Прочитај ми чланак

Чувени Дејвид Џејмс стиже на Маракану! (ВИДЕО)

0

dej dz

(Mozzartsport)
Ако Исланђани оправдају улогу фаворита против Фарана на Маракану ће стићи два ветерана Премијер лиге.

Лет на острва у Атлантику не гине Црвеној звезди на почетку европског пута. Црвено-бели у другом колу квалификација за Лигу Европе иду на победника меча ИБ Вестманеја (Исланд) – ХБ Торсхавн (Фарска Острва). Прве асоцијације за ова два клуба су далек пут и рибарство.

Оба клуба долазе из острвских земља на северу Атлантског океана где је рибарство далеко важније од фудбала. Припадају групи фудбалских лилипутанаца и не би требало да представљају тежак задатак за црвено-беле, какав год тада Звезда имала тим.

Фаворити су свакако Исланђани, који су у прошлој сезони тамошњег шампионата на једвите јаде освојили треће место и докопали се Европе. На Исланду се већ игра нова сезона, екипа је у такмичарској форми и заузима пето место на табели са само једним поразом у осам кола. Клуб је три пута био шампион Исланда и четири пута освајао национални куп, али се на трофеј чека још од 1998. године када је освојена дупла круна.

Тренутно у саставу играју два највећа имена које је клуб икада имао. Легендарни дефанзивац Херман Хрејдарсон (89 пута репрезентативац Исланда) који је 15 година играо у Енглеској и носио дресове Кристал Паласа, Брентфорда, Вимблдона, Ипсвича, Чарлтона, Портсмаута и Ковентрија, игра левог бека, али и обавља улогу шефа стручног штаба.

Управо је он разлог што је клуб довео чувеног голмана енглеске репрезентације Дејвида Џејмса. Били су саиграчи у Портсмауту и Хреидарсон га је овог лета наговорио да направи шокантан потез и у 42. години настави каријеру на Исланду. Уједно Џејмс је помоћник Хреидарсону. О Џејмсу није потребно трошити речи већ само подсетити да је био први голман Ливерпула, Астон Виле, Вест Хема, Манчестер Ситија, Портсмаута, Бристол Ситија и Борнмаута из којега је и дошао у ИБВ како је скраћеница поменутог исланског клуба.

Њих двојица су успели да доведу још пет енглеских фудбалера, али и 19-гопдишњег Гунара Торстеинсона из Ипсвича. који представља велику наду исландског фудбала.

Ипак, Исланђани прво треба да прођу ХБ Торсхавн у првом колу. Фарани су тренутно првопласирана екипа тамошњег првенства, али и аутсајдер у дуелу са Исланђанима.