Прочитај ми чланак

ДОНОСЕ ЗЛАТО СВАКЕ ГОДИНЕ, А КОШТАЈУ КАО ПРОСЕЧАН ФУДБАЛЕР! Шта је тајна успеха…

0

Још једно лето - још једно злато, ватерполисти Србије поново оправдали свој слоган

Одавно је правило у Србији да је ватерполо најисплативији спорт за улагање. Наравно, не најисплативији што се тиче финансијске добити већ што се тиче резултата. Ватерполисти Србије су овог викенда освојили злато на Европском првенству, што је четврти пут заредом да су на трону Европе, што никоме није успело у историји, а занимљиво је да цео наш тим кошта као просечан европски фудбалер.

Да, добро сте чули као просечан српски фудбалер који игра у неком солидном европском тиму.

Додуше, наши ватерполисти добиће од државе Србије одређену награду за златну медаљу, али ни то не може да се пореди са фудбалом и осталим спортовима.

СРБИЈА ЗЕМЉА ФУДБАЛА, А ОСВАЈАМО МЕДАЉЕ У ОСТАЛИМ СПОРТОВИМА

Лепо каже бивши голман репрезентације Слободан Соро:

– У Србији можете да финансирате целу ватерполо лигу са једним годишњим уговором кошаркаша Црвене звезде или Партизана – рекао је Соро пре неку годину гостујући у емисији на РТС-у.

Извините, јел можемо још неку медаљу да донесемо: Дејан Савић и Филип Филиповић Фото: Марко Јовановић
Медјутим, то је везано за Србију. Ипак, наши репрезентативци играју у иноистранству, па је потребно више новца, као што рекосмо као за једног просечно фудбалера.

Примера ради, годишња плата најбољих српских ватерполиста износи око 150 -200.000 евра и то за оне елитне (Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Душко Пијетловић) који играју у најбољим клубовима Европе и боре се за титуле.

Остали играју за мање новца (од 5.000 до 100.000 годишње), у зависности од квалитеа и клуба.

У домаћим клубовима питање је да ли и добијају новац или играју за стипендије од 30.000 динара. Партизан је целу сезону и Лигу шампиона одиграо са клинцима који немају ни професионалне уговоре.

Надамо се да ће наши фудбалери једног дана учинити народ поносним Фото: МН Пресс
Све у свему кад се саберу плате свих ватерполиста на годишњем нивоу то износи нешто више од милион евра…

Са друге стране Сергеј Милинковић – Савић зарађује 1, 5 милиона евра у Лацију, али добро, он је репрезентативац. Има много других који играју у мањим клубовима а зарађују од 500.000 до милион евра по сезони, а неће прићи неком трофеју клупском или репрезентативном.

ФЕТЕЛ ЧАСТИО ЧИСТАЧИЦЕ СА 12 ХИЉАДА ЕВРА

Својевремено је најбољи играч Светског првенства у Казању Андрија Прлаиновић изјавио:

– Када сам видео колико је Фетел частио своје чистачице, дође ми да баталим ватерполо и будем чистачица – рекао је Прлаиновић алудирајући на вест да је немачки аутомобилиста частио чистачице Ред Була.

Међутим, треба бити реалан. Ватерполо није толико популаран спорт и нормално је да играчи не зарађују попут фудбалера и кошаркаша. Није чак ни комерцијалан, јер не може да привуче спонзоре и улагаче. Зато држава треба да води рачуна о овом спорту.

Проблем је и што немамо клубове који функционишу, немамо базене који имају услове за тренинг и такмичење. Једино што имамо је воља, радна етика и љубав према спорту.

Додуше, председник Србије Александар Вучић је обећао да ће златни делфини добити све оно што им по закону припада, плус да ће се коначно у Врњачкој Бањи направити национални ватерполо центар.