Прочитај ми чланак

Ана: Маша ми је узор

0

То што је Маша (Ана Шарапова) урадила на Ролан Гаросу подстиче и мене да будем боља – каже Ивановићева, која је данас у 2. колу Вимблдона победила Бондаренкову са 2:0

ПОБЕДНИЧКИ покрет песнице Ане Ивановић поново је парао ваздух унутар „Ол ингланд“ клуба. Наша тенисерка је прошла у треће коло гренд слема славивши над Украјинком Катарином Бондаренко 6:3, 7:6 (7:3), што је јој био тек први тријумф против ове ривалке у њиховом трећем окршају.

Поново је Ана осцилирала током сусрета – први сет је одиграла бриљантно, на шампионском нивоу, али је онда поново изгубила концентрацију, као и у првом колу Вимблдона. Срећом, Бондаренко није искористила сет лопту у другом делу и дуел је завршен са максималних 2:0 у корист Српкиње.

Наредна препрека у жребу је Немица Јулија Гергес (24. на листи). До сада су играле четири пута, а предност је на Аниној страни 3:1. Последњи пут састале су се прошле године у Истборну, када је славила Ивановићева.

Тек, непосредно после меча играчица из Београда је морала да прође кроз шпалир навијача надомак стадиона, који су је стрпљиво чекали на „острву аутограма“. Сусрет је био заказан за пет поподне по енглеском времену, а реч је о месту унутар Вимблдона где тенисери и тенисерке традиционално ћаскају са фановима и потписују им се на лоптице, мајице, качкете… Ана је и овог пута стрпљиво свима излазила у сусрет и одговарала на разна питања…

Једне је занимало да ли је, кад је видела Марију Шарапову која осваја Гарос, себи рекла да и она може исто на Вимблдону.

– Било је инспиративно гледати је. То што се вратила на врх и што је све боља свакако да и мене подстиче да напредујем. Мислим да се сваки труд исплати пре или касније. Зато је важно остати фокусиран и радити на себи. Добијате оно што заслужите. Што се мене тиче, знам да тренирам максимално и борим се за боље резултате. Добре ствари ће, самим тим, сигурно доћи.

Доста се ових дана говорило о мерама за спречавање стењања током игре, и увођењу посебне машине за „проверу буке“…

– То је тема већ неко време на ВТА туру, али је тешко одредити границу за овакве ствари. Како можете да одредите који ниво буке прелази меру, а који не. Неће бити једноставно применити планове које појединци ових дана износе – каже Ана.

Опет је било речи и о ритуалима којих се Ивановићева придржава на терену?

– Трудим се да не стајем на линије. Али, не размишљам превише о тим стварима, иако некада користим исти туш или купатило у свлачионици пре меча. Како исти често буду заузети, онда просто одем у други – насмејала се Ана.

Нашој тенисерки следи вероватно дан одмора, па јуриш на Немицу и пробој ка осмини финала.

ИВАНОВИЋ БОНДАРЕНКО
4 асови 2
4 дупле грешке 8
68 први сервис% 67
10/15 на мрежи 9/13
4/10 брејк поени 3/6
38/78 поени ритерн 30/77
25 винери 20
14 неиз. Грешке 16
85 поени укупно 70

*****************************

ПРВИ СЕТ
1:0 Без изгубљеног поена Ана осваја први сервис гем на мечу.
1:1 И Бондаренко је била прилично сигурна приликом свог првог сервис гема. Ана је освојила само један поен.
2:1 Први проблеми за Ану. Украјинка је имала брејк лопту, али је Ивановићева успела да је спаси и потом сачува сервис.
2:2 Имала је Ана једну прилику да одузме сервис ривалки, али је Бондаренко успела да се извуче и изједначи резултат у првом сету.
2:3 Први брејк на мечу прави Катерина Бондаренко.
3:3 Одмах Ана враћа брејк, искористивши прву од две везане прилике за одузимање сервиса ривалки.
4:3 Без већих проблема Ана поново долази до минималне предности.
5:3 Ана поново одузима сервис ривалки, користи четврту брејк лопту и сервира за освајање првог сета.
6:3 После 31. минута игре Ана осваја први сет, искористивши последњу од две везане сет лопте.

ДРУГИ СЕТ
0:1 Бондаренко осваја први гем другог сета на сопствени сервис. Ана дошла до 40:40.
0:2 Украјинска користи другу прилику и одузима Ани први сервис у другом сету.
0:3 Без великих проблема украјинска тенисерка долази до три гема предности.
1:3 Ивановићева прекида серију Бондаренко и осваја први гем у другом сету.
2:3 Теже него што је деловало после прва три поена у гему, Ана враћа брејк. Ивановићева је имала 0:40, али је тек после предности успела да дође на гем заостатка.
2:4 Српска тенисерка није успела да изједначи резултат, пошто је Украјинка искористила вођство од 15:40 да направи нови брејк.
2:5 Бондаренко осваја седми гем другог сета, Ана сервира за останак у сету.
3:5 Лако Ана долази до трећег освојеног гема, али сада мора да одузме противници сервис како би задржала наду да може да заврши меч у два сета.
4:5 Успева Ивановићева да направи брејк, искористивши прву од три везане прилике за одузимање сервиса.
5:5 Ана је имала пуно проблема да дође до изједначења. Прву гем лопту није искористила, потом је спашавала брејк прилику, али је ипак успела да освоји 10. гем у другом сету.
5:6 Била је Ана близу да направи брејк, али је украјинска тенисерка успела да се извуче. Ана поново сервира за останак у сету.
6:6 Поново је Ивановићева морала да уложи много труда како би освојила свој сервис гем.
7:6 Ана је уз велику помоћ противнице, која је у сва три прва сервиса одсервирала дупле сервис грешке, повела са 6:0 и четврту меч лопту претворила у поен вредан пласмана у трећу рунду Вимблдона.

(Новости)