Прочитај ми чланак

Човић: Вође Делија су фини и образовани момци

0

Марко Вучковић је добар дечко!

Као и на готово свим утакмицама, и у Крагујевцу је међу навијачима Звезде био Марко Вучковић (35), вођа “Ултра бојса“, против кога је поднето укупно девет кривичних пријава, од којих је шест одбачено, три су резултирале оптужницом и поступцима пред Првим основним судом, од којих је један обустављен, док су у два случаја донете неправоснажне пресуде. Пријаве се, углавном, односе на наношење телесних повреда и ометање полицајаца на дужности.

Стога, питали смо Човића – да ли је Марко Вучковић хулиган?

– Не мислим да је Марко Вучковић хулиган! Тај момак је навијач Звезде са којим имамо веома коректну комуникацију. Не виђам се често с њим, али знам да се ради о младом човеку и добром дечку, који воли овај клуб и посвећен му је у потпуности – каже Човић.

– Све су то наша деца и нико нема право да их паушално назива хулиганима.

Не познајем криминалце међу “делијама“ – истиче челник Звезде. 

– Желим да истакнем да као кошаркашки клуб немамо никакав проблем са нашим навијачима зато што смо одавно успоставили праве односе с њима и зна се шта су чија права и обавезе у целој причи у вези с организованом навијачком подршком Звезди – каже Човић.

Имате ли као председник проблем што људи са досијеима долазе на утакмице вашег клуба?

– Нико нема право да људе на трибинама паушално назива хулиганима.

Онај ко је починио неко кривично дело има своје име и презиме и прави се грешка када се ствари генерализују јер нас то уводи у опасне воде.

Никада не треба да заборавимо да су све то наша деца, а што се тиче досијеа, они су у Србији врло релативна ствар.

Познајете ли неке од криминалаца и хулигана међу навијачима? 

– Не познајем. Структура навијача је разнолика, управо као и Србија.Желим да истакнем и то да се у нашој јавности ствара погрешномишљење о вођама навијача. Не кријем да сам се сретао с њима и, верујте ми, ради се о нормалним и образованим момцима, са којима се може нормално разговарати. Корист од међусобних разговора је обострана. Има ли држава Србија снаге да се избори са хулиганима у спорту?

– Борба за успостављање реда на трибинама је процес који траје и који ће трајати у годинама које долазе. Та проблематика је запуштена у једном тренутку, али не смеју се ствари генерализовати и навијачи било ког клуба називати хулиганима. Наравно, неопходна је права реакција државе и верујем да ће уследити, почевши од образовања, преко система вредности, па све до безбедности. Да ли политичке партије контролишу навијачке групе?

– Прошли смо и кроз тај период током деведесетих и у једном делу после 2000. године. Тај утицај политичких партија доста је допринео ситуацији у којој се сада налазимо, али верујем да ће временом потпуно ослабити, нарочито изградњом система правих вредности у нашем друштву – закључује Небојша Човић.

 

Човић: Частио сам трубаче са 8.000 динара!

Дочекала је Звезда трофеј у Купу Радивоја Кораћа после седам година, а велико славље на Малом Калемегдану није могло да протекне без трубача. Логично, у складу са нашим обичајима, први човек црвено-белих частио је уметнике – чисто да се зна када Звезда слави!

– Такав је ред. Нећу да нас бије малер. Могу да причају шта хоће, али ја сам тим момцима дао своје паре, из свог џепа и од своје плате, коју зарађујем јер радим напорно у фабрици – објашњава Небојша Човић.

Председник Звезде нам је открио и колико се испрсио, домаћински, нема шта.

– Око 8.000 динара, ако баш морате да знате – кроз смех ће Човић.

Не желећи да се поново упушта у расправу са вечитим ривалом, први човек црвено-белих је констатовао: 

– Чесититам играчима, стручном штабу, управи и свим нашим навијачима на освојеном Купу Радивоја Кораћа. Нисмо дозволили да се име Црвене звезде прља и зато је наша победа утолико већа и значајнија – поручио је Човић.

 

(Ало)