Прочитај ми чланак

ЕПСКА БИТКА НА НБА ПАРКЕТУ: Јокић навукао Двајта Хауарда на фору, ПА ГА РАЗБУЦАО!

0

Никола Јокић је у ноћи између понедељка и у торка имао један од најтежих задатака у својој каријери, а обавио га је - феноменално

Иако постоје доминантнији центри од Двајта Хауарда, како у кошгетерском смислу, тако и по разноврсности потеза којима излуђују ривале, центар Шарлот Хорнетса спада у истинске НБА звезде. Не само по чињеници да је осам пута био Ол-стар, пет пута члан идеалне петорке лиге, или по томе што је три сезоне завршио као најбољи НБА дефанзивац, пет пута као најбољи скакач, у два наврата као најбољи блокер. Не, то јесу достигнућа вредна хвале, попут оних да је освојио и олимпијско злато и оно на шампионату планете. Двајт Хауард је, просто, стена у обручу. Један од најјачих, ако не и најјачи у том, физичком смислу.

 

НБА РЕЗУЛТАТИ:

Детроит (26-26) – Портланд (29-25) 111:91
Индијана (30-25) – Вашингтон (31-22) 102:111
Мајами (29-25) – Орландо (16-36) 109:111
Њу Орлеанс (28-25) – Јута (25-28) 109:133
Денвер (29-25) – Шарлот (23-30) 121:104
Сакраменто (17-36) – Чикаго (18-35) 104:98
ЛА Клиперс (27-25) – Далас (17-37) 104:101

 

Штавише, у борби са десет година старијим центром, првим пиком НБА драфта из 2004, наш 22-годишњак је најпре муку мучио са снагом директног ривала, али не онолико колико је то рецимо био случај прошле сезоне. Рад на физичкој спреми преко лета, ма колико умео да засмета овдашњим љубитељима кошарке због пропуштања једног репрезентативног циклуса (након лидерске улоге у претходном, олимпијском), доносио је плод у смислу – да Хауард није баш могао да ради шта хоће. Иако је био сјајан.

Конкретно, за прво полувреме, Јокић је убацио само пет поена, уз седам скокова и пет асистенција, а Двајт Хауард је за две уводне четвртине дао 15 поена, шутирајући 7/7. Није се баш добро писало Денвер Нагетсима…

А онда, потпуно другачије издање и читаве екипе, и самог Јокића у другом полувремену. Хауарда је свео на четири поена (шут 2/4), а он сам се разгоропадио – убацио је десет поена, имао девет скокова и две нове асистенције. Њихова антологијска борба изгледала је овако:

Денвер је остварио тријумф, Шарлот је савладан са 121:104, а Никола Јокић је меч, у коме је био стартер, завршио уз 32 минута наступа са 15 поена (шут за два 3/7, за три 2/4, са линије пенала 3/3), чак 16 скокова, као и седам асистенција, две освојене лопте и три изгубљене. Ако вас занимају само његови офанзивни потези на овом мечу, ево их пред вама у скраћеном снимку:

Хауард? Он је застао на 19 поена и седам скокова, а баш њему и Николи говорио је после меча Мајкл Малон, тренер Денвера чији је најбољи стрелац био Гери Херис са 27 поена:

– Јокић је све то плански урадио (смех). ‘Наместио’ је Хауарда, пустио га да шутира 7/7, да не наилази ни на какав отпор… Навукао га на то да у првом полувремену мисли ‘ово ће бити лако’, а онда, попут боксера који се испрва све време брани и исцрпи ривала, зада кобне ударце. Шалу на страну, ми смо урадили неке промене на полувремену, послали смо Николи подршку у рекету, али и он сам је значајно дигао ниво своје игре. Био је ово један заједнички подухват – рекао је насмејани Малон.

Тео се није прославио, Боби поставио нови рекорд – одиграо седам десетинки!

Српски центар Бобан Марјановић дебитовао је за Лос Анђелес Клиперсе који су преокренули и победили Далас на свом терену 104:101.

Серија 13:0 за „блицкриг“ финиш била је кључна за екипу Дока Риверса који је игнорисао Бобана када је било стани пани за Клиперсе, али му је ипак указао шансу да се појави на терену и упише прве тренутке на терену, и то седам десетинки пре краја утакмице?!

При резултату којим је и завршен дуел, гости су имали посед из аута, када је Риверс посегао за изменом: увео је Марјановића да својим дугим рукама стане испред Веса Метјуза коме и није било баш најједноставније да пребаци зид у виду српског горостаса.

Успео је на крају да упосли Фарела на другом крјау терена, а овај да промаши тројку која ионако не би била призната јер је газио аут-линију.

Дакле, успешно обављен први задатак за Марјановића у Клиперсима, надамо се само да ће у наставку сезоне имати важнија задужења.

Није ово први пут да Марјановић улази зарад специјалног задатка, у Деториту га је Ван Ганди увео на 18 секунди, па одмах извео из игре.

Милош Теодосић је за 21 минут у игри имао тек три поена (0/1 за два, 1/5 за три), шест асистенција и две ухаћене лопте.