• Почетна
  • СПОРТ
  • БЕРТОМЕУ, ПРВИ ЧОВЕК ЕВРОЛИГЕ: Тешко да ће Партизан добити вајлд-кард!
Прочитај ми чланак

БЕРТОМЕУ, ПРВИ ЧОВЕК ЕВРОЛИГЕ: Тешко да ће Партизан добити вајлд-кард!

0

ABA-Liga-Koktel-Serdjo-Bertamelo-Foto-Marko-Todorovic-2335

Извршни директор Евролиге, Ђорди Бертомеу, посматраће у “Комбанк арени” финални сусрет фајнал-фора АБА лиге између Цибоне и Цедевите, заједно са оперативним директором Едвардом Скотом.

Први човек најбољег клупског европског такмичења да не верује да ће Партизан, нити било који други клуб из АБА лиге, осим финалиста завршног турнира моћи да добије вајлд-кард за наредну сезону.

рно-бели нису успели да се пласирају у финале фајнал-фора, због чега су изгубили место у Евролиги, где су редован учесник протеклих 12 година.

– Евролига ће дати вајлд-карту, а њу добијају земље за које мислимо да помажу лиги да расте и где је кошарка популарна. Тешко је да ће неко из АБА добити вајлд-кард, али морамо да сачекамо крај осталих лига, па да видимо – рекао је Бертомеу, додајући:

– Тешко да ће неко из Србије добити.

Он је рекао да му је драго што је успео да издовији време да дође на завршни турнир регионалног такмичења.

– Имали смо раније проблема да дођемо због фајнал-фора Евролиге, али сада смо померили то, па смо дошли да будемо са пријатељима. АБА лига има са нама добре односе и драго нам је да то траје 13 година и да имамо одличну сарадњу – рекао је Бертомеу.

На питање шта ће се десити уколико Цибона због финансијских проблема не буде могла да буде учесник, извршни директор Евролиге је одговорио:

– Глупо је да причамо сада када се боре за титулу и треба сачекати да видимо када се заврши лига, и да видимо који клуб има проблема са финансијама. Морамо сести са челницима АБА. Ако Цибона, не може, наћи ћемо решење са Јадранском лигоим и видети да заменимо тим из лиге који може да буде учесник.

Бертомеу не жели да коментарише који је систем за завршницу лиге бољи – фајнал-фор или плеј-оф.

– Свака лига има слободу да усвоји свој систем. Ми се не мешамо, али дефинишемо правила за улазак у Евролигу. Желимо првог и другог у лиги, без обзира да ли су у регуларном делу били трећи или четврти. То је спорт, прошле године играли су два клуба из Србије, сада ће два из Хрватске. Словенци и Црногорци нису били срећни, али то је спорт. Ми поштујемо правила лиге и за нас је фајнал-фор океј – истакао је Евролигин извршни директор.

Црвена звезда је захваљујући првом месту у регионалном делу такмичења обезбедила место у квалификацијама. Да ли би она могла да буде организатор?

– Зашто да не? Али рано је, морамо да сачекамо крај свих лига и да видимо ко ће играти у квалификацијама. Евролига ће одлучити где ће се организовати – да ли Београд, Шпанија Литванија или нека друга земља – рекао је Бертомеу, а о спекулацијама да би српска престоница могла да организује фајнал-фор Евролиге рекао је:

– Нико није дошао код нас и рекао да жели да организује фајнал-фор. Ту треба доста организацје од града, клуба и савеза. Нико није дошао да нас пита, а уколико дође, биће супер – казао је Бертомеу и искључио проширење лиге на 32 клуба.

– Ако будемо имали толико клубова, бићемо популарни и ресићемо проблеме. Али не мислимо да бисмо имали толико квалитета. Мислимо да је 24 клуба довољно да бисмо имали прави квалитет.

Бертомеу сматра да Евролига не добија на квалитету ако је играју три абалигаша.

– Имали смо раније три тима, али је показано да квалитет није на нивоу. Зато смо одлучили да иду два, а да трећи иде у квалификације. Ако тимови одговоре квалитетом, могуће је да се нешто промени, али одлука је само због резултата последњих година. Респектујемо историју кошарке на овим просторима, али гледамо резултате. Ако неко не победи две утакмице у сезони, јасно је да нема квалитет – закључио је Ђорди Бертомеу.

(Телеграф)