такве утакмице. Очекујем да и у постојећем кадру пронађемо новог Клеа. Не бих никог апострофирао како се не би стварао додатни притисак, али верујем да би ово лето могло да изнедри новог јунака.

И за први европски изазов и за оно што би требало да уследи после двомеча са Јерменима Илић има једноставан рецепт.

– Уз дужно поштовање ривала најважније је како ћемо ми да одиграмо. И овог лета се сусрећемо са оним што је неминовност, одласцима неколицине стандардних првотимаца, али ми смо Партизан и не сумњам да ћемо се на прави начин припремити за оно што нас чека – завршио је најискуснији фудбалер из шампионског црно-белог погона.

КРЕЋЕ ОД ЛОКОМОТИВЕ

ЕКСПЕДИЦИЈА Партизана стигла је на Похорје аутобусом у уторак поподне и у среду почиње са зацртаним планом рада. Прва од пет провера у Словенији на програму је већ у четвртак против московске Локомотиве. Други ривал је румунски Петролул, а та утакмица се игра 30. јуна у Птују. Трећег дана јула најпре ће на терен резервисти против екипе Зараћ (тренер Виктор Треневски), а касније следи јака провера против украјинског Металиста. Засад је једино непознат ривал за преподневни термин 30. јуна. По завршетку рада у Словенији, 5. јула црно-бели се селе у Пољску, где ће у Варшави 6. и 7. јула играти на турниру Легије. Поред домаћина и Партизана учесници су још Флуминенсе и бечка Аустрија.

СПЛИЋАНИ У КОМШИЛУКУ

ПРОМЕНА која прија. Црно-беле је на Похорју дочекало много пријатније време од оног које их је дочекало по повратку са Златибора.

– Већ неколико дана овде температура не иде преко 22 степена. Имаће Партизан одличне услове за рад, терен за тренинге се одржава максимално и биће у перфектном стању – рекао је по доласку екипе на Похорје Миран Ферк, човек који већ годинама организује припреме српског шампиона на Похорју.

У овом тренутку, у непосредном комшилуку Партизана припремају се сплитски Хајдук, Локомотива из Москве и румунски прволигаш Петролул.

НЕМА КУКАЊА

ОДЛАСЦИ у иностранство Смиљанића, Миљковића, Лазевског, Лазара Марковића и сасвим извесно Владимира Стојковића могли би да представљају значајан ударац за Партизан ако се има у виду њихова минутажа у претходној сезони.

– Имамо много перспективних младих фудбалера који су гаранција да не постоји разлог за бригу. Наравно да ће нам недостајати играчи који су отишли, али Партизан никада не би требало да кука, него да гледа напред и верује у нове, младе снаге – јасан је Илић.