Прочитај ми чланак

Новак се дружио са децом у вртићу у Лешници

0

Наш најбољи тенисер, као амбасадор Уницефа, посетио вртић „Испод две липе“. Ђоковић се играо више од три сата са децом и уживао у прављењу музичких инструмената, сликању, шали, глуми, смеху и тенису…

Волим  тебе и тенис више од свега у животу! Пробио се мали Марко испред својих вршњака, храбро загрлио свог јунака, и пољубио га у образ. Кад су то видели, и остали клинци моментално су кренули за њим. Ноле је чучнуо, све их окупио око себе и питао: „Другари, хоћемо ли ми да се играмо или шта?!“

Кренули су осмеси, цика и граја деце у вртићу „Испод две липе“ у Лешници поред Лознице, који је у уторак наш најбољи тенисер и амбасадор Уницефа посетио како би помогао да се у јавности подигне свест о значају улагања у рани развој и учење у детињству.

Сви су хтели да му покажу неку играчку, предмет који су направили, а радовали су се и пакетићима које им је Новак донео на поклон.

Пре тога су погађали ко је та „тајанствена личност“ иза завесе у соби где се обично играју и проводе време. Ноле је прво протурио руку кроз импровизовани простор на платну, мало после и лице, и малишани су углас одмах узвикнули „Ђоковић!“

– Чуо сам да имате дивно место за играње напољу. Хоћете ли да ме одведете тамо? – упитао их је наш ас.

Чим је то изговорио, дечак и девојчица су га узели га руку и кренули ка дворишту. А тамо неколико група деце – једни цртају на белом платну, други праве слике на најлону постављеном на тобогану, трећи праве мрежицу за тенис, рекете, лоптице, постављају импровизовани терен на беспрекорном зеленом травњаку. Простором доминира огромно дрвеће липе, по ком вртић и носи назив, испод којих се налази шарена кућица са малим мостом.

Новак није знао где би пре ишао, да ли да прави музичке инструменте са децом и качи их на мостић, припрема здраву храну са клинцима и њиховим бакама и декама који су се сместили у вајат у дну дворишта, или да дође до тобогана. „Прорадило“ је дете у њему, то се није ни трудио да сакрије. Са сваком групом се дружио, шалио и смејао. Међутим, није било „попуста“.

– Ђоковићу, можеш са нама да се играш, али мораш да станеш у ред, као и сви ми – скроз озбиљна била је једна девојчица, која му је објашњавала правила.

– Хоћу, хоћу, обећавам. Ево, стао сам и чекам – одговорио јој је Новак, трудећи се да задржи осмех.

Док је трајала игра унутар капија вртића, тек пар метара ван дворишта, преко 600 клинаца комешало се дуж зелене ограде и упијало сваки корак српског тенисера. Наиме, целокупна прва и друга смена из оближње основне школе, заједно са наставницима, разредним старешинама и директорком дошла је да поздрави шампиона. Сви су већ у 10.30 били на „црти“. Није им било тешко да скоро цео један школски час стоје и чекају на долазак Ђоковића из Београда, а потом и да послушно и васпитано гледају са стране све што се дешава у вртићу.

– Не долази овакав човек сваки дан у Лешницу. Деца су, просто, морала да дођу и да га виде – рекао нам је један од наставника. – Кад су чула да ће да добију и постере и друге поклоне, одушевили су се.

После скоро три сата дружења, игре, склопљена су нова пријатељства. Новак Ђоковић је стекао праве другаре. Нису га пустили да оде док им није обећао да ће поново доћи. Чекаће га деца из Лешнице. И опет ће му спремити поклон. Јер га воле, како кажу, „више од свега“.

 

Новаку Колаж

И ПЕСМИЦА МАЛИШАНИ из вртића „Испод две липе“ вредно су радили претходних дана како би направили поклон којим би обрадовали свог новог другара, Новака. Смишљали су шта би то могло да буде, и досетили су се да украсе један леп колаж од папирића, картона, комадића дрвета, обојен и осликан цртежима. На њему је писало „‘Играоница испод липа’, Лешница, 18.9.2012.“ са нацртаним Нолетом у средини, окруженим децом, уз дрвеће у дворишту. На другом паноу исписали су песму Русомира Арсића, са следећим стиховима: „Питао сам Стану, Наду, Марка, Власту, шта би хтели да су, сутра кад порасту. Ко у хору скупа, гласовито, јако, одговори свако, одговори свако: – Све од себе сутра, спремни смо да дамо, да будемо Ноле, у животу само!!!“

 

МОРАМО ДА ПОМАЖЕМО НАЈМЛАЂИМА

УЛОГА амбасадора Уницефа помогла је Новаку Ђоковићу да још јаче и ближе схвати све проблеме са којима се суочавају деца Србије.

– Данас сам се поново уверио колико је вртић једно јединствено и посебно место за децу, где малишани могу да се друже и кроз игру уче и развијају своју креативност и таленте, где добијају шансу за најбољи почетак у животу. Наша заједничка одговорност је да обезбедимо да свако дете у Србији добије овакву могућност како би могли да се боље суочавају са изазовима и ризицима током читавог живота и постану одговорни родитељи и грађани – рекао је Новак.

Ђоковић је спреман да решава конкретне задатке и помаже најмлађима.

– Прошле године определио сам се да помогнем на подизању свести и конкретним учинцима да рани развој деце буде доступан и квалитетан свој деци, и мислим да је преда мном изазован посао, али сам сигуран и да ћу да га завршим.

Проучио је и бројке наш најбољи тенисер и појаснио да нисмо у завидној ситуацији.

– Србија има једну од најнижих стопа укључености деце у предшколском систему у Европи. Приближно 44 одсто, у поређењу са 85 одсто у земљама чланицама ЕУ. Услови деце припадника неких националних мањина, деце која живе у сиромаштву или деце са сметњама у развоју и инвалидитетом су лоши и недостају им програми који су прилагођени за децу чије се животне вредности разликују у односу на већину. То морамо да променимо и ја ћу учинити све да ово стане постане прошлост – истакао је наш ас.

 

( Вечерње Новости )