Прочитај ми чланак

БЕЗ СРПСКИХ КОШАРКАША НА СП? Ево због чега ФИБА прети избацивањем орлова!

0

Srbija-kosarka-trofej-830x553

У кошаркашкој Суперлиги Србије први пут у историји такмичење се игра по правилима УЛЕБ, која се примењују у Евролиги и Еврокупу, али и у АБА лиги, а то се не допада челницима ФИБА.

Српска кошарка наставља да доживљава нови пад како у клупском тако и у репрезентативном смислу.

Наиме, како сазнаје МОНДО, челници Кошаркашког савеза Србије довели нашу репрезентацију у ситуацију да буде избачена са предстојећег Светског првенства (сада се зове Светски куп) у Шпанији?

Сигурно се питате зашто? Е па, у питању је пропуст у кошаркашкој Суперлиги Србије где се први пут у историји такмичење игра по правилима УЛЕБ, која се примењују у Евролиги и Еврокупу, али и у АБА лиги.

Разлике у правилима ФИБА и УЛЕБ налазе се у детаљима, као што су кажњавање техничке грешке, број тајм-аута и њихово трајање, посед лопте на почетку четвртина, критеријуми за досуђивање неспортске личне грешке…

То се, наравно, није допало људима из Светске кошаркашке федерације! Али, са друге стране, зашто би се они бринули за националне шампионате када немају ингеренције над истим, као ни над европским клупским такмичењима?

Сад може да се јави УЛЕБ и да каже да Звезда и Партизан  не могу у Евролигу јер се Суперлига Србије игра по правилима ФИБА? И шта ћемо онда?

Подсетимо, такмичење у Кошаркашкој лиги Србије играно је увек по ФИБА правилима, а нешто више од 24 часова пре почетка такмичења у Суперлиги донета је одлука да ће се најјача кошаркашка лига у нашој земљи играти по измењеним правилима, што је направило огроман проблем, како за играче који су дошли из КЛС, тако и за судије из поменутог првенства.

Ипак, после низа састанака одлучено је да ће се од петог кола, тачније по окончању фајнал-фора Јадранске лиге, заиграти по ФИБА правилима… Рекло би се, беспотребно компликовање ствари које, наравно, може да се догоди само нама…

(Телеграф.рс, Фото: Марко Тодоровић)