Прочитај ми чланак

АМЕРИ СЕ ПИТАЈУ Ма, ко је тај Богдан Богдановић, најплаћенији почетник у НБА?

0

Најављени долазак српског кошаркашког репрезентативца Богдана Богдановића у Сакраменто Кингсе изазвао је приличну пажњу америчких медија.

Сваки велики НБА трансфер то чини, али је Богдановићев „случај“ посебан – према најавама локалне штампе, 6. јула наш сјајни шутер требало би да потпише трогодишњи уговор вредан 36 милиона долара. У америчком спорту огромни износи новца за врхунске играче нису новост, али ће ово бити највећи уговор једног „почетника“, НБА почетника, па отуда и додатно интересовање медија.

Фото: ФИБА/Кошаркашки савез Србије!

Наиме, играчи који стигну у НБА – обично то учине одмах после студентских дана на америчком континенту, а према колективном уговору у најјачој лиги света загарантована им је одређена плата у односу на то који су пик на драфту били. Први пик на драфту добија 5.855.200 долара у својој првој години наступа, други 5.238.800 и тако редом. Сума се смањује што је играч касније изабран на чувеној „лутрији“. Тимови имају право да ову загарантовану суму коригују, дајући између 80% и 120% њене вредности, али – само када играч потписује уговор одмах после драфта.

То са Богдановићем није случај, јер је он 2014. изабран од стране Феникса као 27. пик, а како су прошле три године од тог драфта, на њега се више не примењују правила о „обавезној плати за рукије“. Да се примењују, као 27. пик добио би 1.186.300 долара за прву сезону у НБА лиги. А према најавама, добиће 12 милиона за ту, односно 36 милиона за три године.

Сама та чињеница била је више него занимљива америчким медијима, код којих се подразумева да кад „НБА лига неког позове, тај одмах долети“, па и потпада под обавезне плате за почетнике. Богдановић није журио и… та мудрост на крају ће се и исплатити.

„Када су га Санси изабрали на драфту, Богдан је био члан Партизана, иако је одмах потом потписао за Фенербахче. Заблистао је у Турској, био стартер на 89 евролигашких мечева, поправљао се из године у годину у свакој статистичкој категорији. Феникс се, међутим, прошле године одрекао права на њега, препустивши то Сакраменту, од ког је добио прилику да направи скок од пет места на драфту и тако дошао у прилику да те 2016. изабере Маркиса Криса (крилни центар је у дебитантској НБА сезони постизао 9,2 поена и имао 4,2 скока по једном мечу за Сансе). А Богдановић? Убрзо је показао да оно што је рекао спортски директор Сакрамента, Владе Дивац, да је ‘у питању најбољи играч Европе’, јесте тачно: са само 23 година освојио је олимпијско сребро, играо најдуже од свих саиграча у Рију (209 минута) и постизао 12,3 поена по мечу. Дао је 19 поена Кини, 18 Хрватима за пролазак у олимпијско полуфинале, али је само по седам поена убацивао Американцима, у групној фази и финалу. Па опет, 2017, Фенербахче је све освојио, први пут и Евролигу. Богдановић је био срце тог тима, најбољи кошгетер са 14,3 поена, 3,6 асистенције и 43% шута са дистанце. Изабран је у идеалну петорку Евролиге, био МВП турског Купа“, пише познати амерички спортски портал Дедспин, закључујући анализу следећим речима:

„Богдановић је висок 1,98, са распоном руку од два метра и десет центиметара, идеалне грађе за модерног бека шутера. Може да погоди тројку, може понекад и да збуни ривале дриблингом, а из Европе стижу вести и да је врло добар дефанзивац. Дивац је ишао на финале Евролиге да би се са Богдановићевим најближим сарадницима договорио око преласка у НБА и – изгледа да је успео. Кингси су притом одбили да продуже уговор са шутером Беном Меклимуром, па иако тим већ има једног Бадија Хилда (прошле сезоне као дебитант, шести пик са драфта 2016, постизао 10,6 поена по мечу), недостатак ‘дуге клупе’, а заправо било какве ‘клупе’ – значи да ће Богдановић често излазити на терен. ‘Краљеви’ дају брдо новца за њега, али ионако га имају на располагању, па је трошење пара на обећавајући драгуљ из Европе боље него преплаћивати медиокритете међу слободним играчима, што им је била навика у протеклим годинама. Иако нам остаје мистерија колико ће овај 24-годишњи Богдан Богдановић заправо бити добар, Сакраменто ће му, у најмању руку, дати најбољу прилику да успе“.