Прочитај ми чланак

ДЕДА НОСИО КОКАРДУ, А ОНИ ЋЕ ЗВЕЗДУ: Унуци четничког војводе на корак до Маракане?

0

david-babunski-foto-printscreen-fb-1451393589-814075


Чукунунуци славног четничког војводе из балканских ратова Јована Стојковића Бабунског долазе у Црвену звезду!

Млади фудбалери Давид и Доријан Бабунски, синови некадашњег играча Вардара и репрезентативца Југославије Бобана Бабунског, могли би да задуже опрему црвено-белих ове зиме.

Давид Бабунски (21) прошао је школу Барселоне, док је млађи Доријан (19) играо у омладинским категоријама Реала. Старији брат је већи потенцијал, везни играч, снажнији и технички јачи, док је млађи нападач. Оно што је занимљиво јесте да вуку директну линију од чувеног војводе Јована Стојковића Бабунског (1878-1920), и то преко оца. Бобан Бабунски недавно је потврдио да су преци славног војводе.

Баш по Јовану Бабунском спевана је чувена песма „Спрем‘те се, спрем‘те четници“ 1907, кад су се Срби у данашњој Македонији, или Старој Србији, како се тада звала та област, борили против Турака и Бугара. У њој се и помиње село Дреново, које се налази у општини Кавадарци. Јован Стојковић био је учитељ и јунак из српско-турских ратова, оба балканска и Првог светског рата, а надимак је добио по планини Бабуни. Истакао се на Солунском фронту, где је добио највеће српско и француско ордење. Пензионисао се као поручник српске војске. Умро је од грипа у Велесу. До пре неколико година војвода Бабунски имао је и своју улицу на Звездари.

ПРЕПОРУКА ОД ПАНЧЕВА

Браћу Бабунски Црвеној звезди препоручио је Дарко Панчев. Давид Бабунски има уговор са Барселоном Б и он истиче у јуну следеће године. За каталонски тим игра већ пет година. Због сукоба његовог оца Бобана с неким од челника ФС Македоније није играо за А репрезентацију те земље. Доријан има отворен статус у Реалу из Мадрида и играо је за младу репрезентацију Македоније. Велики пријатељи породице Бабунски су бивши Звездини фудбалери Дарко Панчев, Драган Канатларовски и Небојша Крупниковић.

Курир