• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕВРОЛИГА: Звезда сломила Ритас за 2-3 (Ток меча, интервју са играчима)
Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Звезда сломила Ритас за 2-3 (Ток меча, интервју са играчима)

0

crvena zvezda kosarkag

После три везана пораза на старту, кошаркаши Црвене звезде остварили су другу узастопну победу у Евролиги и потврдили брејк направљен у Виторији.

Екипа Дејана Радоњића савладала је у крцатом Пиониру Лијетувос Ритас са 88:77, у 5. колу Д групе.

Црвено-бели су током свих 40 минута имали предност, али су меч преломили тек почетком последње деонице због веома доброг шута гостију за три поена (11-26).

У финишу је ипак пресудила жеља и знатно боља игра домаћина који је остварио прву победу код куће у Евролиги после 13 и по година. Бобан Марјановић био је најбољи са 12 поена и 7 скокова. Јака Блажич имао је 16 поена (5-6 за два), 14 је додао Блејк Шилб, а по 12 Катић и Нелсон. На другој страни, Гецевичиус је убацио 17 (5-8 за три), Паласиос је имао 13, а одлични Јеловац 11 поена.

Звезда је овим тријумфом знатно увећала шансе за Топ16 фазу и одаљила Литванце од истог циља. Црвено-бели су сада четврти у групи са скором 2-3, док је Лијетувосу ово био четврти пораз.

СТАТИСТИКА

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА:
Цветковић, Митровић 7, Лазић 4, Блажич 16, Симоновић 4, Марјановић 12, Раденовић 5, Катић 12, Ристић, Нелсон 12, Џенкинс 2, Шилб 14.

ЛИЈЕТУВОС РИТАС:
Тепић 2, Бабраускас 6, Паласиос 13, Сеибутис 17, Глинијадакис 1, Гецевичијус 17, Орелик, Лидека 2, Кук 4, Сонгаила 4, Јеловац 11, Дамбраукас.

У наредној рунди Звезда гостује Локомотиви у Русији.

Црвена звезда – Лијетувос Ритас 88:77 (19:16, 23:24, 20:16, 26:21)

ТОК МЕЧА:

Прва четвртина: 19:16
Почело је добро за госте, Кук је украо лопту Шилбу и изнудио намерну Нелсона, искористио једно од два бацања, а из напада који је уследио Паласиос је донео Ритасу 3:0.

Тада је кренуо Боби шоу, 5 скокова под оба коша и блокада за 5 минута, допуњен једним кошем из игре и убацивањем прва два бацања.

Звезда је повела 6:3, али су Литванци показали своје најбоље оружје кад је Гецевичијус погодио тројку.

Домаћи тим је наставио да контролише игру, на први тајм-аут је отишао са 10:6 и поседом.

Шилб је наставио да затрпава кошривала, али и Гецевичијус бриљантно шутира. 14:9 после 7 минута.

Други тајм-аут Ритас тражи при 16:9. Звезда је потпуно затворила одбрану (3 рампе), осим Гечевијуса Литванци немају ни поен већ 8 минута. То коначно прекида Тепић уз звук сирене. На другој страни Звезду неће тројке, кренула је са 0 од 4.

Тајм -аут је одрадио посао, серијом грешака домаћих Ритас стиже на само минус 1, али Џенкинс шаље тимове на прву паузу са 19:16.

Друга четвртина: 23:24
Први напад друге четвртине и Блажич погађа тројку. Враћа Јеловац истом мером, он и Гецевичијус имају по две тројке. Додао је затим два лака поена, па је са 8п први стрелац утакмице. Звезда у одбрани губи два скока, кажњава Гецевичијус тројком, 24:24 и тајм-аут Звезда

Ако бековима не иде, ту је Митровић да убаци тројку, али опет Ритас појачава, Лидека и Сејбутис преокрећу на 27:28. Вођство гостију први пут од другог минута.

Вратили су се Марјановић и Шилб и одмах је лакше у нападу, три узастопна напада лагано решавају њих двојица, али су гости већ убацили 6 тројки. Звезда домнинира у скоку (16-9, 6-2 у нападу), али тројке држе Ритас у домету једне лопте – 36:33.

Шилб из игре 6 од 7, али са бацања 0 од 4, остаје плус 3. Шилб и Боби за сада на по 12 индексних поена.

За судије је извесно само да нико неће моћи да каже да су судиле домаћински, свака 50-50 ситуација иде на страну гостију, а сад су почеле и да се прегласавају на штету Звезде.

Боби наставља без грешке са бацања, 4 од 4, 40:37. После добре одбране Звезда промашује два шута за +5 и прима тројку. Тајм-аут на 20 секунди пре полувремена, 40:40 и лопта за Звезду.

Марјановић закуцава у последњој секунди, 10 његових поена, 42:40 на полувремену.

Трећа четвртина: 20:16
Почетак другог дела био је веома сличан почеку утакмице. Звезда је кренула добро, стекла је шест поена вишка поенима Марјановића и Шилба, али је Сеибутис за 30-ак секунди све то анулирао постигавши две везане тројке (46:46).

Ништа се ни у наставку није променило. Звезда је тешко градила предност, добру ролу имао је Јака Блажич, али гости из Литваније погађали су тешке тројке када год би Звезда почела да прави разлику.

То се догодило још једном до краја треће деонице. Звезда је преко Нелсона стигла до седам поена вишка (60:53), али одиграла је лошу одбрану на Гецевичиусу који је поново погодио тројку.

Ипак, у самом финишу Звезда је успела да задржи преднос и имала је пред одлучујући период +6 – 62:56.

Четврта четвртина: 26:21
Наставили су црвено-бели да играју са великом енергијом и у последњој деоници. Почетак је припао до тог тренутка непирметном Ивану Раденовићу који је са неколико сјајних потеза донео Звезди +9 – 68:59.

Штафету је у том тренутку преузео Јака Блажич, и Звезда је напокон стигла до двоцифрене предности (72:61).

Уследио је период игре у којем су судије, Рашко Катић и Омар Кук били у првом плану. Центар Звезде направио је прву глупост и намеран фаул, па су Литванци добили прилику да спусте разлику.

Ипак, уследио је искусан потез Катића само неколико тренутака касније на другој страни. Катић је прво изнудио фаул, а затим и техничку Кука и Звезда је дошла до +15 – 79:64.

Ту је и дефинитивно одлучен победник овог меча, али до краја су обе екипе играле исто тако озбиљно јер је и крајња разлика била важна. На крају су црвено-бели пропустили можда шансу и да убедљивије славе, али тријумф је оно што је најважније у овом тренутку.


Jasko Blazic7_orig

Блажич: Ово нисам доживео
Јака Блажич је одушевљен атмосфером у Пиониру, а Демаркус Нелсон је истакао тимску игру и раст самопоуздања.

Најефикасниј ииграч Звезде, Јака Блажич рекао је да је његв тим забележио важну победу, али да тим треба да што пре заборави овај успех и окрене се следећим мечевима.

„Утакмица је била тешка, против квалитетног противника, али смо имали добру енергију и на крилима публике смо забележили важну победу. Сви смо задовољни, али треба да заборавимо ову утакмицу што пре и окренемо се следећој, а то је Партизан у понедељак. Много је добар осећај после овакве победе, али, као што сам рекао, треба да што пре заборавимо ову утакмицу“, рекао је Блажич.

Словеначки репрезентативац је после утакмице добио овације публике која је скандирала његово име.

„Ја због овога живим, због овога играм кошарку. Нисам никада доживео нешто овакво – овакве поздраве публике, ни у репрезентацији на Европском првенству. Оно што највише желим је да цела екипа игра добро и да настави да побеђује“, рекао је Блажич.

Плејмејкер Демаркус Нелсон рекао је да је екипа тимски дошла до тријумфа.

„Играли смо сјајно у другом полувремену. Блејк Шилб нас је водио у другом полувремену, а после су неки други играчи одскочили, али смо тимски победили… Свака следећа утакмица ће бити лакша. Победа у Виторији (над Лаборал Кучом) нам је донела самопоуздање и то се
видело сад на терену: били смо паметнији, нисмо падали ментално“, рекао је Нелсон.

Шилб је казао да се екипа прилагодила у другом полувремену.

„Играли смо у сјајној атмосфери и коначно смо забележили победу пред овим навијачима који нас носе. Ритас је добро шутирао, убацивао је много у првом полувремену, али смо се у другом прилагодили и забележили победу“, рекао је Шилб.

(B92)