Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Прлаиновић говори истину, држава слабо улаже у спорт

0

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић подржао је изјаву ватерполисте Андрије Прлаиновића о слабом улагању државе у спорт.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић подржао је изјаву ватерполисте Андрије Прлаиновића о слабом улагању државе у спорт.

Прлаиновић је после освајања олимпијског злата на Јавном сервису рекао да нема систематског улагања у спорт због чега се, на пример, гасе ватерполо клубови.

„Има доста истине у томе што је рекао Прлаиновић. Нема континуираног улагања у спортску инфраструктуру и стручњаке, али ми нисмо богата земља и много тога је плод немаштине. Можда би, рецимо, могла да се промени прерасподела новца на нивоу локалних самоуправа, јер 80 одсто из буџета за спорт одлази на фудбал. То је поразно за друге спортове, посебно за нас који доносимо медаље.

Уз то, фудбал има и највећу подршку ФИФА, своје кровне организације која је најјача, тако да им можда тај додатни новац и није неопходан. Држава не може бити једина адреса на којој сви тражимо новац, јер и она има своје припритете. Док не постанемо мала али јака земља, нешто попут Словеније, у којој свака школа има мултифункционалне спортске сале, беспредметно је да причамо о овој теми“, рекао је Ђорђевић у интервјуу за недељник НИН.

Прлаиновићева изјава је подигла велику буру у Србији због чега се огласио и премијер Александар Вучић, а поделила је јавност након супротног ставе Давора Штефанека и Иване Шпановић.

„Уместо позитивне енергије и контруктивног приступа свако размимоилажење у мишљењу одмах сручимо у јавност. Читавог живота покушавам да имам позитиван приступ у свом малом свету. Играче јавно хвалим, а приватно критикујем. Нажалост, друштвене мреже дозвољавају да своје мишљење износе и они који су потпуно некомпетентни. Медији нас бомбардују лошим примерима, насиљем, ријалити програмима који обликују свест људи. Све мање је оних који се баве својим послом, али ваљда је људима лакше да преживљавају своју муку уколико десет пута више потенцирају туђу. Не могу да се отмем утиску да се то ради плански“, додао је селектор сребрних кошаркаша.

Случај Марјановић

„Љут сам на Марјановића јер не разуме шта пропушта. Када играч засврши каријеру, жали за оним што није урадио, а не за оним што је урадио. Не желим да дозволим тој деци да пропуштају велике ствари због разлога који су нејасни, поготово што сам прошао кроз све то. Марјановић је пропустио да буде део историјског успеха, да свом народу донесе радост… Он је изванредан играч, вредан момак, али прави грешке.

Сваки разлог за отказивање је легитиман, али као прави професионалац треба то да каже на време да бисмо сви могли благовремено да се припремимо. Добиће позив наредне године уколико буде добро играо и уколико ја као селектор будем мислио да заслужује да буде позван. И опет је на њему да се одазове или откаже. То нема никакве везе са мном. И то је онај део у коме је у јавности креирана лажна слика“, рекао је Ђорђевић.