Прочитај ми чланак

АБА ЛИГА: Звезда узвратила за 2-1 у серији!

0
partizan-crvena-zvezda-foto-aba-liga-14297

Фото: АБА лига

Кошаркаши Црвене звезде победили су Партизан са 95:85 и повели са 2-1 у полуфиналној серији АБА лиге.

‘Црвено-бели’ су славили са 73:64 у првом дуелу, потом је било 70:68 за шампиона Србије, а четврта утакмица заказана је за недељу од 21 час, када ће поново домаћини бити ‘црно-бели’.

Евентуална мајсторица биће на програму у среду, а у случају да буде потребно, Звезда ће бити домаћин.

Као и за дуеле у којима је домаћин била Звезда, и за четврти дуел није било продаје карата, па су се у хали „Пионир“ нашли само навијачи Партизана. Хала је већ сат времена пре меча била испуњена до последњег места.

Ток утакмице

Оба тренера су се од старта утакмице одлучила на другачије стартне петорке на претходним утакмицама, у Партизану је стартер био Ђумић, а код Звезде Лазић и Дангубић. Звезда је на самом старту изборила лопту и одмах повела преко Марјановића, који је брзо повисио на 4:0 са слободних бацања после фаула Ђумића. ‘Црно-бели’ су серију Звезде прекинули кошем Тепића, а потом су удвојили Марјановића, изборили лопту и захваљујући Ђумићу изједначили – 4:4.

Већ у прва два и по минута утакмице, Дангубић је направио три личне грешке, па га је заменио Блажич, а уследили су лаки поени Партизана за 8:4 преко Мачвана и Милосављевић, као и промашаји Вилијамса на другој страни. Само неколико тренутака пошто је ушао у игру, Блажич је исхитрено реаговао и неспортски фаулирао Мачвана, који је погодио оба пенала за 10:6.

Серију Партизана прекинуо је Марјановић, који је изборио фаул уз кош и примакао Звезду на минус један, али је Милутинов, који је ушао у игру уместо Ђумића, био сигуран одмах потом на другој страни. Партизан је био веома агресиван у одбрани у тим тренуцима, што му је доносило контранападе, али није успео да оствари осетнију предност. После пет минута, ‘црно-бели’ су имали предност 13:11, после полагања Блажича, којем су то били први поени на утакмици.

Звезда је потом реаговала и заиграла ангажованије у одбрани, што је резултирало освојеном лоптом и закуцавањем Марјановића, тројком Калинића и полагањем Јовића за вођство 18:13. Партизан је узвратио тројком Акојона, чиме је прекинуо низ од три напада без коша, а управо је амерички плеј на другој страни потом фаулирао Јовића, који је био сигуран са пенала, да би уследио исхитрени шут Акојона, који је казнио Калинић за 22:16.

Стартне петорке

Партизан: Милосављевић, Тепић, Мачван, Павловић, Ђумић.
Црвена звезда: Вилијамс, Лазић, Митровић, Марјановић. Дангубић.

‘Црно-бели’ су много грешили у нападу, што је Звезда казнила преко Калинића и Митровића, који су свом тиму донели највећу предност у првом периоду, од плус осам (26:18). Акојон је до краја прве четвртине успела само да смањи на шест разлике полагањем Акојона.

У првом минуту другог периода црвено-бели кошевима Џенкинса и Калинића први пут стижу до двоцифрене предности, након чега Трепић погађа за Партизан, а Павловић почиње да се нервира због жестоког притиска Калинића у одбрани. Џенкинс првом тројком одводи Звезду на +11 (33:22), док Партизан наставља да се мучи у нападу.

Партизан је покушао зоном да заустави налет ‘црвено-белих’, али је тројком разбија Калинић за плус 14, да би Милутинов после сјајне асистенције Тепића донео тешке поене домаћину (41:29). Звезда је у наредним минутима одржавала двоцифрену предност, поене су постизали Вилијамс и Митровић, док су на другој страни Партизан у игри држали Мачван и Тепић, који је заостатак ‘црно-белих’ спустио на десет поена (47:37).

Милосављевић је после тајм-аута Звезде постигао тројку за 49:40, да би Лазић потом казнио лошу одбрану ривала и вратио двоцифрену предност. Оба тима су наставила са веома оштром игром, коју је одликовао велики број фаулова, а Звезда је контролисала игру у скоку и тако је одржавала предност. Међутим, захваљујући Милосављевићу и Мачвану, Партизан је пред последњи напад Звезде у првом полувремену успео да се примакне на седам разлике (51:44), а тим резултатом се после промашаја Џенкинса отишло на одмор.

После промашаја Партизана на почетку трећег периода, Калинић је одвео Звезду на плус девет, али је Милосављевић тројком смањио на 53:47, да би крилни кошаркаш ‘црвено-белих’ одлично реаговао и узвратио за плус осам. Акојон је потом неспортски зауставио Калинића у продору, али је он промашио оба слободна бацања, а уследио је и промашај Блажича за три поена, што је Партизан казно преко Милутинова – 55:49.

У минутима који су следили, Звезда је одржавала предност највише захваљујући Митровићу, док је Партизан на другој страни правио грешке, од којој је дефинитивно највећу направио Акојон, који је згазио аут линију. Двоцифрено вођство Звезди је вратио Џенкинс тројком – 61:49, да би Милосављевић у паду постигао невероватан кош и прекинуо серију ‘црвено-белих’. Капитен ‘црно-белих’ је добио и додатно слободно бацање, после фаула Калинића, којем је то била трећа лична грешка, па га је Радоњић извео из игре.

Звезда је у тим тренуцима потпуно контролисала утакмицу, била је сигурна у нападу, а добра у одбрани, па је поенима Јовића и новом тројком Џенкинса отишла на до тада максималних плус 16 (68:52). После тајм-аута Вујошевића, Павловић је постигао два поена, а после поена Лазића направио је неспортску грешку ударивши бека Звезде у међуножје. Лазић је постигао оба бацања, али је потом Јовић изгубио лопту, па Звезда није успела да додатно повећа своју предност.

Уследили су промашаји Вилијамса и Митровића ван линије 6,75 метара, а Акојон је пре тајм-аута Звезде смањио на 13 разлике (71:58). Вилијамс је умало пустио да наредни напад ‘црвено-белих’ истекне, али је Митровић тада одлично контролисао офанзивни скок, после којег је уписао вредне поене, а на другој страни је сигуран био Акојон. Американци у редовима Звезде се нису истакли у наредном нападу, да би Акојој са слободних бацања примакао Партизан на 73:62 у самом финишу трећег периода.

Звезда је нервозно ушла у последњу четвртину, грешком у извођењу лопте, а Партизан је одмах наставио серију до 6:0, коју је прекинуо Џенкинс, да би Акојон тројком из велике даљине примакао Партизан на минус осам (75:67). На обе стране су у наредним нападима виђени промашаји, да би Мачван изборио кош уз фаул за 75:70. Уследила је грешка Калинића у нападу, после које је Јовићу досуђен фаул над Милосављевићем, који је погодио само један пенал за 75:71.

‘Црвено-бели’ су имали великих проблема са организацијом напада, што је Радоњића натерало да врати Вилијамса у игру, а Партизан је то казнио тројком Мачвана. На другој страни, после промашаја и офанзивних скокова тројку је узвратио Калинић. Уследиле су грешке ‘црно-белих’, полагање Цирбеса и тројка Вилијамса, који је потом украо лопту и одвео Звезду на плус 11 (85:74).

Калинић је наставио серију Звезде до 12:0, а прекинуо ју је тек Мурић двема тројкама за 87:80. У наредним нападима се играло веома оштро на обе стране, а Милутинов је са пенала примакао Партизан на 89:84, али је Џенкинс одмах узвратио. Д краја утакмице није било већих промена, а тачку на тријумф ставио је Џенкинс новом тројком.

Извор: Б92