• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕП КОШАРКА – ПРЕГАЖЕНА И БЕЛГИЈА: Јуниорке Србије максимално у другу рунду (Табела)
Прочитај ми чланак

ЕП КОШАРКА – ПРЕГАЖЕНА И БЕЛГИЈА: Јуниорке Србије максимално у другу рунду (Табела)

0

kosarka Srbija juniorke jpgРепрезентација Србије, играчице до 18 година старости, оствариле су и другу победу на Европском првенству у Португалији. Изабранице селектора Зорана Тира су у Матосињосу, у другом колу групе „Б“, савладале су селекцију Белгије чиме су обезбедиле прво место у групи и пласман у другу фазу шампионата у коју ће пренети максимална четири бода.

Српске јуниорке су играле све боље како је утакмица одмицала, а кључну предност су оствариле у последњој четвртини кад су сјајном одбраном стигле до убедљивог тријумфа: Србија У20 – Белгија У20 57:39 (13:10, 9:12, 16:11, 19:6).

САСТАВИ ТИМОВА

СРБИЈА У18: Катанић 5, Стевановић, Спасојевић, Шубашић 7, Богићевић 10, Арсенић, Цукић, Црвендакић 20, Јокић, Војиновић 7, Вељковић, Ногић 8.

БЕЛГИЈА У18: Уитхове, Алеманд 7, Верелст 3, Девлигер 1, Бреуге, Нојвелерс 2, Маесхалк 3, Басијансен, Менсе, Линскенс, Мпоји 5, Лин 9, Гелдоф 9.

После пет минута игре Србија је на свом конту захваљујући Снежани Богићевић имала само два поена. Ипак, српске јуниорке су успеле брзо да пронађу жељени ритам и заиграју далеко ефикасније.

Разиграла се Александра Црвендакић, а после убачених тројки Јоване Ногић и Јулијане Војиновић Србија је у 13. минуту повела са 18:12, Наступио је кризни период у игри нашег тима, скоро пет минута пез постигнутих поена, што је селекција Белгије која је имала превласт у скоку успела да искористи и серијом 7:0 направи преокрет.

Ипак, нешто бољом игром у завршници изабранице селектора Тира су на полувреме отишле са нерешеним резултатом – 22:22.

Иако без помоћи фауловима оптерећене Кристине Арсенић, репрезентативке Србије су у наставку меча успеле да зауставе офанзивни скок Белгијанки. Одбрана је и даље била на високом нивоу, а све боље је функционисала и игра у нападу. Александра Цревендакић је сву већу помоћ имала у Александри Катанић, Снежани Богићевић и Јовани Шубашић, што је Србији донело солидну предност на истеку 27. минута – 38:31.

Тачно три минута пре краја наш млади тим је први пут стекао двоцифрено вођство (49:37) чиме је утакмица практично била преломљена. Белгијанке су и до послењег звука сирене наставиле беспомоћно да шутирају тројке (25-1) што их је довело до још убедљивијег пораза – 57:39.

– Веома значајна победа која ће нам пуно значити и учинити борбу за пласман у четвртфинале у другој фази шампионата далеко лакшом. Нисмо током првог полувремена на прави начин кажњавали уочене слабости у игри селекцији Белгије.

Прави ритам смо пронашли тек у наставку, кад смо повећали агресивност, погодили неколико важних шутева и на време преломили утакмицу. Тада је логично порасло и самопоуздање девојака што је на крају довело и до убедљиве победе. Радује приступ и борбеност репрезентативки, а посебно игра у одбрани, јер није мала ствар врло добре Белгијанке свести на само 39 постигнутих поена – истакао је Зоран Тир, селектор женске У18 репрезентације Србије.

tabela juniorke

(КСС)