Прочитај ми чланак

ДРАМА НА УС ОПЕНУ: Рафаел Надал изгубио први сет са 0:6, мучио се пет сати и …

0

Рафаел Надал, најбоље рангирани тенисер света и први носилац на УС Опену, на драматичан начин је остварио четвртфинални тријумф на последњем овогодишњем гренд слем турниру, у коме је после скоро петосатне борбе савладао Аустријанца Доминика Тима са 0:6, 6:4, 7:5, 6:7(4), 7:6(5).

Након испадања Роџера Федерера, чинило се да ће се Новаку Ђоковићу додатно отворити пут ка титули у Њујорку, јер је Надал био на рубу пораза.

Овако, он је и даље у игри, па Ђоковићу остаје најпре да у ноћном термину победи Аустралијанца Џона Милмана, који је пресудио швајцарској легенди, те да у полуфиналу игра против победника меча Марин Чилић – Кеи Нишикори.

У евентуалном финалу састао би се са бољим из дуела Надал – Хуан Мартин дел Потро (који је Џона Изнера савладао са 6:7(5), 6:3, 7:6(4), 6:2).

Да ће меч између најбољих тенисера Аустрије и Шпаније бити антологијски, постало је јасно недуго након што је бивши Нолетов тренер, Борис Бекер, бацио новчић којим је одређено ко први сервира.

Јер, први пут од 3. рунде у Мајамију прошле године, када се састао са Филипом Колшрајбером, Надал је доживео да изгуби сет а да у њему не освоји нити један једини гем.

Ипак, Рафа не би био то што јесте да није кренуо у преокрет. Али, какав. Добио је други сет иако је на његов брејк за 5:3 ривал одговорио одмах истом мером, да би трећи „одузети сервис“ у низу поравнао резултат у мечу. У трећој деоници Тим је имао брејк предности, водио са 5:3, али је четири наредна гема освојио Надал.

Шпански ас је у четвртом сету прокоцкао рани брејк предности, па се дошло до тај-брејка у коме је Тим са 3:0 изградио ненадокнадиву предност.

Када је поноћ увелико прошла у Њујорку, постало извесно да ће пета деоница одлучивати.

А у њој, Надал је имао две брејк лопте на 2:2, потом три узастопне на 5:5, но и ту је дошло до тај-брејка.

И, два сата иза поноћи по локалном времену, а четири часа и 52 минута од почетка меча, пала је одлука – Рафа иде даље. У шта и сам помало није могао да верује, о чему сведочи и његово славље.

Надал ће, подсетимо, играти у полуфиналу против Дел Потра, са којим се састајао 16 пута и води са 11:5 у победама. Ђоковића најпре чека дуел са поменутом сензацијом из Аустралије, Џоном Милманом, ког је савладао у једином досадашњем сусрету. Буде ли играо у евентуалном полуфиналу са Чилићем, у тај сусрет ће ући са предношћу од 15:2 у међусобним окршајима, док против Кеија Нишикорија води са 14:2.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!