• Почетна
  • СПОРТ
  • Анализа: Где су фудбалски бисери, шта је са Звездином школом?
Прочитај ми чланак

Анализа: Где су фудбалски бисери, шта је са Звездином школом?

0

Filip Jankovic1(Спортал.рс)
Уздај се у се и у своје кљусе!
Ове народне изреке придржавају се многи наши фудбалски клубови, пре свих Партизан, Рад, Војводина, па и ОФК Београд. Омладинске школе „фабрикују“ првотимце, што је свакако јефтиније него куповина „готових производа“ из иностранства или других клубова.

Чак и богата Барса, која може да купи цео тим странаца, перспективу види у сопственој и чувеној фудбалској школи „Ла Масија“. Шта се дешава са најтрофејнијим српским клубом Црвеном звездом, која годинама није произвела асове у сопственој школи?

Урош Спајић и Срђан Мијаиловић су ту тек да се зна да школа постоји. Сад су надомак првог тима и Вукан Савићевић и Стефан Михајловић. Па, ако постану играчи, да се не „угаси“ некад чувена школа.

– Имао сам привилегију да четири године тренирам најталентованију генерацију у последњих десет година на „Маракани“ – каже за СПОРТАЛ.РС Ивица Момчиловић, тренер генерације 1995. – За све те године Звезда је била шампион и није ниједном поражена од Партизана.

Много дечака је обећавало да ће постати врхунски играчи?

– Филип Јанковић и Вељко Симић су предводници те генерације. Очекивали смо много и од Максимовића, Караклајића, Шуљагића, Шакића, Јакшића… На жалост, већина их више није у Звезди, или су у одласку. Знам да су до летос, док сам био њихов тренер, сви до једног желели да остану у Звезди и ту направе каријере. Сваком је сан био да заигра у „рупи“, како популарно зову главни терен „Маракане“.

Сад ће Партизан, који је редовно губио од ове генерације, избацити више првотимаца од Звезде?

– Највероватније ће бити тако. Заиста ми је жао због те чињенице, али ту се ја много не питам. Ко је крив не знам, али сигурно није добро кад једна ретко талентована генерација потражи срећу у другом клубу.

Зашто је тако и зашто Звездина деца не добијају шансу у свом клубу?

– Пет година Звезда је без титуле, игра се у грчу, траже се искусни играчи, због јурњаве за резултатом. Зато наша деца одлазе у друге клубове, где имају више разумавања и стрпљења за њих. Подсећања ради, кроз Звездину школу прошли су и Ђуричић, Матић, Чаушић, Ћосић, Деспотовић, Ђурђевић… Звезда их се олако одрекла, а они направили добре каријере далеко од „Маракане“. Додуше, од Звездиног „отпатка“ највише је профитирао Рад, јер је Ранко Стојић имао „њуха и слуха“ да те „полупроизводе“ до краја избруси, а онда да их добро уновчи кроз иностране трансфере.

Veljko_SimicПосле силних одлазака голобрадих дечака из Звезде, нови спортски директор Зоран Стојадиновић сматра да тој пракси мора да се стане на крај.

– Звезда мора да процени дечаке већ са 14 година да ли су талентовани или не и са њима, односно њиховим родитељима, одмах потпише уговор, што стипендијски, што професионални, код шеснаестогодишњака. Најмање годину и по пре истека уговора треба га обнављати, како играч не би могао да уцењује клуб, ако му је до истека уговора остало неколико месеци.

Срђан Васиљевић је од недавно на месту директора Омладинске школе Црвене звезде, а дочекало га је море проблема на старту. Ипак, овај млади стручњак верује у успех и неке нове ветрове на „Маракани“, који ће донети и нове првотимце из сопствене школе.

– Већ сад знам да у Звездиној школи има талената од којих клуб очекује много – каже Васиљевић. – Мислим ту пре свих на Луку Јовића и Милоша Стојановића (1997. годиште), Вукашина Јовановића, Душана Живковића (1996.), као и голмана Филипа Манојловића, за којег верујем да је нови Хандановић. И у „расутом“ 1995. годишту, очекујем од Пиксија Стојковића да дође до првог тима.

Имала је Звезда свих ових година таленте, али су они бежали са „Маракане“?

– Данас није довољно што дете навија за Звезду, па да јој остане верно до краја каријере. Родитељи и деца траже комфор, боље услове за рад и живот и тога сви у клубу морамо да будемо свесни. Наша жеља је да направимо академију у којој ће стасавати фудбалери и људи, да им дамо образовање и оспособимо за живот у фудбалу, али и ван њега.

Има ли Звезда свој систем рада и у млађим категоријама?

– Систем је само почетна формација играча на терену на старту утакмице. Звезда мора да их оспособи да могу да играју у сваком систему кад постану првотимци. Једно је сигурно, Звездини играчи морају да гаје технички дотеран и ефикасан фудбал, који воле наши навијачи, један од темеља клуба. Без атрактивне игре, наш навијач није задовољан, без обзира на разултат.

Поменули сте нека имена, хоће ли клуб истрајати у њиховом стварању и стасавању до првог тима?

– То мора да реши виши ниво, председник, директор и тренер. Младим талентима треба давати шансу и правити асове од њих. Само тако добиће и клуб и играчи.