Прочитај ми чланак

ФИБА не признаје АБА лигу!

0

kosarkaska lopta basket
Разлог је несклад устројства регионалне лиге са генералним статутом и правилником ФИБА, а одлука ће ступити на снагу по завршетку текуће сезоне.

Европски огранак ФИБА, на заседању Борда одржаном током викенда у Немачкој, донео је одлуку да укине признање АБА лиге.

СРБИЈА КАНДИДАТ ЗА ЕП 2017.

УКколико буде донета одлука да се задржи систем да четири земље буду домаћини европског шампионата, а ствари се крећу том правцу, Србија би поднела кандидатуру за суорганизатора Евробаскета 2017. године. ФИБА је веома задовољна продајом карата и припремама за ЕП ове године, које ће бити одржано у Француској, Немачкој, Хрватској и Летонији.

Разлог је несклад устројства регионалне лиге са генералним статутом и правилником ФИБА, а одлука ће ступити на снагу по завршетку такмичења како не би утицала на клубове који се такмиче у текућој сезони.

Очекује се да ће ФИБА упутити захтев учесницима АБА лиге да се врате у своје матичне лиге, као и судијама које су на њиховим листама да убудуће не суде утакмице регионалног такмичења.

Сигурно је да нас очекује турбулентно лето, с обзиром на то да је Удружење кошаркашких клубова Србије подржало АБА лигу, а национални савези покренули иницијативу којом би домаће лиге преузеле примат од регионалног такмичења, односно вратиле у свој посед проходност ка европским куповима.

На заседању Борда ФИБА Европа признање је добила Балканска лига, а било је речи и о покретању европског клупског такмичења под њеним окриљем, такозване паралелне Евролиге.

Темељ ове идеје лежи у чињеници да се почетни обртни капитал УЛЕБ Евролиге двоструко смањио од њеног оснивања, тако да би ФИБА могла да привуче клубове финансијски издашнијом понудом. У том светлу, будућност АБА лиге у великој мери зависиће од исхода утакмице великих играча – Евролиге и ФИБА.

(Вечерње новости)