Прочитај ми чланак

„Дејли Мејл“: Тужно је што је Ђоковић са 36 година први

0

У лепези медија који никада не пропуштају да напишу нешто негативно о Новаку Ђоковићу, готово без премца је британски „Дејли Мејл“.

Ја се не слажем са тврдњом да најбољег тенисера света „мрзи цео свет“, чак сам уверен да га већина света поштује, али да у категорију „мрзитеља“ спада „Дејли Мејл“ – нема никакве дилеме.

Шта год може да се негативно повеже са Новаком, „дневна пошта“ је ту.

„Тужно је што је Ђоковић са 36 година први на свету“, цитира лондонска новина једног неименованог тенисера за кога каже да му се каријера протезала на крај прошлог и почетак новог миленијума. Није Британац, није активан, био је у првих 10 и потпуна је мистерија зашто је остало сакривено његово име.

Као да је заштићени сведок а не бивши тенисер. Као да му прети освета за његове речи, а не тотална небитност.

Иако је главни мотив разговора критика остатка тениског врха који је „толико заостао“ за Ђоковићем и Карлосом Алкарасом, иритира придев „тужно“. За није реалније изразити речи дивљења Новаку што са 36 година успева тако да доминира.

Баш та жеља „Дејли Мејла“, као перјанице британског односа према Србији у много ширем контексту него што је тенис, да увек нађе негативан начин изражавања, боде овде очи.

Као када би неко рекао да је тужно што је Рафаел Надал 14 пута освојио Ролан Гарос јер је конкуренција била тако слаба уместо да буде акценат – као што и треба – на Шпанчевом феноменалном игрању на шљаци.

Новаку се у истом тексту лупају пацке због све ређег играња, „јер како то да помогне АТП туру да максимизује зараду од ТВ права и спонзорстава ако број 1 ретко учествује. Одиграо је само шест турнира ван грен слемова у целој сезони до сада.“

Испада да Ђоковић ризиковањем свог здравља мора да помогне Туру да направи бољи посао.

Потом новинар и његов саговорник анализирају ко би из првих десет, осим Алкараса, могао да угрози Новака, уз тужан закључак – вероватно нико.

Следи подсећање колико је Ђоковић успешан када треба прилагодити се игри противника. Против Данила Медведева је било 5:4 у међусобним мечевима, сада је 10:5. Стефанос Циципас је добио два од прва три меча, а онда је уследио низ од десет пораза. Саша Зверев је имао 2:2 а сада Новак води са 8:4.

Тројка Андреј Рубљов, Јаник Синер и Тејлор Фриц има 15 пораза и једну победу коју је Рус забележио прошле године на Србија опену. Једино Каспер Руд није узет у разматрање јер не само да није добио меч у пет сусрета, него ни сет.

Само Холгер Руне из топ тена има позитиван међусобни скор – 2:1 – али аутор истиче да када се зна у колико слабој форми је Данац, нема шанси да ускоро понови сличне подвиге. Исти скор има и Ник Кирјос али неће играти до почетка наредне сезоне.

„Остаје загонетка да од свих активних тенисера најбољи међусобни однос са Ђоковићем има Јиржи Весели, чешки тенисер који није ни у првих 300 на свету. Два пута је славио без пораза“, додаје британски лист.

И за крај, тражи се рецепт како да Новак падне:

„Вероватно је потребно постепено пуцање његове ауре како би доминацији дошао крај. Или серија повреда некога ко се ближи средњем добу. А можда би олимпијско злато, једини успех који измиче Ђоковићу током целе каријере, помогло да његов незасити апетит избледи.“

Ко у свему овоме нађе било шта позитивно о најбољем тенисеру свих времена, нека се жали „Дејли Мејлу“ да није добро урадио свој посао.