• Почетна
  • СПОРТ
  • Цигански кутак 15.09.2012. Јанковић: Раднички нам је дужник, то је мотив више
Прочитај ми чланак

Цигански кутак 15.09.2012. Јанковић: Раднички нам је дужник, то је мотив више

0

Тренер Црвене звезде Александар Јанковић рекао је да је Раднички из Крагујевца велики дужник пошто је прошле сезоне „откинуо” четири бода црвено-белима и значајно утицао на борбу за титулу.

– Очeкујем да наставимо у ритму који смо имали пре репрезентативне паузе. Верујем да ћемо успети да унапредимо неке ствари у нашој игри. Овом утакмицом улазимо у серију тешких дуела, а не треба заборавити ни да нас је Раднички задужио прошле сезоне. Директно су нам „откинули” четири бода у трци за титулу – рекао је Јанковић на конференцији за медије на Маракани.

Тренер црвено-белих додао је да су играчи добро радили током паузе и да неће бити хендикеп то што је чак 12 играча било са репрезентацијама.

Важно је да су се сви они вратили са осмехом на лицу, јер се често дешава да се у случају лоших резултата врате лошег расположења и то онда утиче на игру.

Он је истакао да је Раднички добра екипа која дуго година игра заједно.

То је велики капитал у српском фудбалу. Прошлу сезону одиграли су сјајно, сада немају победу у прва четири кола, али то не мора ништа да значи и може додатно да их мотивише.

Звезда ће у Крагујевцу сигурно играти без Милоша Димитријевића, који је повређен, док су остали играчи, укључујући и „ровитог” Луку Миливојевића у комбинацији за тим.

Нападач Филип Касалица изјавио је да очекује победу.

Прошле сезоне смо се после кикса у Крагујевцу практично опростили од борбе за титулу и надам се да сада можемо до три бода – поручио је Касалица.

Утакмица петог кола Суперлиге између Радничког и Црвене звезде игра се у недељу од 16 сати на стадиону „Чика Дача” у Крагујевцу.

 

Одбрана очекује одустајање од поступка против Џајића
Одбрана некадашњег председника Црвене звезде Драгана Џајића упитала је суд и тужилаштво да ли ће одустати од суђења њиховом брањенику с обзиром на најављене измене кривичног законодавсатва, али они нису имали одговор на то питање.

Судија Данко Лаушевић рекао је да то није питање за њега, док је заменик вишег тужиоца Јелена Катић само слегла раменима.

Један од Џајићевих бранилаца Велислав Милутиновић желео је да зна да ли тужилаштво намерава да одустане од поступка који се против Џајића води за одузимање имовине, подсећајући да су надлежни најавили измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Одбрана фудбалске легенде, која би, према најавама, ускоро требало да се врати на челну функцију у Црвеној звезди, сматра да би тужилаштво требало да одустане и у односу на кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је Џајић оптужен, с обзиром на то да се очекује брисање тог члана из Кривичног законика.

Џајићу се у Вишем суду у Београду суди за злоупотребу службеног положаја заједно са некадаснсјим финанасијким директором и секретаром Црвене звезде Владимиром Цветковићем и Милошем Маринковићем, а са њима на оптуженичкој клупи је и фудбалски менаџер Ранко Стојић.

Против њих се води и поступак за привремено одузимање имовине за коју тужлиаштво сумња да је проистекла из кривичног дела. Сви се терете да су противправно присвојили око осам милиона евра од трансфера четири звездина фубалера у иностране клубове.

 На суђењу је саслушан некадашњи министар полиције Радмило Богдановић који је сведочио као бивши члан Управног одбора тог клуба о трансферу фудбалера Зорана Његуша 1998. у Ателтико из Мадрида.

Богдановић је посведочио да је УО дао сагласност да Његуш оде из клуба, али да се на седницама никад није расплрављало о конкретним условима преласка.

На питање тужиоца да ли је погледао уговор о том трансферу, Богановић рекао да није, јер „није сумњао ни у кога и веровао је људима који управљају Звездом”.

Фудбалер Горан Друлић који је требало такође да сведочи није дошао на суђење, па је његово салсушање заказано за 23. октобар, кад би требало да буду саслушана још два преостала сведока.

 Уколико у октобру не буде нових доказних предлога за саслушање сведока, вештаћења или прибављање других материјалних доказа суд би могао да закључи главни претрес а потом да закаже ново рочиште за излагање завршних речи тужилаштва и одбране, а потом и изрицање пресуде.

 Било да пресуда буде осуђујућа или ослобађајућа по звездине бивше челнике, они и тужилаштво имаће право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду на ту одлуку у року од 15 дана од пријема писаног отправка пресуде.

 Поступање у том случају „није хитно” јер није у питању притворски предмет, тако да Виши суд није обавезан кратким роковима за писање пресуде, као ни Апелациони суд за одлучивање по жалбама.

 Џајић, Цветковић, Маринковић и Стојић су оптужени да су противправно присвојили вишемилионске новчане износе у еврима, доларима и маркама – укупно око осам милиона евра, од продаје четири фудбалера Црвене звезде Друлића, Зорана Његуша, Перице Огњеновића и Ивана Дудића. Током истраге тужилаштво је одустало од лкривичног гоњења за транфер Немање Видића.

Џајић и остали се терете за кривично дело злоупотреба службеног положаја, за које је запрећена казна затвора од две до 12 година.

 Сви они од почетка поступка негирају да су противправно присвајали новац од трансфера и да су вршили друге злоупотребе.

 Џајићеви адвокати су чак зимус на суђењу саопштили да је њиховом клијенту нуђен споразум са тужилаштвом, према ком би признао кривицу у замену за две године кућног затвора, као и обавезу да два милиона евра уплати у правосудни буџет, али да је фудбалска легенда то одбила.

 Против Џајића, Цветковића, Маринковића и Стојића води се и поступак за привремено одузимање имовине.

Медији претходних дана преносе да је Џајић један од најозбиљних кандидата за председника Црвене звезде. На том положају, али и другим функцијама у клубу, Џајић је био годинама пре покретања кривичног поступка.

 

Миливојевић: Волео бих да играм у Крагујевцу, али…
Лука Миливојевић је јуче тренирао, међутим, питање је хоће ли играти у родном Крагујевцу. Младог везисту Црвене звезде мучи колено…

– Тренирао сам, али не пуним интензитетом, већ са 30-40 одсто снаге. Још је присутан оток на колену, па ћемо да видимо – казао је Миливојевић.

Перспективни играч средине терена, занимљиво, пропустио је у прошли дуел са клубом у којем је поникао. Тад су га спречили жути картони…

– Волео бих да играм против бившег клуба, али све је неизвесно. Ако у петак будем могао да тренирам максимално вероватно ћу бити у конкуренцији.

 Крагујевчани су у прошлом дуелу на Чика Дачи одолели црвено-белима.

 

Максимовић: Да сам могао у земљу да пропаднем
Свака школа се плаћа. Никола Максимовић је велику лекцију научио у Бордоу, али верује да ће Црвена звезда, богатија за значајно искуство на европској сцени, све наплатити у првенству.

 Део се већ вратио против нишког Радничког, а високи дефанзивац црвено-белих очекује да екипа настави у победничком ритму, иако је чека велико искушење у наредне три недеље.

 – Пред нама је паклен период. У наредних пет мечева, рачунајући куп, очекује нас чак четири гостовања. На први поглед неће бити лако, ипак, мој утисак је да нам више одговарају гостујући терени. Јер, сви ривали се на Маракани затворе, а на свом терену и покушавају да нападну, што је прилика за наше брзе играче – сматра Максимовић.

 Јесте ли преболели Бордо и погодак противника у последњим секундама меча?

 – Хтео сам у земљу да пропаднем због тог гола. Прво погрешим ја, па затим Бајковић… Желео сам да пошаљем лопту на трибине, нисам добро отворио стопало и десило се најгоре могуће. А, мало је недостајало да прођемо даље. Баш нисмо имали среће. Лакше би ми било да је остало 2:1. Овако, дали смо гол у најбољем могућем тренутку, у надокнади времена, али смо се очигледно прерано порадовали. У еуфорији смо направили велику грешку и у 94. минуту остали без Лиге Европе. Велика је то школа за све нас, поготово мене. На неки начин вратило нам се у утакмици са Нишлијама, што је и добро, јер нам је ове сезоне, приоритет титула.

 

(Спортски журнал)