Прочитај ми чланак

Бане Ивaновић: Репрезентација Србије изнад свих

0

Капитен репрезентације Србије Бранислав Ивановић у интервјуу за ‘Спорт’ причао је о ситуацији у националном тиму након пораза у квалификационим мечевима за СП.

На изненађење свих Ивановић није почео меч са Македонијом, појавиле су се и наводне непријатне реплике у комуникацији са Синишом Михајловићем, као и јавна прозивка селектора након пораза од Белгије.

„Можда је било нормално да Коларов и ја сносимо највише одговорности, а начин на који то селектор жели да презентира је његова ствар. Он одлучије, он сноси највећу одговорност…

Не могу, дакле, да кажем да сам био повређен. Пре бих рекао да сам био изненађен, јер нисам очекивао такву реакцију селектора. Истина, то нам је рекао у току полувремена, затим и после меча, али… Понављам, његова одлука“, каже у ексклузивном разговору за ‘Спорт’ Бранислав Ивановић.

Селектор је рекао да су били више пута „опоменути“, да су се те грешке понављале и због тога је морао тако да поступи.

„Јасно је да ми поштујемо његово опредељење и све идеје које жели да спроведе у дело. Хтели смо најбоље, није испало добро и критика је на месту. Не треба, ипак, осуђивати нашу жељу, а хтели смо много. Оно што желим да чује јавност, да чује и селектор, ја не желим да кријем.

Имали смо разговор, не један и није било проблема у тој комуникацији. Због лошег резултата у Скопљу све је добило другу конотацију.“

„Репрезентација Србије мора да буде изнад свих нас. И то је једина истина. Нешто што морамо сви да поштујемо! А, шта се догодило?
Оно што се догађа и у сваком клубу после резултата који нису добри. Имао сам разговор са селектором и пре меча са Велсом, и пре турнеје, и…

Разговор који „нема значаја“ када се победи, али када се изгуби, онда добија на тежини“, истакао је Ивановић и додао да га је изненадила чињеница да неће почети меч у Скопљу.

„Био сам изненађен! Нисам очекивао да нећу почети утакмицу. Али, био сам спреман да прихватим сваку одлуку, јер селектор је већ најавио да жели играча који обраћа више пажње на дефанзивне задатке.

И нормално је да сам био разочаран, као што би био и сваки други играч, јер сви желимо да играмо. А тренер бира, одлучује.“

Капитен српске репрезентације сматра да заслужује више поштовања.

„Наравно да сваки играч за себе сматра исто, тако и ја у овом случају сматрам да заслужујем више поштовања! Не због мене, већ због целе ситуације.

Такође, знам да у фудбалу не постоји јуче, не постоје старе заслуге, сваки дан је доказивање, и ја сам то одавно научио. Због тога ме све мало изненадило.

Признајем, можда је било тактичких грешака, али друге ствари не би смеле да ми се стављају под лупу. Био сам и остао војник репрезентације, на терену, клупи или трибинама.“

 

Селектор је поручио да, наравно, и даље рачуна на Ивановића и Коларова, али под условом да убудуће „раде оно што он тражи од њих“, у супротном му нису потребни.

„То су ствари које се подразумевају. Оно што он захтева, на нама је да испунимо на терену. Некада се, истина, не догоди онако како желите, јер када би се увек сваки договор прецртао на терен, фудбал се не би ни играо, не би било грешака, не би био занимиљив.“

Срија је поражена у оба октобарска меча, јавност се већ помирила да нећемо отићи на Светско првенство, а Ивановић је истакао да су шансе мале, али да је у фудбалу све могуће.

„Шансе су мале, али су исте као и када смо почели квалификације. Сетимо се прогноза и писања у том периоду, нашег увода и формирања новог тима. Имамо млад тим, великог потенцијала, тим који тражи време. Имамо, међутим, шест бодова заостатка и не желимо, барем ја нећу, било кога да лажемо и заваравамо.

То не значи предају, напротив. Фудбал је игра изненађења, сада бисмо другачије причали да смо начели Белгију у оних уводних пола сата игре. Зашто се не бисмо надали неком преокрету? Морамо да се боримо до краја, да сачувамо заједништво и однос према дресу.“

 

(Спорт)