• Почетна
  • СПОРТ
  • Газпром покреће акцију “Фудбал за пријатељство”, учествују и Звездини дечаци
Прочитај ми чланак

Газпром покреће акцију “Фудбал за пријатељство”, учествују и Звездини дечаци

0

sp-gasprom_620x0

(Танјуг)

Циљ пројекта је да кроз љубав према спорту усади међу децу важност основних вредности попут поштовања културе и националних карактеристика вршњака из других средина

Водећа светска компанија за гас и званични партнер УЕФА Лиге шампиона, руски Газпром, покренула је међународни друштвено-одговорни пројекат под називом „Фудбал за пријатељство“, који ће бити одржан под званичним патронатом једног од најпознатијих фудбалских асова и тренера свих времена Франца Бекенбауера.

Циљ овог пројекта је да кроз љубав према спорту усади међу децу и омладину важност основних вредности попут поштовања културе и националних карактеристика својих вршњака из других средина, као и једнакост и посвећеност здравом начину живота.

Председник Газпрома Алексеј Милер напоменуо је да подршка развоју омладинског спорта представља један од најважнијих приоритета програма друштвене одговорности те компаније.

– Пружити младим генерацијама могућност да открију своје таленте и усвоје у потпуности здрав начин живота представља стварање постојане основе за њихов хармоничан развој. Фудбал је омиљен широм света, његов универзални језик разумеју сви људи, без обзира на националност, вероисповести и расу. Деца и омладина која ће учествовати у пројекту „Фудбал за пријатељство“ искусиће чаролију тимске игре и узајамног поштовања – основне вредности за њихов будући живот – рекао је Милер.

Легендарни Бекенбауер је истакао да „фудбал подразумева фер-плеј, не познаје границе и ствара пријатељства која трају цео живот“.

– Пројекат „Фудбал за пријатељство“ има изузетну важност тиме што образује децу да превазилазе границе нација, култура и раса, да прихвате здрав начин живота, тимски рад и толеранцију у победи и поразу. Усађивање ових вредности код најмлађих узраста широм Европе је драгоцен циљ, и ја сам поносан што могу да га подржим – казао је Бекенбауер.

Учесници пројекта „Фудбал за пријатељство“ биће дечаци и девојчице узраста од 10 до 16 година и омладинске селекције фудбалских клубова из осам европских земаља – Велике Британије, Немачке, Русије, Србије, Бугарске, Мађарске, Словеније и Грчке.

Деца ће учествовати у пројекту подељена у четири групе. Прву групу сачињаваће 11 тимова из 11 градова Русије, који ће угостити учеснике утакмица Светског првенства у фудбалу 2018. године, међу којима ће се наћи и два тима деце из сиротишта.

Другу групу ће чинити фудбалски тимови спортских школа и академија при клубовима које компанија Газпром званично подржава (Зенит, Челси, Шалке и Црвена звезда), трећа ће бити формирана од победника дечјих спортских такмичења и конкурса креативности „Пламен“ у организацији компаније „Газпром“, док ће четврту групу сачињавати омладински тимови из земаља-учесница пројекта „Јужни ток“ (Бугарска, Мађарска, Словенија и Грчка).

Врхунац пројекта представља одржавање међународног Форума омладинских селекција фудбалских клубова из наведених земаља од 24. до 26. маја у Лондону.