Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИМА СВЕ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО: Допинг као лек!

0

ДА, користиле смо недозвољена средства. Не, нисмо се допинговале. Одговори америчких звезда оптужених за прљаву игру су контрадикторни, али чини се да имају довољно добар алиби. Сестрама Вилијамс и Симон Бајлс је дозвољено од стране Међународне тениске федерације (ИТФ) и гимнастичке (ФИГ) да узимају лекове који садрже забрањене супстанце у терапеутске сврхе.

serena vilijamsВАДА је саопштила да је „руска група за сајбер шпијунажу“ под називом „Фенси берс“ хаковала њену базу података и дошла до поверљивих докумената америчких спортисткиња. Хакери су на интернету објавили папире о процедури која се зове „Изузеће за терапеутску употребу“ (ТУЕ), што је процедура под којом се спортистима дозвољава унос супстанци са списка забрањених у медицинске сврхе. Поред тенисерки и младе гимнастичарке, спомиње се и кошаркашица Елена Деле Дон.

Венус Вилијамс прва је изашла у јавност да открије о чему се ради.

– Добила сам дозволу за ТУЕ када је дошло до озбиљних здравствених проблема. Те изузетке је прегледала анонимна, независна група лекара и одобрила употребу из легитимних медицинских разлога.

Старија од чувених сестара прошлог месеца освојила је сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рију у мешовитом дублу са Раџивом Рамом, а оптужена је да је у периоду од 2010. до 2013. користила преднизон, преднизолон и тријамцинолон.

– Током 2011. године утврђено је да има Шегренов синдром који, између осталог, карактеришу поремећаји чула вида, усне дупље, плућа, нервног система, бубрега, срца, ендокриног система. Поштовала сам правила које је установио тениски антидопинг програм, тражила сам и дозвољено ми је изузеће за терапеутску употребу. Разочарана сам што су приватни медицински подаци објављени без моје дозволе – рекла је Вилијамсова.

Бајлсова (19) је у августу освојила четири златне и једну бронзану медаљу на ОИ у Рију, а нагласила је да је одувек поштовала правила.

– Верујемо у чист спорт без допинга. Имам хиперактивни поремећај, што обухвата немогућност концентрације, хиперактивност и непредвидиво понашање и да, имала сам неопходну дозволу Светске антидопинг агенције (ВАДА) да узимам лек који је на листи забрањених. Користим их још од детињства. Наставићу да поштујем фер-плеј, који је веома важан за спорт – навела је Бајлс.