Прочитај ми чланак

АУСТРАЛИЈАН ОПЕН: Троицки незадржив, Ана разочарала

0

AO-troicki

Виктор Троицки наставио је да приказује сјајне партије у 2015. години, па је после освојене титуле у Сиднеју успео да се пласира у друго коло Аустралијан опена победом над чешким тенисером Јиријем Веселим са 6:3, 3:6, 6:2, 6:3.

Троицки је први сет решио у своју корист за 36 минута, а после бурног првог гема, српски тенисер је успео да одузме сервис противнику и поведе са 2:0. Лако је сачувао стечену предност све до петог гема када је Весели могао да се врати усет, али до тога није дошло (4:1).

У шестом гему је Виктор могао да убрза пут ка вођству у сетовима, али једна брејк лопта није искоришћена. Ипак, то није било битно, јер је Троицки имао већ предност која му је, са сигурним сервисом, гарантовала освајање првог сета, што је он на крају и учинио (6:3).

Србин је диктирао темпо, а одговорало му је да се не улази у дуге размене, макар и изгубио поен, а управо је по таквом сценарију и ишао други сет, јер није било брејк лопти све до осмог гема када се по први пут видео умор Троицког.

Весели се изборио за две прилике да одузме сервис српском представнику, што је и учинио при другој брејк лопти, а онда је врло лако дошао до 30:0, што му је и омогућило лак прилаз другом сету и изједначењу (6:3).

Није се Виктор много обазирао на пад у игри, већ је радио на томе да побољша елементе, или их врати, који су га красили у првом сету, што је и учинио, јер је на старту трећег сета наређао три гема уз један брејк (3:0).

Чех је био затечен повратком српског тенисера, па није успео ни да дође до прилике да се врати у трећу деоницу, тако да је Троицки искористио пад противника и „украо“ поен у осмом гему и направио још један брејк за 6:2.

Троицки је показао како један тенисер може да се врати јачи него што је био, па је у четвртом сету успео да се избори са једином брејк лоптом у трећем гему, а онда из једине шансе у осмом гему одузме сервис чешком представнику (5:3).

Све што је до краја сусрета остало, Виктор је решио сервисима, те прошао у друго коло првог грен слема у години где ће за пласман играти против Аргентинца Леонарда Мајера са којим ће се састати први пут у каријери.

Мајер је на старту такмичења био бољи од домаћег тенисера Џона Милмана са 6:3, 6:3, 6:2.

Ана после сензационалне елиминације у првом колу: Била сам погубљена!

После пораза већ у првом колу Аустралијан опена, и то од мало познате Луције Храдецке која је тријумфовала са 1:6, 6:3, 6:2 иако је тек 147. играчица света, Ана Ивановић, петопласирана са ранг листе Женске тениске асоцијације, није крила разочарење.

AO-ivanovic

„Мислим да током целог меча нисам оно била ‘ја’ на терену. Било ми је тешко да ухватим правим ритам. А у трећем сету се осетило да је она подигла ниво своје игре“, започела је Ана своју анализу шокантног пораза.

Да ли сте се добро осећали на тренингу? Тај губитак ритма, чему то можете да припишете? Нервима?

„Увек су живци (ти који су важни) на почетку. Осетила сам као да ми можда мало недостају тренинзи ове недеље. Имала сам проблеме. Али сам, знате, ипак играла добро на почетку. Просто сам осетила да ми је пао ниво у другој и трећој деоници“, одговорила је Ана.

Колико вам је ово разочаравајуће, имајући у виду да сте стигли са намером да освојите грен слем титулу?

„Веома је разочаравајуће. Знате, ово је вероватно најгора ствар која је могла да се деси. Али, ипак, година је још млада и мени остаје сада да седнем и радим на неколико ствари и да, можда, пробам другачијим приступом оваквим догађајима да пронађем шта ми недостаје“.

Десет двоструких сервис-грешака… Да ли је сервис тај који је био ваш највећи проблем у овом мечу?

„Знате, тај проблем ме пратио током целог сусрета. То је и направило велику разлику. Осећала сам се као да не могу да уградим довољно снаге у своје сервисе, па ни у остале ударце. Много пута сам слала прекратак форхенд, а то уме да разочара. У Бризбејну ме је сервис толко добро служио да сам мислила да сам баш напредовала између две сезоне. Данас је било очигледно да ме он не служи. Вероватно ће ми се ‘вратити’ у следећем наступу“.

Да ли сте осећали више притиска пред овај грен слем, да ли су вам сопствена очекивања била велика?

„Нисам мног мислила о томе. Као што сам раније говорила, осећам како играм, то и дефинише свачију позицију на ранг листи. Стварно сам мислила само о свом наступу и шта треба да урадим. Данас сам (међутим) имала проблема да ухватим прави ритам. Била сам помало погубљена“

Ви сте међу водећим носиоцима и играли сте добро, стигли до финала у Бризбејну… Како ви, лично, успете да се носите са шоком попут овог?

„Тешко је. Нема лаког начина (да то пребродите). Али, повратак на терен и рад, врло напоран рад (су решење) … све до следећег изазова, до следећег догађаја. Не постоји лак начин. Мора да боли“.

Да ли сте изненађени што живци и даље играју велику улогу?

„Мислим да ће увек и играти. Мислим да је тако са свим тенисерима. Неки се само носе другачије са тиме, играју другачије. Убеђена сам да би се, вероватно, то код мене поправило да сам прошла ово коло. Али, стварно је било тешко. Рекла сам, у трећем сету сам баш осетила да она игра сјајно“

Шта сте очекивали од ње? Играли сте тежак меч са њом и на Вимблдону? (Ана је 2009. морала да спасе меч-лопту пре него што је Храдецку победила у вимблдонској првој рунди)

„Сјајно је сервирала у трећем сету и тада имала неке сјајне ударце. Али, мислим да сам ја била та која је попустила у другој деоници, на неки начин дајући јој тако самопоуздање. Тако да мислим да су ту биле две ствари: мој ниво није био добар, а њен се поправио“.

Колико милисте да је био важан седми гем другог сета, при резултату 3:3 успели сте да дођете до брејк лопте?

„Мислим да је важније било оно са почетка другог сета када сам имала две брејк лопте, а затим промашила прилично лаке ударце. Онда је она одиграла неколико заиста добрих удараца да спасе тај гем. Потом је направила брејк, отишла на 3:0… Наравно, и тај гем који спомињете имао је важну улогу“.

Постоји ли ишта што треба да урадите мимо терена, на тренинзима…

„Да, мислим да је то важан фактор. Не можете само на мечевима (да радите на себи). Морате и ван терена, као и да радите у оквиру добро постављеног система“.

На шта сте мислили када сте споменули другачији приступ? Да ли сте мислили да је требало да имате другачији приступ на овом турниру, или да можда играте више пре његовог почетка, или мање…?

„Не, мислила сам на то како се психички улази у било који меч. Осећала сам се добро пре него што је турнир почео. Имала сам сјајну недељу у Бризбејну. Ниво је био заиста висок. Али, треба да прихватите да ћете некада имати тешке дане, а морате да се пробијете и кроз њих да бисте напредовала. Велики сам перфекциониста и понекад себи преоштро судим“.

Какви су вам сада планови? Били сте овде малтене неколико сати, али, рецимо у фебруару, како видите себе?

„Тешко је јер дефинитивно нисам… Мислим, план и програм рада сам базирала на основу овог турнира. Сада ми је план да наступим у Дубаију, а онда редом, у Монтереју, Индијан Велсу и Мајамију“, закључила је Ана.

(Блиц)