Прочитај ми чланак

Бекер: За Новака не постоји граница, он није човек

0

Када би освојио велики турнир, уместо славља, желео је да разговара шта није радио довољно добро – тим речима легендарни Немац описао је Ђоковића

Борис Бекер, некадашњи гренд слем шампион и тренер Новака Ђоковића, изјавио је за лист „Газета дело спорт“ српски играч изнова и изнова потврђује да није са ове планете.

Ђоковић је у недељу четврти пут у каријери освојио Ју-Ес опен победом над Данилом Медведевом у финалу, стигавши до 24. гренд слем трофеја у каријери.

„Небо је граница. Тако је – за њега не постоји граница. Да будеш овако спреман, гладан и инспирисан са 36 година… То значи да он није човек“, почео је Бекер.

„Занимљиво је видети докле ће догурати. Код њега су глад и страст константа. Недељу дана пре финала је замолио сараднике да му помогну да уради мајице (са бројем 24) јер је за њега циљ било освајање турнира и био је сигуран да ће успети.“

Покушао је укратко да анализира тај дуел са руским играчем, уз наговештај како би Новаков приступ тенису у будућности могао да изгледа.

„Мислим да ће се сада концентрисати на гренд слемове и играти их један по један, не размишљајући о коначном циљу. Његов највећи квалитет је способност трансформације. Он је ритернер који игра са основне линије, а примера ради, да би победио (Данила) Медведева, излазио је на мрежу и играо сервис-волеј.“

Човек који је најмлађи освајач Вимблдона, шестоструки гренд слем шампион и бивши „број 1“, имао је прилику да сарађује са Србином неколико година, освојивши као Ђоковићев тренер шест пехара на највећим турнирима, уз 14 мастерса.

„Мењао је планове. Његова сјајна особина јесте да свој план игре прилагођава потребама меча – увек има план Б, Ц, Д… Практично, целокупан алфабет. Шта ме је највише изненађивало током наше сарадње? Чињеница да се никада није задовољавао. Никада!“, присетио се Борис и наставио:

„Када би освојио велики турнир, уместо славља, желео је да разговара шта није радио довољно добро. Рекао бих му: ‘Ноле, хајде да о томе размишљамо сутра.’ Он не би учинио ништа, само би наставио да анализира како би могао да напредује.“

Иако су сарадњу прекинули у децембру 2016. године, и даље су добри пријатељи.

„Веома смо блиски. Ноле има две личности – једну која излази на терен и другу ван терен. Добра је особа, воли да чини добро, кроз своју Фондацију помаже деци и, уколико је неки његов пријатељ у невољи, биће први који ће пружити руку“, закључио је Бекер који то зна из личног искуства.