Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Партизан убедљиво до 4. победе (Ток меча)

0
Davis Bertans Foto N. Paraušić0

Фото: Н. Параушић

Кошаркаши Партизана НИС победили су Жалгирис код куће са 77:67 у 13. колу Ф групе Топ 16 фазе Евролиге.

Црно-бели су убедљивом игром обрадовали више од 12 хиљада навијача у Комбанк арени у последњем овогодишњем евролигашком мечу у Београду, па су дошли до 90. победе у елитном такмичењу у својој историји.

Група Ф, 13. коло:

ЦСКА Москва – Галатасарај 86:85
Реал Мадрид – Локомотива Кубањ 81:55
Партизан НИС – Жалгирис 78:67
четвртак Бајерн Минхен – Макаби Тел Авив 92:94

Табела:

1. ЦСКА 11-2
2. Реал Мадрид 11-2
3. Макаби 8-5
4. Галатасарај 6-7
5. Локомотива 6-7
6. Бајерн 5-8
7. Партизан 4-9
8. Жалгирис 1-11

Партизан сада има скор 4-9, док Жалгирис остаје на једном тријумфу, управо над црно-белима.

Партизан је фантастично почео меч – предвођен Ловерњом и Тепићем домаћи тим брзо је повео са 13:0, а после осам минута игре и тројке Бертанса било је 21:4.

Већ тада меч је практично решен, а тренер Душко Вујошевић до полувремена је убацио све играче на терен, са изузетком Ђока Шалића, а и он је добио шансу у завршници дуела.

Жалгирис је у два наврата успео да се спусти на осам поена заостатка, крајем друге крајем треће четвртине, али је Партизан предвођен Тепићем дефинитивно преломио меч почетком последње деонице (70:53).

Најбољи код црно-белих био је Давис Бертанс са 17 поена (7-18 из игре) и 10 скокова, што му је био први дабл-дабл у каријери (претходни рекорд у ЕЛ био му је шест скокова). Сјајан је био Миленко Тепић са 14 поена (6-9 из игре) и 4 асистенције, док је Жофре Ловерњ имао 11 поена и 3 скока.

Двоцифрен је био и Никола Милутинов са 10 поена, а интересантна је статистика Богдана Богдановића – дао је само 2 поена (1-6 из игре), уз 5 скокова и по 4 асистенције и украдене лопте за укупни индекс један. Ипак, у периоду у којем је Богдановић био на паркету Партизан је имао +24 (следећи највећи је Бертанс са +15).

За Жалгирис је Гудаитис имао 13 поена и 7 скокова, док су Јанкунас и Поцијус постигли по 11 поена.

После меча десила се занимљива ситуација, када су арбитри после консултација кориговали коначан резултат меча.

Ток меча:

Партизан је изванредно почео меч – Ловерњ је убацио четири поена, Богдановић и Тепић погодили су по шут, па су гости тражили тајм аут после два минута игре (8:0). То није много помогло, Тепић је поново погодио, па Мусли уз фаул за 13:0, а тек се онда Жалгирис уписао на семафор.

Партизан је играо брзо и лепршаво, Бертанс је убацио две тројке ’без коске’, па су црно-бели имали 17 поена вишка после само пет минута игре (21:4). Уласком Јасикевичуса Жалгирис је донекле повезао редове, разиграо се и Јанкунас, па је на крају прве деонице било 24:13.

У другој деоници мало је опао ритам, али Партизан је сада лакше долазио до поена из рекета – погодили су Милутинов, Ловерњ и Гагић, па су црно-бели поново створили петнаестак поена предности.

Већ средином друге четвртине сви осим Шалића добили су шансу, а Партизан је зонском одбраном успео да поремети напад Жалгириса. Ипак, и гости су заиграли чвршће у одбрани, а после поена уз фаул Гудаитиса први пут у нешто дужем периоду смањили су заостатак на једну цифру – 38:31.

То је тргнуло Партизан – погодио је Гагић после офанзивног скока, а затим је и Бертанс закуцао у контри. Међутим, Дентмон је убацио тројку, па се на полувреме отишло са предношћу Партизана 42:34.

На старту другог полувремена Партизан је повратио агресивност у одбрани коју је имао на почетку меча, а то се одмах рефлектовало на семафору. За шест минута треће четвртине Жалгирис је убацио свега пет поена, а на другој страни разиграо се Павловић и црно-бели су водили 52:39.

После техничке грешке Павловићу (који је тиме завршио и меч), Жалгирис је поново пришао на -8 највише захваљујући Поцијусу. Ипак, Тепић и Бертанс нису дозволили да се гости опасно приближе, па је пред последњи двоминутни одмор било 60:49 за Партизан.

Почетком последње деонице Партизан је захваљујући тандем Тепић-Ловерњ направио серију 10-4 и повео је са 70:53, чиме је меч одлучен. До краја смо гледали опуштену игру на обе стране, а црно-бели су лагано привели меч крају и уписали четврту евролигашку победу у Топ 16 фази.

(Б92)