Прочитај ми чланак

БРИТАНАЦ хтео да отме Новака Србији, сад му син игра против Ђоковића

0

Новак Ђоковић против Џека Дрејпера стартује на Вимблдону (понедељак, 14.30), а занимљиво је да се ради о сину човека који је желео да приволи Новака да наступи под британском заставом.

Било је то 2006. године, када је Роџер Дрејпер, тада директор Тениске асоцијације Велике Британије, нудио Новаку држављанство.

Испоставило се да је то био преамбициозан план, у тренутку када је политичка ситуација била осетљива и када се Србија одвојила од Црне Горе.

Нудиле су се Новаку бројне привилегије, али су Британци добили негативан одговор, у тренутку када су желели да уз Ендија Марија пригрле још једног великог талента.

„Ја сам Србин, поносан сам на то што сам Србин, нисам желео да то упропастим само зато што бих на другом месту имао боље услове. Не бих осећао припадност. Одлука је била моја“, била је порука Ђоковића.

Иначе, у Гардијановом тексту од 21. јуна 2006, наводи се да је Новак тада био најмлађи играч у топ 40 на свету и близак пријатељ Ендија Марија.

„Србин је и даље мета ЛТА (Британска тениска асоцијација), упркос изјавама 19-годишњег играча рођеног у Београду, током Ролан Гароса. Његова мајка Дијана разговарала је са ЛТА у априлу током Дејвис куп меча између Србије и Британије, преговори се настављају“, писао је тада Гардијан, уз изјаву Роџера Дрејпера.

„Лопта је сада у њиховом пољу, то је суштина. Не можемо ништа учинити док они не донесу одлуку“, рекао је Дрејпер.

Енглези су се надали да ће Новак кренути стазама Грега Руседског, који је од 1991. до 1995. године играо под заставом Канаде, онда је постао Британац.

„Руседски је већ живео у Британији неколико година пре него што је 1995. променио држављанство, а његова мајка је овде рођена. Породица Ђоковић нема таквих веза и требало би му шест година да постане британски држављанин. Међутим, Међународна тениска федерација захтева двогодишњи боравак уместо држављанства и можда ће му бити дозвољено да игра за Британију у Дејвис купу након три године. Могуће је да се ово убрза у Ђоковићевом случају, јер је Црна Гора недавно гласала за независност и могло би се тврдити да држава коју је он представљао више не постоји“, писао је Гардијан о плану Дрејпера.

И пре тога, трајали су покушаји Британије да доведу Новака, док је био још млађи као 14-годишњак.

„То је било веома примамљиво за моје родитеље у том тренутку јер би решило бројне проблеме. Моји родитељи би добили посао, ми кућу, била је сјајна понуда. Нисмо је прихватили, ризиковали смо, некако, нисам имао добар осећај за то“, рекао је Ђоковић у разговору са Грејемом Бесинџером.

Роџер Дрејпер није успео да доведе Новака, али је на другим пољима дошао до уносних послова. Био је претходно на месту извршног директора за спорт Енглеске од 2003. до 2006, а од те године је до 2013. водио британски тенис.

Током свог мандата пре тениса, имао је укупну одговорност за пословни промет од 340 милиона фунти и био је актер олимпијске понуде Лондона 2012, уз пројекат изградње националног стадиона Вембли.

Онда је 2018. отишао у Саудијску Арабију, на позив тамошњег Фудбалског савеза, а нада се да ће његов син достићи велике тениске домете.

Дрејпер је висок 192цм, има разоран сервис и леворук је, па ће Новак сигурно бити фокусиран на ове особине свог првог ривала.

Посебно на опрез позива чињеница да је Дрејпер преко специјалне позивнице дошао недавно до Квинса, победио је већ на старту 3. носиоца Јаника Синера, са 7:6, 7:6.

Онда је избацио и 39. играча света Бублика, такође кроз драму два тај-брејка у два сета, да би потом испао од Камерона Норија са 6:3, 6:3. Нори је потом дошао до финала са Матеом Беретинијем, од ког је изгубио, и нема сумње да је Новак добро скаутирао мечеве Дрејпера из Квинса.

Дрејпер је 2018. био вицешампион јуниорског Вимблдона, освојио је седам ИТФ титула и тренутно 250. место АТП листе му је најбоље у каријери.