Прочитај ми чланак

Амерички медији: Трамп изјавио да би бомбардовао Москву и Пекинг

0

Бивши председник САД је појачао своју реторику у кампањи прикупљања средстава уочи вероватног реванша са актуелним председником Џозефом Бајденом на предстојећим изборима у новембру

Бивши амерички председник и актуелни републикански кандидат Доналд Трамп изјавио је донаторима у кампањи да би „бомбардовао“ Москву и Пекинг да су напали Украјину и Тајван у тренутку његове владавине, објавио је „Вашингтон пост“ у уторак, позивајући се на своје изворе.

Бивши председник САД је појачао своју реторику кампањи прикупљања средстава уочи вероватног реванша са актуелним председником Џозефом Бајденом на предстојећим изборима у новембру.

Трамп, који редовно на таквим догађајима говори о спољнополитичким темама, наводно је рекао да би бомбардовао руску престоницу као одговор на Специјалну војну операцију у Украјини, а исти одговор је дао и на питање како би реаговао на потенцијални кинески потез уколико би покушала да потврди свој суверенитет над Тајваном. Ове изјаве су „изненадиле“ његове донаторе, наводи „Вашингтон пост“.

За  Трампа се такође каже да је упутио „низ смелих захтева“ да тражи значајне доприносе кампањи на финансијским догађајима, пошто је наводно обећао смањење пореза, одобрења за пројекте нафтне инфраструктуре и друге политике које би његови донатори могли ценити.

Неки правни стручњаци које је интервјуисао „Вашингтон пост“ приметили су да таква обећања и захтеви „тестирају границе савезних закона о финансирању кампања“.

Трампу није страна ратна реторика, али у вези са украјинским сукобом, он је раније обећао да ће решити непријатељства у року од само 24 сата ако буде поново изабран седећи са украјинским лидером Владимиром Зеленским и руским председником Владимиром Путином.

Ранији извештај „Вашингтон поста“ сугерисао је да се Трамп надао да ће окончати сукоб притиском на Украјину да пристане да призна бар неке од својих територијалних губитака. У јесен 2022. четири бивша украјинска региона гласала су за придруживање Русији, по узору на Крим, који је то учинио 2014. године.

Из Трамповог тима су, међутим, одбацили извештај „Вашингтон поста“ као „лажну вест“.

У фебруару је „Блумберг“ такође известио, позивајући се на саветника бившег председника, да би, ако Трамп победи на изборима, могао да изврши притисак на Украјину да преговара о миру са Русијом претећи да ће прекинути огромну америчку војну помоћ земљи.

Русија тврди да је отворена за разговоре о Украјини, док је у јесен 2022. Владимир Зеленски потписао указ о забрани свих преговора са актуелним руководством у Москви.