Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Убедљива победа Партизана за Топ 16 наду

0

Eurolaeague basketball match between Partizan and Budivelnik Kiev

(Б92, фото Спортстар)

Кошаркаши Партизана савладали су Будивељник резултатом 76:59 у осмом колу Евролиге пред око 15.000 гледалаца у Комбанк Арени и тако остали у трци за Топ 16.

Најефикаснији у домаћем тиму био је Жофри Ловерњ са 18 поена и осам скокова, Богдан Богдановић је додао 15, а Драган Милосављевић 14.

На другој страни једини двоцифрени био је Даријус Лавринович, убацио је 11 поена, док је Даинијус Шаленга убацио девет. Партизан сада има две победе и шест пораза, док Будивељник има скор 1-7.

У осталим мечевима групе А у петак се састају ЦСКА и Фенербахче, те Нантер и Барселона, док други српски представник, Црвена звезда Телеком гостује Панатинаикосу, у Атини.

Тренер Партизана Душко Вујошевић сматра да победа над Будивељником има већи значај од резултатској, а у уводу утакмице стигла је и вест да се у Партизан враћа Миленко Тепић.

Будивељник ће у Арени заиграти без помоћи повређеног капитена Артура Дроздова, док украјински тим очекује добру партију од најсвежијег појачања, ДеКуана Кука.

Пола сата пре почетка меча Арена није била ни близу попуњеног капацитета, сектори иза кошева су били празни, као и горњи део, док највише симпатизера „црно-белих“ има на југу и северу, на оба нивоа.

Ток меча:

Екипе су утакмицу почеле у петоркама:

Партизан: Богдановић, Милосављевић, Кинзи, Ловерњ, Милутинов,
Будивељник: Минард, Анисимов, Стрелникс, Шаленга, Лавринович.

1/4 Велика борба под кошевима
Обе екипе су веома ефикасно почеле утакмицу, најпре су високи играчи, Даријуш Лавринович и Никола Милутинов били прецизни, а потом се активирао и Богдан Богдановић. Капитен домаћих Драган Милосављевић већ у трећем минуту зарадио је неспортску личну грешку, након што му је Стрелникс украо лопту.

Милутинов је најактивнији играч на терену у првом делу почетног квартала, забележио је два скока у нападу, а после једног је лепо закуцао. „Црно-бели“ кошаркаши остварују одличан проток лопте, Богдановић је лепо упослио Ловерња, кога је фаулирао Лавринович и послао на линију слободних бацања. Реванширао се Литванац већ у следећем нападу, поготком са дистанце за два.

Ипак, Милутинов и даље наставља да доминира под кошевима, нови офанзивни скок и нови лаки поени за 11:8.

Наставила се велика борба под кошевима, Лавринович је надмудрио Милутинова и после слободних бацања убележио свој седми поен. Партизан никако да погоди шут са дистанце, после Милосављевића и Богдановић је промашио за три поена. Већ у следећем нападу млади бек домаћих је одиграо сјајан пик-ен-рол са Ловерњом, који је убележио ново закуцавање, 17:13 за Партизан.

Eurolaeague basketball match between Partizan and Budivelnik Kiev

2/4 Партизан појачао ритам
Други део меча стартовао је тројком Богдана Богдановића, а потом је Ловерњ поново надмудрио чуваре, сада ДеКуана Кука, погодио за два и реализовао додатно слободно бацање. Између кошева Анисимова и Шаленге, Дејан Мусли је уписао своје нове поене за 26:21.

Потом су Гагић, Кинзи и Милосављевић поентирали за највећу предност домаћих до сада, 34:21.

Најлепши потез досадашњег дела меча дело је Ловерња, сјајно је закуцао, а своју одличну игру наставио је „дугом двојком“. Ипак, претерао је у следећем нападу и промашио, док на другој страни Минард и Лавринович нису успели да погоде. Амерички плејмејкер се искупио за грешку и убацио свој шести поен.

У последњем нападу Милосављевић је сјајно „заломио“ Лавриновича, али није погодио скок шут, те се на велики одмор отишло са 42:27 за домаће.

Будивељнику никако не иде шут, промашили су свих десет шутнутих тројки, а ништа бољи нису ни „црно-бели“, погодили су тек једну од седам упућених. Партизан је доминантан у скоку, 23:13, а ту су се највише истакли Никола Милутинов и Жофри Ловерњ, који је и најефикаснији са 12 поена. Богдановић је убацио десет, а на другој страни Лавринович је остао на својих седам из прве деонице.

3/4 Милосављевићев шоу
У трећем кварталу Милосављевић је погодио, а потом сјајно изблокирао Рикија Минарда, који је кренуо на полагање. Лоша прва два напада натерала су тренера гостију Ајнарса Багатскиса да затражи минут одмора. Минард је покушао да проигра Самерса, али је он промашио алеј-уп закуцавање, а ни следећи посед Будивељник није искористио.

Друга тројка за Партизан, Ловерњ је направио блок Милосављевићу, а капитен домаћих погодио је другу тројку, а потом и још једну за 50:27.

Ђорђе Гагић је на ниском посту добио одличну лопту од Богдановића, али га је сачекао Лавринович и изблокирао. Будивељник је свој први поен у другом полувремену погодио тек на истеку петог минута трећег периода. Милутинов се вратио на паркет и већ у првом нападу ухватио нову лопту у офанзиви. Потом је фаулиран и погодио је само једно слободно бацање, 53:30.

Коначно прва тројка за госте, погодио је Стрелникс, али је на то одговорио Таренз Кинзи, својим осмим поеном. Партизанов Американац веома је агилан у одбрани, што није био случај са остатком тима који је дозволио два офанзивна скока, након чега је Кук поентирао, 57:37.

Eurolaeague basketball match between Partizan and Budivelnik Kiev

4/4 Серија закуцавања „црно-белих“
Изгледа је традиција на овом мечу да „црно-бели“ први постижу поене након старта четвртине, сада је Богдановић убацио тројку, а потом је са линије слободних бацања био прецизан Кук. Лавринович је забележио нову блокаду, а овога пута жртва је био Ловерњ. Украјинац се у нападу спетљао, Ловерњ му је украо лопту и на другој страни закуцао за 64:41.

Богдановић и Милосављевић су поново остварили сјајну сарадњу, репрезентативац Србије је са своје половине упутио пас за алеј-уп капитена домаћих. У следећем нападу је Борис Дало приредио прави спектакл, фантастично се одразио и закуцао левом руком.

Ново фантастично закуцавање, Таренз Кинзи је након украдене лопте београдској публици презентовао „ветрењачу“, а потом је уступио место Михајлу Андрићу, Партизан води 74:48 након закуцавања Дејана Муслија.

У последњим минутима шансу су добили Немања Безбрадица, Ђоко Шалић и Петар Аранитовић, „црно-бели“ су успорили темпо и без већих проблема привели меч крају, за другу победу у овогодишњој Евролиги која их одржава у могућности да се пласирају у Топ 16 фазу.