Прочитај ми чланак

ФК: Тенисерке из Чешке на победу од титуле

0

Женска тениска репрезентација Чешке налази се на корак од одбране титуле у Фед купу пошто после првог дана финала у Прагу води против Србије 2-0 у победама.

У првом мечу дана Луси Шафарова добила је Ану Ивановић са 6:4, 6:3, док је у другом Петра Квитова била боља од Јелене Јанковић са 6:4, 6:1.

Чехињама сада недостаје само једна победа како би одбраниле трофеј у Фед купу.

Преостала два сингл меча на програму су у недељу, када ће се играти и дубл, у којем ће снаге одмерити Бојана Јовановски и Александра Крунић са Луси Храдецком и Андреом Хлавачковом.

Квитова – Јанковић 6:4, 6:1
Јелена је против најбоље чешке тенисерке Петре Квитове до сада играла само једном. Прошле године у Линцу Чехиња је славила иако је изгубила први сет.

Иако је Квитова у меч ушла као велики фаворит, поготово након првог меча, Јелена је боље почела. Прва четири гема добиле су тенисерке које су сервирале, а онда је Јанковићева сачекала нешто слабији сервис гем ривалке, одиграла је неколико прелепих удараца и искористивши другу брејк шансу повела је са 3:2.

У наредном гему Српска тенисерка је била под притиском, али је од 0:30 добила четири везана поена и потврдила брејк. Велику прилику да можда и реши први сет Јелена је пропустила у седмом гему. Квитова је била уздрмана, имала је ЈЈ 15:30, али није стигла ни до брејк шансе. Управо је тај гем дао Квитовој додатно самопоуздање, што је било видљиво у наставку првог сета.

Иако је Јанковићева спасила у следећем гему две везане брејк лопте Квитова је вратила брејк, а затим је уз још неколико винера стигла и до вођства од 5:4. Српска тенисрка била је под великим притиском и Чехиња је то искористила, добила је и четврти узастопни гем за вођство од 1:0 у сетовима (6:4).

Финиш првог сета био је кључан за расплет целог меча. Квитова је ушла у ритам, Јелена је све више грешила, па се серија чешке тенисерке продужила на невероватних девет узастопно добијених гемова. Квитова је у другом сету лако долазила до винера и гемова, брзо је повела са 5:0 и недуго затим и окончала меч у своју корист (6:1).

Шафарова – Ивановић 6:4, 6:3
Иако је Ана одлично ушла у сусрет и лако дошла до три гем лопте на самом старту меча, све је прокоцкала и дозволила Шафаровој да изједначи. Ипак, уз мало среће, Ивановићева је успела да у наредна два поена поведе са 1:0. У следећем гему српска тенисерка је успела да припрети Чехињи, али је Шафарова ипак изједначила, а потом готово без проблема дошла до брејка за вођство од 2:1.

Ана је успела одмах да узврати истом мером, а потом и поново поведе, пре него што је Чехиња грешкама српске тенисерке дошла до 3:3. Ивановићева је у истом ритму наставила и при свом сервису, па је Шафарова без икаквих проблема дошла до новог брејка и 4:3. У наредним гемовима обе су биле сигурне на својим сервисима, па је чешка тенисерка у десетом сервирала за сет, а иако је Ана успела да јој припрети, лоша процена судија и одлука Ивановићеве да настави поен донело је Шафаровој предност од 1:0 са 6:4.

Шафарова је у другом сету наставила тамо где је стала у првом, одмах је стигла до брејка, а потом освојила сигуран сервис гем за вођство од 2:0. Ана је тек у трећем гему успела да прекине њену серију, када је упркос нервози била сигурна на свом сервису. Ивановићева у наредним гемовима није имала прилику да узврати, али је Чехиња зато могла до новог брејка при резултату 4:2. Срећом, Ана се одбранила и смањила на 4:3, пре него што је почела да врши велики притисак на Шафарову.

Ана је имала три шансе у следећем гему да направи брејк и можда преокрене ток меча, али се Шафарова одбранила, што је оконачало борбу Ивановићеве, те је Чехиња без изгубљеног поена стигла до новог брејка за 6:3 и вођство Чешке у финалу Федерејшн купа.

 

(Б92)