Прочитај ми чланак

УЕФА: Поступак против Србије по пет тачака, Албанцима на терет две

0

Reprezentativci Albanije fudbal

Против ФСС покренут је поступак због навијачких нереда, бацања бакљи и других предмета са трибина, коришћења ласера, уласка навијача на терен и слабе организације.

Европска фудбалска федерација (УЕФА) је саопштила да покреће дисциплинске поступке против фудбалских савеза Србије и Албаније, због туче играча две репрезентације и навијача на прекинутој утакмици у Београду.

ЧАК ДЕВЕТОРИЦА ДИСЦИПЛИНАЦА

Дисциплинску комисију УЕФА чине: председник Томас Партл (Аустрија), потредседници Жак Антенен (Швајцарска), Шандор Берзи (Мађарска) и Џим Стјерне Хансен (Данска), као и чланови: Томас Хеа (Андора), Ханс Лоренц (Немачка), Рудолф Репка (Чешка), Џејмс Шоу (С. Ирска) и Јол Волф (Луксембург).

– Против Фудбалског савеза Србије покренут је дисциплински поступак због навијачких нереда, бацања бакљи и других предмета са трибина, коришћења ласера, уласка навијача на терен и слабе организације утакмице – саопштила је УЕФА.

Што се тиче Фудбалског савеза Албаније, УЕФА је навела да је поступак покренут „због одбијања националне екипе да игра наставак прекинуте утакмице и због приказивања незаконитог транспарента“.

Потврђено је да ће случај разматрати контролна, етичка и дисциплинска комисија УЕФА 23. октобра.

Кључна ставка у овом случају биће извештај делегата утакмице Харија Бина из Холандије, али и специјалног извештача УЕФА.

На руку Србији иде члан 14 Дисциплинског правилника УЕФА, у којем стоји да је „забрањена политичка пропаганда и било које изражавање сличних ставова“, а управо је застава тзв. Велике Албаније иницирала инциденте на стадиону Партизана.

Извесна су само четири сценарија:

1. Прва могућност је да УЕФА, уколико се утврди да Албанци сносе кривицу за инциденте, додели победу Србији службеним резултатом 3:0.

2. У супротном случају, ако се утврди да је Србија као домаћин крива за инциденте, Албанци ће добити бодове за „зеленим столом“.

3. Трећа варијанта је да се меч одигра на неутралном терену у термину који ће накнадно бити одређен, са или без публике.

4. И најзад, последња, четврта опција је да се утакмица понови у Београду, али пред празним трибинама.

НИЈЕ ТРАЖЕНО ИЗУЗЕЋЕ ПРИЛИКОМ ЖРЕБА

Србија ће у будућности вероватно поднети захтев Извршном комитету УЕФА и ФИФА да више не буде жребана са Албанијом у квалификацијама за велика такмичења.
Приликом овог жреба то није било мугуће јер по прописима такав захтев морају да упуте оба Савеза, као што су то учинили Шпанија и Гибралтар.
По примљеним захтевима, Извршни комитет УЕФА онда заседа и доноси коначну одлуку.

Уз све наведене могућности, УЕФА може да одреди и новчане казне, које редовно иду уз инциденте као што је био на стадиону Партизана.

Постоје још неке повољности које иду на руку Србији. Прва је што је истекла двогодишња условна казна која је важила само за вођење навијача на гостовања, коју је имала због инцидената у Ђенови на мечу против Италије.

Друга је налог из УЕФА делегату Бину да се меч настави, а на шта Албанци нису пристали бојећи се, наводно, за своју безбедност.

Трећа, а не безначајнија је и предлог ФС Србије да се испразни стадион и меч доврши без присуства публике, што су Албанци такође одбили.

Србија, као домаћин и организатор утакмице, одговараће због прекида, утрчавања навијача на терен који су напали играче Албаније и физички се с њима обрачунавали.

Неповољна је и слика туче званичног редара са играчима Албаније, мада је он прво покушао да спречи физички контакт, а узвратио је тек кад је био ударен што ипак није смело да се догоди.

Због паљења бакљи и убацивања тврдих предмета, Србија ће такође бити драстично новчано кажњена.

(Вечерње новости, фото: М. Вукадиновић)