Прочитај ми чланак

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ПОРАЖЕНА: Човек одлуке Дејан Радоњић

0

Црвена звезда је водила и 16 поена предности, имала разиграног Кузмића, Митровића, водила до минут пре краја и на крају изгубила.

Кузмић у уделу са Харангодијем

Кузмић у уделу са Харангодијем

Одиграла је Црвена звезда фантастично прво полувреме. Стрпљиво је градила нападе, имала офанзиван скок, одлично распоређене поене, мирноћу у игри, на одмор отишла са 14 поена предности, а у другом полувремену све је прокоцкала. Очајна трећа четрвртина у којој је Црвена звезда убацила само 8 поена (6 поена Кузмића), и очајна игра у последњих минут, два у последњој четвртини утабали су пут ка поразу црвено-беле чете.

Јасно се видело да је Кузмић велико појачање Црвене звезде. Сјајно се Кузмић постављао, скакао, затварао свој рекет, поентирао (16 поена, 9ск, 2ас, 3бл), али све је то пало у воду. Поред Кузмића добро су играли и капитен Лука Митровић (14п, 5ск, 1ас), Стефан Јовић (8п, 4ск, 7ас, 1ул), Марко Гудурић који је погађао када је требало (13п), и Чарлс Џенкинс (8п, 1ск, 3ас, 2ул).

На другој страни најбољи је био Вил Клејбурн који је убацио 19 поена, и био незаустављив у одсудним моментима. Њега је пратио Даирис Бертранс са 13 поена.

Оно што се јасно видело је да је Звезда дефицитарна на позицији плеја, јер када Јовић одмара на тој позицији игра Ребић који није квалитет за Евролигу. Имао је он прошле године добрих партија (сетите се утакмицу против Реал Мадрида у Пиониру), али он није квалитет за најелитније такмичење Европе. 

Друга најслабија позиција у тиму Црвене звезде је свакако тренер екипе Дејан Радоњић. Чарлса Џенкинса је у првој четвртини извео када је овај био у одличном ритму (2-2 за 3 поена), и није га убацивао све до пред крај друге четвртине (скоро 10 минута је био ван игре). Када је Џенкинс у другом полувремену добио 4. личну грешку Радоњић га је извео и више га није враћао у игру.Иако бековима Црвене звезде није ишло у нападу у другом полувремену, а Џенкинс је познат и као добар шутер и као продоран играч, Радоњић је одлучио да га не уведе у игру до краја утакмице. Неко под хитно мора да објасни Радоњићу да кошаркаш сме да направи 4. личне грешке и да је тек 5. искључујућа. Није ово први пут да тренер Звезде доноси овакве одлуке, али свакако је погубно по тим. Он никако није смео да допусти да после одличног првог полувремена његова екипа постигне само 8 поена у трећој деоници, морао је да их припреми за наставак утакмице, морао је да их смири када им није ишло, али очигледно је да он то не зна. Последњи минути утакмице су посебна прича. Без уигране акције, без тајм-аута, без идеје, вез Кузмића последњих 5 минута, без ЏЕНКИНСА… Уместо Дангубића на Клејбурну, који физикалијама лако може одговорити том задатку, играо је Симоновић који је испадао као од шале.

Звезди је под хитно потребно појачање на позицији плеја (Ракићевић који је дошао је више бек него плеј), и на позицији центра, јер Бјелица није центар већ крилни центар. Ипак и без тих појачања Звезда је могла да добије ову утакмицу, али за то је било потребно једно велико појачање, појачање на позицији ТРЕНЕРА:

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ребић 2, Дангубић 7, Митровић 12 (4 из.л.), Лазић -, Симанић, Добрић, Симоновић -, Џенкинс 8, Гудурић 13 (3/8 за три, 4 из.л), Јовић 8 (7 ас), Кузмић 16 (8/9 за два, 9 ск, 3 бл), Бјелица 4.

ДАРУШАФАКА: Вилбекин 2 (0/4 за три), Арслан, Батук 4, Вонамејкер 11 (1/5 за три), Клејбурн 19, Моерман 10 (5/6 за два, 11 ск), Алдемир -, Саваш, Андерсон 5, Слотер 2, Бертанс 13, Харангоди 7.