• Почетна
  • СПОРТ
  • Ђемба се одомаћио: Џиги Румун ме учи српски, Сале буљави је маестралан
Прочитај ми чланак

Ђемба се одомаћио: Џиги Румун ме учи српски, Сале буљави је маестралан

0

djemba
(Вечерње новости)

Псовке нисам још научио, само оно “брате мој”. Овде је као у породици, истиче последње пристигло појачање Партизана.

Последње појачање Партизана Ерик Даниел Ђемба Ђемба дан после меча у Разграду одрадио је са првотимцима, који су у уторак увече наступали на мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона против бугарског шампиона Лудогореца, тренинг опоравка, а онда је са Мишом Филиповићем имао и додатак за “чишћење тела”, како би у данима који следе спреман дочекао реванш са Лудогорецом.

Симпатичног Камерунца није много требало подстицати после тренинга у четвртак ујутру на разговор о мечу са Лудогорецом, јер је очигледно да му боравак у Партизану и Београду изузетно прија.

Већ се одомаћио и за само два дана научио је неколико српских фраза, а као момке који су га научили тим “кованицама”, навео је Јојића и Нинковића.

Ко су ти учитељи?

– Зека Јојић и Никола.

Никола Гулан?

– Не, Никола Џиги звани Румун (Румени)!

Да ли си већ научио неке псовке?

– Не још. Само оно “брате мој”, за почетак. Али, свидја ми се језик.

Да ли су те саиграчи лепо прихватили?

– Јесу, и јако ми је драго због тога. Овде је као у породици. Фантастично. Има доста младих играча и мени ће бити лако да разговарам са њима и знам како то да радим, јер сам и ја био у њиховим годинама. Када сам први пут дошао на стадион капитен Сале Илић, Сале Буљави, ми је пришао и питао ме да ли све у реду. Мени је било веома битно да ми капитен приђе и први пожели добродошлицу. То је било маестрално.

Да ли си задовољан новим саиграчима што се терена тиче?

-Знају да играју и мислим да ће то ићи само узлазном путањом. Имам тек неколико тренинга са екипом и, уз искуство које поседујем, покушаваћу да их окупирам на терену. Мислим да у реваншу против Лудогореца треба да се боримо, морамо да дамо све од себе, јер играмо код куће. Нема места страху, треба ићи напред, али бити опрезан у дефанзиви, јер је ривал нападачки јако добра екипа.

Што је најбитније, пробати дати гол и ја мислим да ми то можемо. У првом мечу нисмо остварили повољан резултат, али наш тренер није у потпуности незадовољан, јер нисмо одиграли тако лоше. Морамо да учимо на својим грешкама и да се спремимо за наредни меч.

Тебе у Србији сматрају великом звездом. Да ли својим искуством и квалитетом, играма у ЛШ и ЛЕ, можеш да помогнеш Партизану да се пласира у наредно коло?

– Ја могу да помогнем својим искуством, али сваки играч нам је потребан за даљи пласман. Ја сам не могу ништа. Наравно, искусан сам играч, али потребни су ми млађи играчи, јер су бржи и енергичнији од мене. Морамо да се држимо заједно и, мало по мало, доћи ће до међусобног разумевања на терену. Овде имамо и момка од 16 година који је већ професионалац и мени је то фантастично.

Мислиш ли да је Данило Пантић перспектива Партизана?

– Јесте. А, на тренеру је да одлучи ко ће да игра. Рашовић је јако паметан тренер, видим како разговара са играчима. И спортски директор је некада играо фудбал и њих двојица знају како да послажу тим. Само нам треба времена и мислим да ћемо имати одличну сезону, али сада нам је најбитнија утакмица следеће недеље, реванш против Лудогореца.

Твоја прогноза везано за реванш са Бугарима?

– Ја морам да допринесем више, да будем ту, да одиграм као што сам одиграо ових пола сата јуче. Мислим да смо после мог уласка у игру имали више лопте у ногама, чиме смо и мало одморили наше дефанзивце. Морамо да будемо спремни да нападнемо противника када изгубимо лопту јер ако прође пар секунди, а ривал и даље има лопту, тиме отежавамо посао нашој одбрани.

Изморићемо их ако стално морају да бране наш гол. Дакле, морам да унесем још тога у нашу игру, као што сам допринео у тих пола сата. Ако поновим своју партију, мислим да имамо шанси да изборимо повољан резултат.

djemba1
Колико мислиш да можеш да одиграш? Целу утакмицу, 60 минута…?

– Више од сат времена. Јуче сам одиграо 30 минута и добро се осећам. Имамо недељу дана да се спремимо и на тренеру је да одлучи ко ће играти зависно од ситуације на терену, ко се како осећа, како се креће. Када гледаш утакмицу са стране, брзо процениш када је неко уморан. Ја сам спреман за више од 60 минута игре, а на тренеру је да ли ће ме ставити да одиграм целу утакмицу или ћу меч почети са клупе. Ја ћу његову одлуку поштовати.

Да ли знаш да је један играч Партизана одсутан због репрезентативних обавеза и да вечерас игра финале европског шампионата за играче до 19 година?

– Гледао сам полуфинале и у питању је нападач, број 14, Митровић. Корпулентан играч. Кажем, гледао сам полуфинале и он је веома квалитетан играч, зна да задржи лопту, снажан је и то нама треба – неко да сачува лопту и сачека везне играче да му приђу. То је важна ствар у фудбалу, било да се игра Лига Шампиона или Лига Европе. Надам се да ће Митровић вечерас славити – то ће бити добро и за њега и за Србију и за Партизан.

Да ли си стигао да упознаш Београд и Србију?

– Још не. Знате да имам и то искуство, да сам се напутовао по свету. Мени је најважнији тим. Ако тим жели, идемо да обилазимо Београд. Ако нису у том фазону, и ја остајем код куће.

Хвала на разговору!

– Хвала брате мој – завршио је Ђемба Ђемба разговор за званичан сајт клуба.