• Почетна
  • СПОРТ
  • Фудбалско првенство Србије: Звезда и Војводина против Партизана – бараж за опстанак
Прочитај ми чланак

Фудбалско првенство Србије: Звезда и Војводина против Партизана – бараж за опстанак

0
partizan-zvezda fudbal

(Фото И. Милутиновић)

(Политика.рс)

После 75 дана паузе фудбалска лопта почиње да се котрља и у Србији. Почиње осмо државно првенство.

Титулу брани Партизан, који је шест пута заредом први пролазио кроз циљ. „Црно-бели” би да наставе шампионску ниску и да у мају престигну „вечитог ривала” по броју пехара (оба по 25).

Уз браниоца трофеја и ове године главни кандидати за трофеј су београдски и новосадски „црвено-бели” Црвена звезда и Војводина, а борбу за врх најављује и освајач купа Јагодина.

– Желимо да победнички кренемо у ново првенство и наставимо доминацију у српском фудбалу. Победа на старту нам је потребна из много разлога, максимално смо мотивисани за игру и усредсређени само на утакмицу с Новим Пазаром, јер је свака прва најважнија. Сигуран сам да ће кроз утакмице наша екипа подизати форму – рекао је тренер првака Вук Рашовић.

На другој страни Топчидерског брда намеравају да прекину пост и да пехар врате на наш највећи стадион.

– Приоритет Звезде је да створи стабилан тим, који ће бити конкурентан у борби за прво место у нашем првенству. Титула је приоритет, јер се много чека – јасан је председник клуба легендарни Драган Џајић.

Војводина је, пре свега играма у Лиги Европе, доказала да има игру и тим способан да се после две и по деценије трећи пут окити шампионским ловором.

Јагодинци не крију да имају високе циљеве.

– У ново првенство улазимо са старим амбицијама. Хоћемо и ове сезоне да будемо у врху српског фудбала. Резултати из претходне сезоне, као и приказано током лета обавезују на то и зато нам је старт веома важан.. Очекујем да момци од прве утакмице покажу победнички менталитет. Самопоуздање је на високом нивоу. Желимо да почнемо с три бода – изјавио је тренер Младен Додић.

Кога је брига за гледаоце?

Годинама уназад суперлигаши причају о борби за повратак публике на стадионе.
Због тога није јасно зашто је комесар за такмичење или директор лиге како се сада зове одлучио да се два „мала” београдска дербија играју у исто време, а уједно и да се њихов завршетак преплиће с почетком меча у Хумској.
Да ли је ико мислио да би можда неко волео да погледа две или све три утакмице?
Зар није бар једна могла да се игра у недељу, а остале две раздвоје?

Уместо БСК-а и Смедерева играће Напредак и Чукарички, док угашеног Хајдука из Куле мења Вождовац. Повратницима је најважније да у овој сезони опстану у највишем рангу. Уз њих за суперлигашки статус би највише требало да брину Нови Пазар и Доњи Срем.

Веома битан елемент и у новој сезони биће финансијска стабилност клубова, јер она умногоме може да одреди коначан исход шампионата. Можемо само да се надамо да ће сви учесници завршити такмичење.

Ко је овог лета боље пазарио сазнаћемо врло брзо. Иако прелазни рок траје до краја месеца, клубови су покушали да ојачају с мало пара. У Партизану су актуелнији били одласци, него доласци. У Хумску се вратио Гулан, стигли су и: голман Лукач, Обрадовић, Ђемба-Ђемба и Фофана, на позајмицу и Грбић, Малбашић и Аксентијевић. Напустили су је 18 играча, међу којима су: Иванов, Лазевски, Л. Марковић, Миљковић, Пајовић, Смиљанић…

Слично је било и у Звезди, која је довела 11, а „отпустила” 16 играча. Дошли су: Араухо, Мартиновић, Нинковић, Омега, Печник, Ракић (теже се повредио), вратили се Ковачевић и Никола Мијаиловић… Отишли су: Гаридо, Каду, Срђан Мијаиловић, Миливојевић, Мудрински, Петковић, Спајић…

Највећа променада била је у Новом Саду, где је дошло 17, а отишло 15 играча. На „Карађорђе” су стигли: Барић, Делач, Денковић, Калуђеровић, Лековић, Фатић, вратио се Тумбасевић… Војводину су напустили: Супић, Смиљанић, Делетић, Шушњар, Антви…

Само тројица су дошла у ОФК Београд, док су двојица напустила Напредак. Најмање промена је у Раду – свега осам, по четири у оба смера.

Суперлига је по коефицијенту на 24. месту у Европи, а укупно вредност свих лиценцираних фудбалера је нешто виша од 143 милиона евра. Занимљиво је да је у овом тренутку најскупљи фудбалер Србије Дарко Лазовић из Црвене звезде. Упркос чињеници да се опоравља од тешке повреде и операције колена процењено је да вреди 3,5 милиона евра, односно пола милиона више од „златног” омладинца и нападача Партизана Александра Митровића.

По два милиона на фудбалској пијаци коштају: нада „црно-белих” Никола Нинковић, капитен Звезде Ненад Милијаш и нападач „лала” Абубакар Умару. Најскупљи састав има Партизан – 22,9 милиона евра, па Црвена звезда 20,95, Војводина 16,8… Најмању цену имају играчи Напретка – 3,35 милиона евра.

Једна од значајних карактеристика ове сезоне биће и да ће се доста утакмица играти у вечерњем термину, а битна промена у односу на претходну је да ће се 14. клуб из Суперлиге у баражу с трећепласираним из Прве лиге борити да сачува статус. Као и до сада из „елитног” ранга испашће два најслабија клуба.

Ђорђе Смиљанић